Τελευταίες Ειδήσεις

Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου στα Μεγάλα Καλύβια


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Το συνδικάτο εργαζομένων στο Γάλα , τα τρόφιμα και τα ποτά συμμετέχει  στη σημερινή κινητοποίηση για να ενώσουμε την έντονη ανησυχία και τη  φωνή μας με την αγωνία των εκπαιδευτικών , των μαθητών και των γονιών της πόλης μας για ασφαλή λειτουργία των σχολείων   μιας και τα κρούσματα κορωνοϊού τόσο μέσα στα σχολεία , όσο και στην περιοχή των Τρικάλων έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι  περισσότεροι συνάδελφοί μας έχουν παιδιά σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης και η αγωνία τους μεγαλώνει καθημερινά , βλέποντας σχολεία και τάξεις να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Οι συνάδελφοι μας έχουν , σα να μην τους έφτανε η αγωνία για το μεροκάματο , την υγεία , τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους , ζουν την αβεβαιότητα της δικής τους υγείας και κατά συνέπεια όλης της οικογένειας , αφού πέρα απ’ ότι ζουν στην ίδια στέγη , από τα χέρια τους και τη δουλειά τους βγαίνει το ψωμί για το τραπέζι, τα σχολικά , τα βιβλία και τα φροντιστήρια για τη μόρφωση των παιδιών , η ένδυση κλπ.

Όλοι μας νιώθουμε  μεγάλη αβεβαιότητα αλλά και αγανάκτηση για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, φαινόμενο έντονο σε βιομηχανικές περιοχές , που έχει κάνει την εμφάνισή του και στα Τρίκαλα. Σ’ όλη την Ελλάδα  έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα σε πολλά εργοστάσια ,γιατί  τα όποια μέτρα εφαρμόζονται -όπου και αν εφαρμόζονται- είναι ανεπαρκή. Χαρακτηριστικά φαινόμενα είναι ο συνωστισμός στις αλλαγές βαρδιών, μέσα στις ίδιες τις βάρδιες, στις μετακινήσεις προσωπικού με πούλμαν των επιχειρήσεων ή τις δημόσιες συγκοινωνίες. Και όταν σημειώνεται  κρούσμα  δεν γίνονται τεστ σε όλους αλλά επιλεκτικά. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που παίρνουν μέτρα γιατί αυτό προστάζει η ανάγκη λειτουργίας της μονάδας και όχι η ανάγκη προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Για αυτό παρατηρείται σε διαφορετικούς χώρους δουλειάς μιας επιχείρησης, αλλού να παίρνονται μέτρα και αλλού όχι. Κυβέρνηση και εργοδοσία κόβουν και ράβουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους . Από τη μία επιτρέπουν 85% εως 100% πληρότητα στις μεταφορές (πχ αεροπλάνα , ακτοπλοΐα  , κρουαζιερόπλοια  κλπ) , εργαζόμενους  και μαθητές παστωμένους σαν σαρδέλες στα μέσα μεταφοράς , στους χώρους δουλειάς αλλά και στις σχολικές αίθουσες , διευκόλυνση και απελευθέρωση απολύσεων , καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, μεροκάματα και επιδόματα πείνας  στους εργαζόμενους  κι από την άλλη πακτωλό επιδοτήσεων και πακέτων ενισχύσεων στους κλινικάρχες , τους βιομήχανους , τους μεγαλοεπιχειρηματίες του  τουρισμού και απαγόρευση της συνάθροισης άνω των 9 ατόμων.  Σα να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων ουσιαστικής προστασίας στους χώρους δουλειάς ενώ «κρύβει» τα κρούσματα ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία. Αυτή τη μοίρα επιφύλασσε η κυβέρνηση και εργοδοσία για τους «αφανείς ήρωες» της πανδημίας.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας δε σκύψαμε το κεφάλι , διεκδικήσαμε μέτρα για τη δουλειά και τη ζωή μας , συμπαραταχθήκαμε με τους μαχόμενους υγειονομικούς , δείξαμε ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή και παλεύουμε να γίνουν οι αφανείς ήρωες της πανδημίας , οι αφανείς ήρωες της οικονομίας και της παραγωγής πραγματικοί  πρωταγωνιστές !

Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ   , γι αυτό η ομοσπονδία μας μαζί με άλλες ταξικές ομοσπονδίες πραγματοποίησαν κινητοποίηση , την προηγούμενη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας,  απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Ο Υπουργός Εργασίας , αντί ν’ ακούσει την αγωνία μας,  δηλώσε εκ των προτέρων ότι θα απουσιάζει και δεν θα μπορεί να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συνδικάτων, ενώ ταυτόχρονα είχε φροντίσει να στείλει και να παρατάξει προκλητικά, σε απόσταση αναπνοής αστυνομικές  δυνάμεις καταστολής.

Φτάνει πια ,ως εδώ , στον πόλεμο που μας κήρυξαν απαντάμε με αντεπίθεση .Θα τους πολεμήσουμε κι εμείς  οργανωμένη απειθαρχία  στα αντιλαϊκά μέτρα τους. με Πληρώσαμε πολλά , δε θα ξαναπληρώσουμε την κρίση τους. Συνεχίζουμε δυναμικά με οργάνωση και αγώνα ταξικό. Για να αντικρούσουμε τις προβοκάτσιες και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης. Τα εργοστάσια δεν τα έκλεισαν και  δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργατών , αλλά η αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους των αφεντικών  και η διαχείριση της πανδημίας προς συμφέρον των εργοδοτών. Τα σχολεία δεν τα κλείνουν οι κινητοποιήσεις , οι πορείες και οι καταλήψεις των μαθητών , αλλά η ανύπαρκτη κρατική ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να καρπωθούμε τον πλούτο που παράγουμε , όπως και οι μαθητές τη μόρφωση που δικαιούνται.

Εντείνουμε με κάλεσμα για μεγάλο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη μετά από κάλεσμα Ομοσπονδιών , ανάμεσα και της δικιάς μας , σε κάθε πόλη της Ελλάδας όπως και στα Τρίκαλα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πληγέντες της περιοχής μας , που σε λίγες ώρες έχασαν τον κόπο και ιδρώτα μιας ζωής.. Απαιτούμε πλήρη και άμεση αποζημίωση μαζί με τα απαραίτητα έργα προστασίας. Ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης συγκεντρώνουμε τρόφιμα κάθε απόγευμα 6-8 στο Εργατικό Κέντρο.

Καλή Δύναμη στον αγώνα για Δουλειά, Μόρφωση, Υγεία.

 




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.