Δημόσιο: Η ΝΔ ανοίγει το θέμα της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων
Για μια σειρά από ζητήματα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, προαναγγέλλοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αφορά όλους τους υπαλλήλους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και για λόγους ανεπάρκειας ως προς την απόδοση.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, δεδομένου ότι η μονιμότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου την προβλέπει το Σύνταγμα.
Την σφραγίδα του σε μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο επιθυμεί να βάλει ο πρωθυπουργός.
Μετά από πολλή σκέψη αλλά και διερεύνηση των τάσεων που υπάρχουν στην κοινωνία το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε ότι τώρα είναι η ιδανική συγκυρία για να ανοίξει μια δύσκολη συζήτηση που κανείς στο παρελθόν δεν είχε τολμήσει να ξεκινήσει.
Με φόντο την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα χαρτιά του και έθεσε όλους προ των ευθυνών τους.
Πολλοί ήταν οι παράγοντες που μέτρησαν στην απόφαση αυτή την οποία και κοινοποίησε στην συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Άλλωστε ο ίδιος από όταν ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης ακόμα είχε μιλήσει ανοικτά για το ζήτημα αυτό το οποίο μέχρι και πρόσφατα αποτελούσε ταμπού για την ελληνική κοινωνία.
Τόσο οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την μεγάλη πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και τοποθετήσεις ακόμα και από ιδεολογικούς του αντιπάλους με μακρά πορεία στον στίβο της πολιτικής όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης που δήλωσε υπέρ μιας τέτοιας κίνησης έγειραν την πλάστιγγα προς αυτή την απόφαση.
Και ο χρόνος που επελέγη δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος καθώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συζήτηση θα ανοίξει και επίσημα στο τέλος του 2025, αρχές του 2026. Έτσι, υπάρχει χρόνος προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκονται πλέον ενώπιον των ευθυνών τους.
«Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μία δύναμη αδράνειας. Αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος είναι ανεπαρκής για δομική και συστηματική ανεπάρκεια ως προς την απόδοσή του, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε έναν προϊστάμενο να κάνει ό,τι πρέπει. Πρέπει να συνδεθεί η αξιοκρατία με την απόδοση του Δημοσίου», είπε ο πρωθυπουργός.
Στο χρονικό αυτό διάστημα έως το τέλος του 2025 θα φανεί επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού αν υπάρχει διάθεση για ευρύτερες συναινέσεις και κυρίως αν το ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει μόνο στα μεγάλα λόγια.
Η στρατηγική
Απαριθμώντας τα άρθρα τα οποία προτείνει η ΝΔ να μπουν στην βάσανο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το 86 που αφορά στην ποινική μεταχείριση των υπουργών. Όπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη η τρέχουσα βουλή είναι προτείνουσα και τα άρθρα που θα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 θετικές ψήφους.
Όμως, τα άρθρα που θα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή.
Αν πετύχει σε κάθε ένα από αυτά τα άρθρα να έχει την στήριξη 180 βουλευτών, τότε η επόμενη Βουλή θα έχει πιο εύκολο έργο.
Παράλληλα με την κίνηση αυτή θα αποκαλυφθεί στους πολίτες ποιος είναι προοδευτικός στα λόγια.
Το ΠΑΣΟΚ το Νίκου Ανδρουλάκη
Όπως σχολίαζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού μπορεί να αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ως τη μοναδική δύναμη με την οποία μπορεί να αναζητηθεί κοινός τόπος σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά η κριτική που άσκησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν έντονη.
Δεν θεωρείται τυχαία η αποστροφή του περί «ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη» καθώς δεν συγχωρεί το γεγονός ότι ειδικά για το θέμα των Τεμπών ενδύθηκε τον μανδύα του λαϊκισμού.
«Έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να μην καβαλάει το όχημα του λαϊκισμού και να καταθέσει προτάσεις που να μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη αλληθωρίζει προς άλλες κατευθύνσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.