Τελευταίες Ειδήσεις

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ


Οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία στη Γερμανία το 1933. Από εκείνη τη στιγμή οι Εβραίοι υποβλήθηκαν σε ολοένα και πιο διακριτική μεταχείριση που συνοδευόταν από οργανωμένη βία. Στις 9 Νοεμβρίου του 1938, ημέρα που έμεινε γνωστή στην ιστορία και ως η “Νύχτα των Κρυστάλλων”, οι Ναζί ξεκίνησαν μια μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση κατά των Εβραίων. Εκείνη τη νύχτα συναγωγές πυρπολήθηκαν, σπίτια λεηλατήθηκαν και οι βιτρίνες των εβραϊκών καταστημάτων έσπασαν σε όλη τη χώρα, δίνοντας το όνομά τους στη μοιραία εκείνη βραδιά, που έμελε να αποτελέσει τη συμβολική αρχή του ολοκαυτώματος.

            Από το 1933 έως και το 1945, εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς λόγω της θρησκείας, της εθνικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, των αναπηριών τους ή των πολιτικών τους απόψεων. Συνολικά, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ αυτών Εβραίοι, δολοφονήθηκαν με βιαιοπραγίες από το ναζιστικό κράτος. Η γενοκτονία αυτή έγινε γνωστή ως το Ολοκαύτωμα.

            Το 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι λαοί της Ευρώπης ενωμένοι πλέον, θεώρησαν ότι νίκησαν τον φασισμό, παρ’ όλα αυτά εθνικιστικές, φασιστικές, αντισημιτικές και ξενοφοβικές ιδεολογίες εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανές στην καθημερινότητα και στην πολιτική της Ευρώπης.

            Η λέξη φασισμός, η οποία έλκει την προέλευσή της από την ιταλική δικτατορία του Μουσολίνι, έχει πλέον “εκμοντερνιστεί” και οι οπαδοί του ονομάζονται “νεο-φασίστες”. Όλοι αυτοί πιστεύουν στην ηγεσία ενός ισχυρού άνδρα και όχι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και βασίζονται σε έναν ισχυρό εθνικισμό γεμάτο ρατσισμό και ξενοφοβία.

            Ο κόσμος και ειδικότερα οι νέοι θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς και να ευαισθητοποιούνται κατά του μίσους και της επιθετικότητας της φασιστικής ιδεολογίας, ώστε κάποια στιγμή να εξαλειφθεί.

           

 

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων

Θεόδωρος Γ. Αλέκος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.