Τελευταίες Ειδήσεις

Η «Ομάδα Δράσης για τον Ασπροπάρη» αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά στη γειτονιά του βραβευμένου γύπαΈναν χρόνο πριν, στις 17 Μαΐου 2018, ο Ασπροπάρης και οι διασυνοριακές δράσεις για την προστασία του κατά μήκος τριών ηπείρων, κέρδισαν το Ευρωπαϊκό βραβείο Natura 2000 στην κατηγορία «Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση». Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή νίκη και στο πλαίσιο δύο σημαντικών γιορτών για το περιβάλλον, της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας διοργάνωσε τρεις εκπαιδευτικές εξορμήσεις στη γειτονιά του Ασπροπάρη στα Μετέωρα.

Περισσότερα από 200 μέλη της μαθητικής «Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη» από το 1ο, 3ο, 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας βρέθηκαν κοντά στους τελευταίους Ασπροπάρηδες της περιοχής, σε μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στη μετεωρίτικη φύση, τον γύπα-σύμβολο των βράχων των Μετεώρων και στο δίκτυο ανθρώπων για την προστασία του.

Οι ηλιόλουστες ημέρες εξόρμησης στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 των Μετεώρων περιλάμβαναν παρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπια της φωλιάς ενός από τους δυο εναπομείναντες Ασπροπάρηδες της περιοχής (του «Στραβοουρά») και εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξερεύνησης της φύσης των Μετεώρων, αφιερωμένες στον Ασπροπάρη. Επίσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της φύσης των Μετεώρων, μέσα από συζήτηση με τον κ. Σπύρο ΜουζιούραΥπεύθυνο Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Καλαμπάκας. Ο «Στραβουράς», ως καλός οικοδεσπότης, υποδέχτηκε τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες πετώντας με φόντο τα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων, γεμίζοντας με χαμόγελα και ενθουσιασμό τα πρόσωπα όλων των μελών της Ομάδας!


Όμως και τα ίδια τα παιδιά είχαν ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις για τους Ασπροπάρηδες της περιοχής, γιορτάζοντας τη νίκη τους: θέλοντας να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για την προστασία τους δημιούργησαν πανό, πλακάτ και κατασκευές και, ντυμένα τα ίδια ως Ασπροπάρηδες, φώναξαν δυνατά συνθήματα όπως «Την απόφαση έχω πάρει, προστατεύω Ασπροπάρη!»«Ας βοηθήσουμε να μεγαλώσει η οικογένεια του Ασπροπάρη!»«Σεβασμός στα ζώα και στη φύση»«Κάτασπρε Ασπροπάρη, την ταΐστρα γεμάτη έχω βάλει»«Όχι στα δολώματα» και πολλά άλλα.

Αποχαιρετώντας τη φετινή σχολική χρονιά, Η «Ομάδα Δράσης για τον Ασπροπάρη» ανανέωσε το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και οι Ασπροπάρηδες θα αναχωρούν για την Αφρική, με την ελπίδα να έρθουν ξανά κοντά μας την ερχόμενη άνοιξη.Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.