Τελευταίες Ειδήσεις

Η ΟΑΣΤ- Η Άνοιξη στην αγωνιστική παρέμβαση στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα για αποζημιώσεις στο 100%


 


Εκπρόσωποι  της ΟΑΣ Τρικάλων «Η Άνοιξη» συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας που  πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής έξω από το κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης τέθηκαν τα θέματα των καταστροφών στην παραγωγή από τον κυκλώνα  «Ιανός» και γενικότερα,  της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, των αποζημιώσεων, με τους βιοπαλαιστές αγρότες να διεκδικούν την κάλυψη από το κράτος στο 100% του χαμένου εισοδήματος όσων υπέστησαν καταστροφές.

Στη συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κατήγγειλαν το κυβερνητικό σχέδιο παραπλάνησης και εφησυχασμού, με τη ψηφισμένη τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που διαφημίζεται από την κυβέρνηση και τον επικοινωνιακό της μηχανισμό ως ένα σημαντικό μέτρο στην κατεύθυνση αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Με συγκεκριμένα παραδείγματα ανέδειξαν πως  οι συγκεκριμένες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ισχύουν αποκλειστικά για τους πληγέντες του «Ιανού»,  δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος διαθέτει μια σειρά από κόφτες που θα επιφέρουν μεγάλες μειώσεις σε αυτό που τελικά θα λάβουν οι αγρότες. Για αυτό άλλωστε, ενώ οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ αναφέρονται σε ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, η επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τις παραπάνω αλλαγές του κανονισμού δεν θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία. Παρά το γεγονός ότι δίνεται φαινομενικά η δυνατότητα χορήγησης αποζημίωσης στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, αυτή θα γίνει πραγματικότητα σε ελάχιστες περιπτώσεις αγροτών.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

1. Η πλειοψηφία των γεωργών (60 - 70%) αξιοποιούν τη δυνατότητα που έχουν να «επιλέγουν» τη μειωμένη (κατά 20%) ασφαλιστική εισφορά, είτε επειδή δεν έχουν να πληρώσουν είτε επειδή από την πείρα τους έχουν καταλάβει ότι δεν τους συμφέρει η καταβολή του πλήρους ασφαλίστρου, λόγω της ανεπαρκέστατης  ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ. Όλοι αυτοί οι αγρότες του χαμηλού ασφαλίστρου χάνουν de facto το 20% της ασφαλιζόμενης αξίας, δηλαδή η αποζημίωση που θα λάβουν θα έχει ταβάνι στο 80% αυτής.

2. Σε αυτή την απώλεια θα προστεθεί και το επιπλέον τσεκούρι του άρθρου 7 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, που εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο από το ποσοστό ζημιάς του πορίσματος του ΕΛΓΑ αφαιρείται ένα 15% και η συνολική αξία που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού της ασφαλιζόμενης αξίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,88. Δηλαδή, για τον υπολογισμό της αποζημίωσης η ασφαλιζόμενη αξία πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,748 (=0,85Χ0,88). Οι κόφτης αυτός του άρθρου 7 μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο σε χωράφια με υψηλή παραγωγή ανά στρέμμα.

Έτσι, για να λάβει ένας γεωργός το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας ως αποζημίωση θα πρέπει εκτός από το να έχει πληρώσει το 100% της ασφαλιστικής εισφοράς και να έχει πάθει ζημιά 100%, επιπλέον το χωράφι του να παρουσιάζει παραγωγή σε κιλά ανά στρέμμα πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου στην περιοχή.

 Όπως τόνισαν, «η τροπολογία αυτή, το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο ώστε να ενσωματωθούν ορισμένες αντιδράσεις και να απορροφηθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις σημαντικές πρωτοβουλίες λαϊκής συσπείρωσης σε διεκδικητική κατεύθυνση που αυτό παίρνει, μέσω των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στις πληττόμενες περιοχές».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες επισήμαναν πως τα όποια μέτρα, π.χ. προκαταβολές που δόθηκαν χτες σε 7.000 περίπου αγρότες, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα. Ταυτόχρονα όμως κατήγγειλαν πως οι προκαταβολές αυτές δεν πρέπει να αποτελέσουν στάχτη στα μάτια των αγροτών, καθώς δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.

Η πραγματικότητα που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι κάθε φορά που το χαλάζι ή η πλημμύρα τούς καταστρέφει τη σοδειά, οι αγρότες ακούν την κυβέρνηση να τους λέει ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Έτσι ακόμα και σήμερα, παρά τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις «εξπρές», αυτές δεν έχουν δοθεί  ολόκληρες ακόμα στους πληγέντες, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Οι αποζημιώσεις αυτές δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδώς η κυβέρνηση. Όσοι έπαθαν ζημιές μικρότερες του 100% δεν παίρνουν την προκαταβολή που δικαιούνται. Παράλληλα, και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει κάνει ελάχιστα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια, αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα. Τέλος, η χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΑ έχει αποτέλεσμα, πέρα των άλλων, τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ σε μια σειρά περιοχές της Θεσσαλίας είχαμε ζημιές από άλλα αίτια, όπως ειπώθηκε από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, οι αγρότες αυτοί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν άμεσα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα και να παρασυρθούν από την κυβερνητική κοροϊδία. Συσπειρωμένοι στους συλλόγους τους, να απαιτήσουν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, καμιά είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

 Τρίκαλα 31 Οκτωβρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.