Τελευταίες Ειδήσεις

Του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Επέτειο της Ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

 

     


Η ανατίναξη της γέφυρας Γοργοπόταμου από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, τον Άρη Βελουχιώτη, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού.

     Η ανατίναξη της Γέφυρας σήμερα, για το λαό μας συμβολίζει, την αντίσταση και αντεπίθεση που προβάλλει ως αναγκαιότητα για την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής -αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αλλά και για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές Ενώσεις -ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ- που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς και τελικά για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης.

   Ο αστικός πολιτικός κόσμος, ωστόσο, καπηλεύεται την επέτειο ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του πρωτοκαπετάνιου του Άρη Βελουχιώτη. Δευτερεύουσα, εντελώς, ήταν η συμβολή του καθοδηγούμενου από τους Άγγλους «συμμάχους», ΕΔΕΣ, πασχίζοντας να την εντάξουν στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις περί, δήθεν, «εθνικής ενότητας» και «εθνικής ομοψυχίας» που δε μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα.

   Υπάρχει, άλλωστε, η αρνητική πείρα από την κυβέρνηση της «εθνικής ενότητας» του 1944, μετά την απελευθέρωση, την κυβέρνηση Παπανδρέου όπου συμμετείχε και το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Αλλά αυτή η αστική κυβέρνηση, στο όνομα, τάχα, του λαού, προσπάθησε με τους Άγγλους συμμάχους της να ποδηγετήσει το ρωμαλέο λαϊκό-αντιστασιακό κίνημα για να επιβάλλουν την παλινόρθωση της απαξιωμένης από το λαό μας αστικής εξουσίας τους... Επειδή δεν τα κατάφεραν, δεν έβαλαν στο χέρι το ΚΚΕ, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, χτύπησαν το λαϊκό κίνημα με τα όπλα τον ηρωϊκό Δεκέμβρη του 1944 και, στη συνέχεια, οδηγώντας στον Εμφύλιο. Αποδείχτηκε ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια αστική κυβέρνηση δε μπορεί να επιβάλει τη θέληση του λαού, αλλά ζημιώνει τα συμφέροντά του.

    Η κυβέρνηση, με τη στήριξη ουσιαστικά και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως άλλωστε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τη σφοδρή αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση γιατί θέλει να αντιμετωπίσει τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Όλα τα αντεργατικά μέτρα που πήρε στην πρώτη πανδημία με τις ΠΝΠ αλλά συνεχίζει και τώρα, είναι μέτρα μόνιμα και αποτελούν το περιεχόμενο της πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης, ενίσχυσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των κερδών τους. Με πρόσχημα την πανδημία τσακίζουν με τα αντεργατικά μέτρα τους εργαζόμενους για να σώσουν τους επιχειρηματίες από την κρίση. Και τους δίνουν επίσης δισεκατομμύρια με επιδοτήσεις.

    Η διέξοδος για το λαό από την καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξωραϊσμού του σάπιου συστήματος, αλλά μόνο με την ανατροπή του. Ο καπιταλισμός μοιάζει ανίκητος αλλά δεν είναι. Τον υπονομεύουν οι κρίσεις του, οι αντιθέσεις του και μπορεί να ανατραπεί. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι οξύτατες ελληνοτουρκικές αντιθέσεις μέσα σε αυτούς, εγκυμονούν κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς αφού δεν αποκλείουν πιθανές πολεμικές αναμετρήσεις. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να καταργήσει οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και εδώ η πείρα του αγώνα με όλες τις μορφές στη δεκαετία 1940-1950 είναι πολύτιμη.

    Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τιμάμε την Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως κορυφαία Αντιστασιακή πράξη-σύμβολο της Αντίστασης. Εκφράζουμε το σεβασμό μας για τις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ (το ένοπλο τμήμα των λαϊκών δυνάμεων) και των άλλων ΕΑΜικών Οργανώσεων: της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης καθώς και των μαχητών/τριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που συνέχισαν τον αγώνα για κοινωνικά και λαϊκά-δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

    Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σήμερα συνεχίζουμε τους αγώνες με νέα πείρα και τα διδάγματα εκείνου του Επικού ηρωικού αγώνα που έγραψε ο λαός μας με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικες οργανώσεις. Παλεύουμε με το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, το αντιφασιστικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.

ΤΡΙΚΑΛΑ 24-11-2020                                                       ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.