Τελευταίες Ειδήσεις

Κίνδυνος τοπικού lockdown σε Τρίκαλα και για 6 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και 16 νησιά


Απειλητικές διαστάσεις παίρνει σε αρκετές περιοχές και για τη χώρα μας κορονοϊός, αφού πολλές περιοχές ανά την επικράτεια βρίσκονται στο 3ο επίπεδο και μόλις ένα βήμα πριν μπουν σε lockdown, όπως η Κοζάνη εάν δεν περιορισθεί η διασπορά του κορονοϊού.


Εξάλλου τα 20.000 ενεργά κρούσματα που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με επιδημιολογικό «ηφαίστειο».


Παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχουν αποκλείσει ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, τα τοπικά «λουκέτα» είναι εδώ όπως απεδείχθη στην περίπτωση της Κοζάνης.


Aύξηση της μεταδοτικότητας


Και το ζήτημα είναι πως σε 10 ημέρες από σήμερα οι ειδικοί αναμένουν κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων λόγω του καιρού. Άλλωστε όπως έχει αποδείξει η εμπειρία πια της πανδημίας από άλλες χώρες, όσο χαλάει ο καιρός τόσο θα αυξάνεται η μεταδοτικότητα. Αυτό φοβούνται ειδικοί και αρχές καθώς προς το τέλος Οκτωβρίου που θα αρχίσει η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι πολίτες θα μπαίνουν σε κλειστούν χώρους, η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται κατά 10 φορές.


Όπως έχει πει ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Το δεύτερο κύμα στο Βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται πλέον σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταδιακά θα επηρεάζεται από την πτώση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε χώρους οι οποίοι είναι πιο ζεστοί όπου η μετάδοση του ιού γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη, είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς το τέλος του Οκτωβρίου».


Οι περιοχές


Λόγω της αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας, οι αρχές διατυπώνουν ανησυχία για τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό. Θεωρούν πως αν δεν περιοριστεί σήμερα η διασπορά του ιού, οι συνθήκες δεν θα ευνοούν αργότερα. Γι αυτό και έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στα σημεία της χώρας που σήμερα είναι στο επίπεδο 3 προκειμένου να περιορίσουν την «επέλαση» του κορονοϊού.


Γι’ αυτό εξάλλου και είναι ένα βήμα πριν πατήσουν το «κουμπί» του lockdown εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα.


Οι 7 περιοχές της Ελλάδος που βρίσκονται σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό και όπου έχουν επιβληθεί και μέτρα περιορισμού είναι:


Ιωάννινα


Τρίκαλα


Καρδίτσα


Καστοριά


Πέλλα


Αχαΐα


Αττική


Τα 16 νησιά που σήμερα παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογιό φορτίο με βάση τους παράγοντες που συνυπολογίζουν οι επιστήμονες:


Υδρα


Πόρος


Σπέτσες


Αίγινα


Αγκίστρι


Ζάκυνθος


Κύθνος


Κέα


Λέσβος


Σάμος


Μύκονος


Σαντορίνη


Ηράκλειο


Σίκινος


Φολέγανδρος


Ιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.