Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΒΕ Τρικάλων προς Παπανάτσιου: Ένα νέο lockdown θα είναι ταφόπλακα για τις επιχειρήσειςΣυνάντηση με το διοικητικό Συμβούλιοτης Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων και άλλους παραγωγικούς φορείς του νομού, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ηπρώην αναπληρώτρια Υπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελούσαν επίσης ο Βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, οι πρώην Βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης και τα μέλη της ΝΕ Χρήστος Μπάτζιος και Θανάσης Μπουλογεώργος.


Σκοπός της συνάντησης ήταν η καταγραφή από την πρώην Υπουργό, των προβλημάτων των επαγγελματιών και των εμπόρων  που προέκυψαν από την πανδημία και τα ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα στήριξής τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ, με αποτέλεσμα την ύφεση της οικονομίας, την ανεργία και τα λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων να τρέχουν ανεξέλεγκτα.


Ο πρόεδρος των ΕΒΕ Τρικάλων Βαγγέλης Αγγελάκης υπέβαλλε στην κ. Παπανάτσιου ένα υπόμνημα 8 προτάσεων για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών – επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ένα νέο lochdown θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα για όλες τις επιχειρήσεις.


Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται στα εξής:


1) Η προστασία της κύριας κατοικίας πρέπει να διατηρηθεί και για τα επόμενα χρόνια, με μοναδικό κριτήριο την ανάλυση της εισοδηματικής ικανότητας του δανειολήπτη. Παράλληλα, να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης και των λοιπών παγίων των επιτηδευματιών, ιδιαίτερα όταν αποτελούν μοναδικό μέσο αναπαραγωγής και διατήρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


2) Δυνατότητα εξαγοράς ή άμεσης επαναγοράς του δανείου που έχει αποδοθεί σε ταμεία/ distressfunds από το δανειολήπτη σε τιμές αντίστοιχες της αρχικής αγοράς (με μια μικρή επιπρόσθετη εισφορά έως 2% για να απαλειφθεί το σενάριο του ηθικού κινδύνου).


3) Απαλοιφή υπολοίπων οφειλής έπειτα από οικειοθελή και συναινετικό πλειστηριασμό ακινήτου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχει υπάρξει προσημείωση.


4) Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση χρέους πρώην επαγγελματίες/ συνταξιούχοι που δεν διατηρούν την ιδιότητα του επιχειρηματία, αλλά είχαν λάβει δάνειο και διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της κρίσης. Αντίστοιχη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους εγγυητές/ συνοφειλέτες επαγγελματίες/ ή συνταξιούχους. Σε περίοδο κρίσης δεν τεκμαίρεται επί της αρχής δολιότητα στη μη αποπληρωμή οφειλών, και θα πρέπει αυτή να αποδεικνύεται μέσα από την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.


5) Σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι οι λελογισμένοι συμψηφισμοί και η αυτόματη απόδοση υπολοίπων σε επιχειρήσεις που είναι ταυτόχρονα χρεώστες και πιστωτές του δημοσίου. Για την αποτελεσματική εφαρμογή των 120 δόσεων, θα πρέπει να μην εκπίπτει το δικαίωμα διατήρησης της ρύθμισης μετά από 2 αποτυχίες τήρησης του λογαριασμού.


6) Στο σκέλος των παλαιών ασφαλιστικών οφειλών (προ ΕΦΚΑ), επαναφέρουμε την πρόταση για πάγωμα χρέους, με παροχή δυνατότητας συνταξιοδότησης καιεξαγορά πλασματικού χρόνου στη λήξη του εργασιακού βίου.


7) Στο πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι σαφής η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ανά επιχείρηση (τουλάχιστον σε μεταβατικό επίπεδο 5 ετών), ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, ύψος οφειλών. Μια τέτοια ρύθμιση, θα δώσει ώθηση στις τραπεζικές συναλλαγές και θα υπάρξουν σημαντικές επιστροφές κεφαλαίων μέσα στο τραπεζικό σύστημα.


8) Παράλληλα, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης και έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων σε κρίση, για την αποτροπή πτωχεύσεων και την επαναφορά σε υγιή οικονομική κατάσταση και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.


Η Κατερίνα Παπανάτσιου άκουσε όλες τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των εκπροσώπων φορέων του νομού, δεσμευόμενη να τις προωθήσει στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και να δοθούν λύσεις και στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να αντέξουν σ΄αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.