Τελευταίες Ειδήσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

 


Η 20ή Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα Στατιστικής.

         Η λέξη Στατιστική προέρχεται από τη λατινική λέξη «status» η οποία σημαίνει κράτος. Πρόκειται για μία επιστήμη η οποία βασίζεται κυρίως στις κοινωνικές επιστήμες, στα μαθηματικά και την οικονομική επιστήμη. Ως επιστήμη, ασχολείται με τις επιστημονικές μεθόδους συλλογής, επεξεργασίας, παρουσίασης και ανάλυσης ποσοτικών ή και ποιοτικών δεδομένων. Έτσι προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα από τα οποία διαμορφώνονται οι τάσεις, οι στρατηγικές και οι πολιτικές που κρίνουμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε.

            Η Στατιστική είναι απαραίτητη στη Διοίκηση για την ορθή λήψη αποφάσεων και για την πρόοδο ενός οργανισμού ή επιχείρησης. Δεν υπάρχει κλάδος της αγοράς και τομέας της οικονομίας, που δεν βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία με τη χρήση διαφόρων μορφών της στατιστικής ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Πρόκειται για το μέσο, το οποίο με επιστημονική προσέγγιση εξασφαλίζει συμπεράσματα με αποκλίσεις, διακυμάνσεις και διαστήματα εμπιστοσύνης τα οποία επιτρέπουν την εφαρμογή επιχειρηματικών σχεδίων σε σχετικά ασφαλή επίπεδα.

            Ως τουριστική περιοχή, ο Δήμος Μετεώρων, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, χρησιμοποιεί τη στατιστική ώστε να αξιολογήσει το σφυγμό της αγοράς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο για την κατάρτιση του πλάνου δράσης που θα αποφέρει τη μεγιστοποίηση και τη βελτιστοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων και δεικτών για την ευημερία του δήμου, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

            Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε τη σημαντικότητα της στατιστικής επιστήμης και ας κρατήσουμε την άποψη του Roger Bacon, φιλόσοφου του Μεσαίωνα και θαυμαστή του Αριστοτέλη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι: «Το να ξέρεις τι να ρωτήσεις, είναι σα να ξέρεις ήδη τη μισή απάντηση», επιδεικνύοντας έτσι τη δύναμη που παρέχει η ανάλυση, η επεξεργασία στοιχείων, η γνώση και η εμπειρία σε μία διαπραγμάτευση…

 

Σπυρίδων Δημ. Νικολογιάννης

Οικονομολόγος MSc

Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Δήμου Μετεώρων

Σε θέματα Τουρισμού & Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.