Τελευταίες Ειδήσεις

Γιάννης Ραγκούσης : Να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγω



Να αναρτάται στη Διαύγεια και το ιστορικό σύναψης δανείων των βουλευτών και η πορεία αποπληρωμής τους, ζητάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανείς βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα να μην γνωστοποιεί αναλυτικά της πληροφορίες των δανείων του, από την ώρα που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση η πτώχευση των φυσικών προσώπων», τονίζει

Να αναρτώνται το ιστορικό σύναψης των δανείων των βουλευτών και η πορεία αποπληρωμής τους, από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση η πτώχευση των φυσικών προσώπων, ζητάει ο Γιάννης Ραγκούσης, με συνέντευξή του στο iEidiseis.

Παράλληλα, ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας. «Γιατί τα κρύβουν; Μήπως άλλα τους πρότειναν οι επιστήμονες κι άλλα έκαναν αυτοί;», αναρωτιέται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φθίνουν διαρκώς από δω και στο εξής, ενώ για το ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά εξαιτίας των δικών του επιλογών». «Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επουδενί δεν θα αντιμετωπίσει το ΚΙΝΑΛ ως βασικό πολιτικό αντίπαλο. Όπως το ΠΑΣΟΚ ιστορικά, ποτέ δεν αντιμετώπισε τα τότε κόμματα της αριστεράς ως βασικό πολιτικό του αντίπαλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εκτίμησή του πως για τα ελληνοτουρκικά «εντός της κυβέρνησης υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: Η μία διατυπώνεται από τον κ.Δένδια, ενώ η άλλη που εκφράζεται από τον κ. Μητσοτάκη αναπαράχθηκε το τελευταίο διάστημα από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, Παναγιωτόπουλο, Χρυσοχοΐδη». Σημειώνει, επίσης, με νόημα, πως «Αν φτάσουμε στο σημείο στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζουμε ως εθνικισμό την πρόταση για την άσκηση του αναγνωρισμένου από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, του δικαιώματός μας για επέκταση ως τα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει επόμενη μέρα διότι οι τραγωδίες που θα υποστεί θα είναι τεράστιες».

Ερωτώμενος δε για την αντιμετώπιση της εσωστρέφειας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει: «Περίεργο, έξυπνο, ύπουλο κι εξαιρετικά βλαπτικό πολιτικό ον, η εσωστρέφεια. Το πρόβλημα με την εσωστρέφεια είναι πως ότι κι αν πεις δημοσίως εναντίον της, ουσιαστικά την ανατροφοδοτείς, κατά συνέπεια «παίζεις το παιχνίδι της». Γι αυτό επιτρέψτε μου να μην απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ραγκούση στο iEidiseis

-Πού αποδίδετε τις εξελίξεις με τον κορονοϊό; Πώς ξέφυγε;

 

Στην Ελλάδα, ο έλεγχος του δεύτερου κύματος της πανδημίας χάθηκε τον Ιούλιο του εφησυχασμού. Δεν το λέω εγώ, το δήλωσαν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας. Έκρυβαν τα κρούσματα στα νησιά το καλοκαίρι. Δεν το λέω εγώ, το ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που μου έκανε αυτό που του ζήτησα παρά την άρνηση των επιστημόνων. Δεν το είπα εγώ, το έγραψε ο κ. Μαρκουλάκης.

Και βεβαίως, το Ε.Σ.Υ. δεν έχει θωρακιστεί, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές φώναζαν και υπήρχε υπεραρκετός χρόνος γι αυτό.

Δυστυχώς κ.Σκουρή, πλέον στην κοινωνία που παρακολουθεί την κατάσταση στο ΕΣΥ, στα σχολεία, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον αυτάρεσκο κυβερνητικό μηχανισμό διαχείρισης της πανδημίας. Κι αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό με τη δραματική πορεία της πανδημίας. Αλήθεια, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας; Γιατί τα κρύβουν; Μήπως άλλα τους πρότειναν οι επιστήμονες κι άλλα έκαναν αυτοί;

-Η κυβέρνηση αρχίζει να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις μια φθορά, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις αντοχές του;

Γενικά στην πολιτική-όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς-ισχύει ένα αξίωμα. Οι αντοχές των κυβερνήσεων είναι ευθέως ανάλογες δύο κρίσιμων παραμέτρων. Πρώτον, των αποτελεσμάτων που φέρνουν για τους πολίτες οι πολιτικές που ασκούν. Δεύτερον, του βαθμού διάψευσης των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει στο εκλογικό σώμα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φθίνουν διαρκώς από δω και στο εξής.

Και αυτό διότι και στα τρία μεγάλα πεδία αναμέτρησης της κυβέρνησης με την πραγματικότητα, δηλαδή τη νέα ελληνοτουρκική κρίση, την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και την πραγματική οικονομία, τα αποτελέσματα είναι προδήλως αρνητικά και εντελώς αναντίστοιχα με τις προσδοκίες που είχαν οι ίδιοι δημιουργεί στους πολίτες.

Οι αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φθίνουν διαρκώς από δω και στο εξής

-Στόχος, πάντως, του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να είναι η στρατηγική του ενάμιση κόμματος: Το πρώτο κόμμα, η ΝΔ, με 40%, το δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λίγο κάτω-λίγο πάνω από 20% και τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από το 10% και, ει δυνατόν , με κύριο αντίπαλό τους το δεύτερο κόμμα. Το θεωρείτε πιθανή εξέλιξη;

Καθόλου. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους μιας πολιτικής ομάδας περί τον κ. Μητσοτάκη, νοσηρά αλαζονικής και αμετροεπούς, που ωστόσο είναι ολοφάνερο πως κάτι τέτοιο επιδιώκει με όλα τα μέσα.

Όμως, αυτό το μοντέλο «ορμπανοποίησης» που στην πραγματικότητα επιδιώκουν δεν είναι καθόλου εύκολο να επικρατήσει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα εντελώς διαφορετική από την Ουγγαρία του ακροδεξιού κ. Όρμπαν.

Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα-κάτι πολύ ευρύτερο από το κομματικό σύστημα-συγκροτείται όχι μόνο από συγκεκριμένες θεσμικές και πολιτειακές προβλέψεις αλλά και από μία μακρόχρονη πολιτική και ιστορική μνήμη που έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό DNA, μία συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική συνείδηση. Ας ρωτήσει ο κ. Μητσοτάκης, τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά επ’αυτού.

-Την πολιτική του ΚΙΝΑΛ πώς την κρίνετε; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική του διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ ή να του απλώσει χείρα συνεργασίας; Να ξεκινήσει ένας διάλογος στο χώρο; Και σε μια τέτοια περίπτωση, η πρωτοβουλία δεν ανήκει στο μεγαλύτερο κόμμα, εν προκειμένω στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Μεγάλη κουβέντα ανοίγετε κ. Σκουρή. Ειδικά με εμένα, που γνωρίζετε ότι το 2018 εκδιώχθηκα από το ΚΙΝΑΛ ακριβώς επειδή διατύπωνα την άποψη της συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων, την άποψη υπέρ της απλής αναλογικής, την άποψη πως ήταν σκάνδαλο η υπόθεση Νοβάρτις και βεβαίως την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν εθνικά επωφελής.

Κοιτάξτε, δεν έχω αμφιβολία ότι για το ΚΙΝΑΛ, τα δύσκολα είναι μπροστά εξαιτίας των δικών του επιλογών. Κυρίως εξαιτίας της δικής του θεμελιώδους αντινομίας, από τη μια να επιθυμεί έναν καθοριστικό πολιτικό ρόλο και από την άλλη να έχει καταψηφίσει την απλή αναλογική που θα ευνοούσε κάτι τέτοιο, καθώς και να απορρίπτει την προοπτική της προοδευτικής συνεργασίας. 

Δεν έχω αμφιβολία ότι για το ΚΙΝΑΛ, τα δύσκολα είναι μπροστά εξαιτίας των δικών του επιλογών

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επουδενί δεν θα αντιμετωπίσει το ΚΙΝΑΛ ως βασικό πολιτικό αντίπαλο. Όπως το ΠΑΣΟΚ ιστορικά, ποτέ δεν αντιμετώπισε τα τότε κόμματα της αριστεράς ως βασικό πολιτικό του αντίπαλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επουδενί δεν θα αντιμετωπίσει το ΚΙΝΑΛ ως βασικό πολιτικό αντίπαλο. Όπως το ΠΑΣΟΚ ιστορικά, ποτέ δεν αντιμετώπισε τα τότε κόμματα της αριστεράς ως βασικό πολιτικό του αντίπαλο

Σας θυμίζω ότι ακόμη και στα πέτρινα χρόνια παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, με απόφαση του ίδιου του Ανδρέα, είχαμε ορίσει κοινούς υποψήφιους με την αριστερά τόσο στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, όσο και στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

-Στη Βουλή πετάξατε –και προσωπικά - το γάντι σε κορυφαίους υπουργούς για την τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη για τα 12 ν.μ...

Με συγχωρείτε αλλά δεν πέταξα και δεν πετάξαμε κανένα γάντι. Αμύνθηκα και αμυνθήκαμε απέναντι σε αυτήν τη χυδαία προβοκάτσια εναντίον μας-εναντίον της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στο σύνολό της-πως δήθεν έχουμε υιοθετήσει τον εθνικισμό στις προτάσεις μας για την εξωτερική πολιτική.

Και μάλιστα αμύνθηκα και αμυνθήκαμε χωρίς να καταφύγουμε σε χαρακτηρισμούς που άλλοι στη θέση μας, πανεύκολα θα χρησιμοποιούσαν ακόμη και σήμερα, όπως ραγιαδισμός ή δουλοπρέπεια.

Θα σας το πω πολύ καθαρά κ. Σκουρή. Αν φτάσουμε στο σημείο στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζουμε ως εθνικισμό την πρόταση για την άσκηση του αναγνωρισμένου από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, του δικαιώματός μας για επέκταση ως τα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει επόμενη μέρα διότι οι τραγωδίες που θα υποστεί θα είναι τεράστιες. Επίσης, εάν ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία ανεχτούμε τέτοιες σε βάρος μας προσβλητικές προβοκάτσιες, ε τότε «καλύτερα ας τα παρατήσουμε από τώρα», που λένε.

Αν φτάσουμε στο σημείο στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζουμε ως εθνικισμό την πρόταση για την άσκηση του αναγνωρισμένου από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, του δικαιώματός μας για επέκταση ως τα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει επόμενη μέρα διότι οι τραγωδίες που θα υποστεί θα είναι τεράστιες

-Πώς είδατε την αντίδραση του πρωθυπουργού;

Όπως κάθε οξυδερκής παρατηρητής έχει εντοπίσει ήδη, εντός της κυβέρνησης υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μία διατυπώνεται από τον κ.Δένδια, ενώ η άλλη που εκφράζεται από τον κ. Μητσοτάκη αναπαράχθηκε το τελευταίο διάστημα από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, Παναγιωτόπουλου, Χρυσοχοΐδη.

Εντός της κυβέρνησης υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μία διατυπώνεται από τον κ. Δένδια, ενώ η άλλη που εκφράζεται από τον κ. Μητσοτάκη αναπαράχθηκε το τελευταίο διάστημα από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, Παναγιωτόπουλου, Χρυσοχοΐδη.

Όμως, για κάθε πολίτη, που επιθυμεί να διατηρήσει μία στοιχειώδη σχέση με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό και τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα απορρέοντα από το διεθνές δίκαιο, η τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη περί εθνικισμού των 12 μιλίων, αποτελεί ιστορικό ατόπημα και εγείρει μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση στο σύνολό της, εφόσον ο Πρωθυπουργός επέλεξε και να μη τον αποπέμψει και να μην τον αποδοκιμάσει.

-Το νέο πτωχευτικό πώς τον κρίνετε; Τι πρέπει να γίνει;

Πιστεύω πως με την πρόταση μομφής που καταθέσαμε, εμπεδώθηκε από τους πολίτες, γιατί αυτό το νομοθέτημα αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» μας απέναντι στην κοινωνικά ανάλγητη, όσο και καθοδηγούμενη από τις τράπεζες, οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έναντι των δανειοληπτών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Από εδώ και στο εξής, όποιος πολίτης πτωχεύει κι όποιος χάνει την πρώτη κατοικία του, θα γνωρίζει πως ζει αυτήν την τραγωδία εξαιτίας του νόμου Μητσοτάκη-Σταϊκούρα.

Ωστόσο, μετά την υπερψήφιση αυτού του Νόμου από τη συμπολίτευση, εγείρεται μία πολύ σοβαρή πολιτική και ηθική υποχρέωση για την κυβέρνηση από την ώρα που ο Πρωθυπουργός και πολλοί Υπουργοί έχουν συνάψει πολύ μεγάλα ατομικά τραπεζικά δάνεια, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Προσέξτε, δεν θέλω ούτε να σκανδαλολογώ, ούτε να αμφισβητήσω τη νομιμότητα των δανείων τους. Αυτό που επιθυμώ-μετά τη θεσμοθέτηση της Δι@ύγειας και της ανάρτησης στο διαδίκτυο των πόθεν έσχες των βουλευτών, μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκα στο Κοινοβούλιο-είναι να νομοθετηθεί η Δι@ύγεια και στα ατομικά δάνεια των πολιτικών. Να αναρτάται δηλαδή και το ιστορικό σύναψης δανείων και η πορεία αποπληρωμής τους.

Πιστεύω πως πλέον, κανείς βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα να μην γνωστοποιεί αναλυτικά της πληροφορίες των δανείων του. Από την ώρα ιδίως που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση η πτώχευση των φυσικών προσώπων λόγω υπερδανεισμού τους, καθώς και καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι ζήτημα προστασίας της ακεραιότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τι πρέπει να κάνει για να αντιστρέψει την κατάσταση; Η δική του φθορά είναι μεγαλύτερη από αυτή της κυβέρνησης…

Πιστεύω πως μου υποβάλετε αυτήν την ερώτηση σε μια συγκυρία που αρχίζουν να μεταβάλλονται τα δεδομένα όπως τα περιγράφετε. Παρά τις πρωτοφανείς μεταπολιτευτικά συνθήκες που το καθεστώς Μητσοτάκη έχει επιβάλει στη λειτουργία της δημοκρατίας, της ενημέρωσης και της ελευθερίας στη διατύπωση της αντίθετης γνώμης, οι τάσεις αρχίζουν να αλλάζουν.
Με βάση το πολιτικό σχέδιο που εμείς υλοποιούμε ήδη, είναι πιστεύω θέμα χρόνου η οριστική αντιστροφή αυτής της εικόνας.
Θα με θυμηθείτε σύντομα.

Περίεργο, έξυπνο, ύπουλο κι εξαιρετικά βλαπτικό πολιτικό ον, η εσωστρέφεια. Το πρόβλημα με την εσωστρέφεια είναι πως ότι κι αν πεις δημοσίως εναντίον της, ουσιαστικά την ανατροφοδοτείς, κατά συνέπεια «παίζεις το παιχνίδι της»

-Η εσωστρέφεια πώς μπορεί να σταματήσει;

Περίεργο, έξυπνο, ύπουλο κι εξαιρετικά βλαπτικό πολιτικό ον, η εσωστρέφεια. Το πρόβλημα με την εσωστρέφεια είναι πως ότι κι αν πεις δημοσίως εναντίον της, ουσιαστικά την ανατροφοδοτείς, κατά συνέπεια «παίζεις το παιχνίδι της». Γι αυτό επιτρέψτε μου να μην απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.