Τελευταίες Ειδήσεις

Πρώτη συνάντηση φιλοζωικών συλλόγων Καλαμπάκας

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο Φιλοζωικών Συλλόγων της πόλης κατά την οποία αποφασίστηκε να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι νέες συναντήσεις θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις και δράσεις ώστε να παραμένει συνεχώς ζωντανό το αίσθημα ότι η φιλοζωία είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και κοινής ευημερίας που μας αφορά όλους. Κανένας κοινωνικός αγώνας δεν κερδήθηκε σε μια στιγμή και όλα χρειάζονται τον χρόνο τους για να ωριμάσουν. Οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να υπάρχουν, ώστε να πυροδοτείται μονίμως ένας δημόσιος διάλογος κατά τον οποίο θα ανταλλάσσονται οι προβληματισμοί, θα συζητιούνται οι λύσεις και θα κινούνται οι εκάστοτε μοχλοί πίεσης, με στόχο σταδιακά να υπάρξει μια ουσιαστική κοινωνική ζύμωση γύρω από την σχέση ανθρώπου και ζώου μέσα στον αστικό ιστό.
Στον ανοιχτό και εποικοδομητικότατο διάλογο που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταξύ των παρευρισκομένων, συζητήθηκαν τα θέματα που προβληματίζουν και τους δύο Συλλόγους εδώ και καιρό. Ανάμεσά τους είναι η άρνηση από τον Δήμο της εισόδου των εθελοντών στο χώρο των Σφαγείων και η εγκληματική αδιαφορία των συνθηκών διαβίωσης τους εκεί, ο υποσιτισμός όλων των ζώων του Δήμου (Σφαγεία, Στέγη, αδέσποτα), ειδικότερα για την φαρμακευτική περίθαλψη των σκύλων του Δήμου που φιλοξενούνται στον χώρο της Στέγης τα νέα δεν είναι ευχάριστα αφού η κατάσταση παραμένει η ίδια. Καμία περίθαλψη. Συζητήθηκαν επίσης η έλλειψη, από τον Δήμο, σχεδίου για την προώθηση και την υιοθεσία των ζώων, (όπου στον τομέα αυτόν η βοήθεια των εθελοντών θα ήταν πολύτιμη) και τέλος ιδιαίτερα βαρύτητα στη συζήτηση δόθηκε στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας με την αναποτελεσματική δράση του Δήμου απέναντι στα αδέσποτα ζώα εντός της πόλης. Με λίγα λόγια συζητήθηκε για μία ακόμη φορά η αρνητική στάση του Δήμου να πράξει αυτά που ορίζονται από τον νόμο και γενικότερα η αυθαίρετη πολιτική του σε ένα παιχνίδι ισχύος που στην συνείδηση των υπολοίπων ανθρώπων είναι τουλάχιστον χαμένο από καιρό. Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμπάκας (ΦΙ. ΣΥ.ΚΑ.) 
Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμπάκας "Η Στέγη"
Ένα μικρό φωτορεπορτάζ από τα Σφαγεία. Στα Σφαγεία, όπου ο Δήμος περισυλλέγει τα αδέσποτα ζώα, υπάρχουν δύο αγέλες χωρισμένες με φράχτη. Η Αγέλη Α', που έχει τα περισσότερα μέλη, κινείται στον μεγαλύτερο χώρο της αυλής καθώς και σε όλο τον χώρο εντός του κτιρίου μέσα στον οποίο βρίσκει καταφύγιο από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Η Αγέλη Β' έχει περίπου 11 μέλη. (Φώτο 1). Η Αγέλη Β' είναι περιορισμένη σε λιγότερα τετραγωνικά στο πίσω μέρος της αυλής όπου υπάρχουν 5 κλουβιά. Τα κλουβιά αυτά είναι διάτρητα από τις δύο πλευρές και ψηλά περίπου 2 μέτρα. Με λίγα λόγια σε περίπτωση απλής βροχής (κι όχι των καταιγίδων που ρίχνει αυτές τις μέρες) τα ζώα είναι μόνιμα μούσκεμα. Επίσης τις μέρες του καύσωνα, όπου η θερμοκρασία στο τσιμέντο φτάνει τους 40 βαθμούς ,ο χώρος έχει σκιά λίγων μέτρων (Φώτο 2) οπότε και πάλι τα ζώα υποφέρουν χωρίς να έχουν κανέναν τρόπο να προφυλάξουν τον εαυτό τους. Η κατάσταση αυτή δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από έναν αλυσοδεμένο σκύλο που είναι καταδικασμένος στην μοίρα που του όρισε ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης του. Ο Δήμος, στο διάστημα των πολλών αυτών μηνών, θα μπορούσε να έχει κάνει τα ακόλουθα αναφορικά με την ευζωϊα της μικρής αγέλης: α) να φτιάξει πρόχειρο στέγαστρο β) να φτιάξει ακόμα πιο πρόχειρο στέγαστρο (πχ. με λιόπανα για προφύλαξη τουλάχιστον από τον ήλιο γ) καταλληλότερα κλουβιά δ) να μετακινήσει τον πίσω φράχτη περίπου 10 μέτρα πιο πέρα ώστε να δώσει την δυνατότητα στην Αγέλη Β' να βρει καταφύγιο στο πίσω μέρος του κτιρίου (Φώτο 3,4). Η Φώτο 5 δείχνει την κατάσταση μετά την χθεσινή καταιγίδα. Από τις τρεις παραπάνω λύσεις που έχουν προταθεί αρκετές φορές στους αρμόδιους (υπάλληλος και νυν αντιδήμαρχος) δεν επιλέχθηκε καμία. Ωστόσο όλο το θέμα διαχείρισης των ζώων γυρνάει γύρω από ένα χώρο που θα γίνει στην ποταμιά κι ως τότε επιλέγεται συνειδητά να αγνοείται ακόμη και η στοιχειώδης ανθρωπιά. Στο μεσοδιάστημα, τα ζώα συνεχίζουν να υπάρχουν, να αναπνέουν και να υποφέρουν όπως κάθε ζωντανός οργανισμός που η ζωή του δεν μπορεί να μπει σε προσωρινή παύση. Αυτό που πράττει τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Καλαμπάκας στα Σφαγεία ονομάζεται βασανισμός και αμέλεια ζώων, είναι ποινικό αδίκημα και πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με την Εισαγγελία όπως ορίζεται από τον νόμο για ανάλογες περιπτώσεις. ΥΓ. Ο Δήμος ακόμη δεν έχει απαντήσει στο πρωτοκολλημένο αίτημά των εθελοντών, από τις 15 Μαϊου, να τους επιτραπεί η είσοδος στα Σφαγεία ώστε να βοηθήσουν στην βελτίωση των συνθηκών εκεί. Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμπάκας (ΦΙ. ΣΥ.ΚΑ.) Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμπάκας "Η Στέγη"


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.