Τελευταίες Ειδήσεις

Εκλογές στη Γαλλία: Τα σενάρια μετά τη νίκη της Λεπέν στον α' γύρο


Με μια εντυπωσιακή νίκη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λε Πεν και την κατέρρευση της κεντροδεξιάς, ο πρώτος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σηματοδοτεί και επίσημα πλέον την είσοδο της Γαλλίας σε αχαρτογράφητα ύδατα, με την προοπτική της ακυβερνησίας να αιωρείται πάνω από την χώρα και την ακροδεξιά να μετατρέπεται σε μια πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτή επιλογή για τους Γάλλους ψηφοφόρους.


Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, η Εθνική Συσπείρωση λαμβάνει  33,5%, ενώ στις εκλογές του 2022 είχε λάβει 18,7%, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου 28,1%, το κόμμα Μαζί, του Προέδρου Μακρόν, το 2022 είχε λάβει 25,8% και οι Ρεπουμπλικανοι 10%.


Η έγκριτη εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, (https://www.ipsos.com/fr-fr/legislatives-2024/legislatives-2024-le-direct) εκτιμά ότι με βάση τα ποσοστά αυτά, στον δεύτερο γύρο, η Εθνική Συμμαχία και οι σύμμαχοι της θα λάβουν 230-280 έδρες στην βουλή, με την πλειοψηφία για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης να απαιτεί 289 έδρες. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα λάβει 125 με 165 έδρες ενώ το Μαζί του Μακρόν 70-100 έδρες.


Ετσι, με τα δεδομένα όπως έχουν μέχρι σήμερα, το πιο πιθανό θεωρητικό σενάριο είναι αυτό της ακυβερνησίας, δηλαδή μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.


Ωστόσο, το δεύτερο πιο πιθανό σενάριο παραμένει αυτό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Εθνικής Συσπείρωσης η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Γαλλία, δεν θα απέχει πολύ από τις 289 έδρες και θα αναζητήσει συμμάχους στον χώρο των Ρεπουμπλικανων.


Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν εντυπωσιακή καθώς η συμμετοχή έφτασε στο 65,8%, 18% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2022 και η μεγαλύτερη συμμετοχή μετά από 25 χρόνια.


«Τριγωνικές» αναμετρήσεις και παζάρια


Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή αλλάζει τα δεδομένα καθώς, σύμφωνα με το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, επιτρέπει στους υποψήφιους βουλευτές που ήρθαν τρίτοι στις εκλογικές μονοεδρικές περιφέρειες τους να είναι και πάλι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο.


Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. 


Με την αποχή να είναι εξαιρετικά χαμηλή, εκιμάται ότι σε περίπου 300 περιφέρειες η μάχη, οι περίφημη “τριγωνική” αναμέτρηση, θα δοθεί ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους και όχι σε δυο. Το 2022, οι τριγωνικές αναμετρήσεις ήταν ελάχιστες.


Οι τριγωνικές αναμετρήσεις είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, υπέρ της Εθνικής Συσπείρωσης καθώς οι αντίπαλοι της θα είναι διεσπασμένοι. Ωστόσο, ήδη από χθες το βράδυ, η αριστερή συμμαχία διαμήνυσε ότι στις περιφέρειες που οι υποψήφιοι της είναι τρίτοι θα αποσυρθούν ώστε οι υποψήφιοι της Εθνικής Συμμαχίας να έχουν απέναντι τους έναν μόνο αντίπαλο ο οποίος θα συσπειρώνει όλες τις αντι-ακροδεξιές δυνάμεις.


Ο πρωθυπουργός  Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε χθες βράδυ ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει” στην Εθνική Συσπείρωση και κάλεσε και αυτός όλους τους τρίτους υποψηφίους να αποσυρθούν.


Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο, 2 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να “κλειδώσουν” οι λίστες για τον δεύτερο γύρο. Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική Συνείδηση θα προσπαθήσει να βρει συμμαχίες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κοινοβουλευτκό ώστε να καταφέρει να έχει την αυτοδυναμία.


Το θρίλερ για την Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, θα συνεχιστεί καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τελική του κατάληξη.


Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Eurasia χθες βράδυ, “ο Μακρόν είναι πιθανό να προσπαθήσει να διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό και πολλούς υπουργούς εκτός πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει την υποστήριξη της μετριοπαθούς αριστεράς, της μετριοπαθούς δεξιάς και ότι έχει απομείνει από τον Μακρονισμό (…) Η Λε Πεν μπορεί να αποφασίσει ότι είναι καλύτερα να περιμένει τον χρόνο της παρά να φανεί ότι ενθαρρύνει το χάος”.


 Η Εθνική Συνείδηση ως αποδεκτή εναλλακτική και η πολωμένη γαλλική κοινωνία


 Η εντυπωσιακή νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης οφείλεται στην σταδιακά μετατροπή του σχεδόν περιθωριακού κοινωνικά ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου του πατέρα Λε Πεν, σε ένα κόμμα αποδεκτό ως επιλογή από ένα πολύ μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας, κάτω από την ηγεσία της κόρης του, Μαρίν Λε Πεν.


Η Εθνική Συσπείρωση έχει καταφέρει να προσεκλύσει ψηφοφόρους από ένα πολύ μεγάλο κοινωνικο-οικονομικό φάσμα, κάτι που της επέτρεψε να φτάσει στο σημερνό ιστορικό ποσοστό της αλλά και να έχει την δυναμική να το αυξήσει.


Δεν είναι τυχαίο ότι ένα σημαντικό μέρος των κεντροδεξιών και δεξιών  τμημάτων της γαλλικής εκλογικής βάσης θεωρούν πλέον την Εθνική Συνείδηση ως μια κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτή εναλλακτική απέναντι στην αριστερά.


Ο αρχισυντάκτης της δεξιάς μεγάλης εφημερίδας Le Figaro, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, κάλεσε χθες βράδυ τους ψηφορόρους να στηρίξουν την Εθνικη Συνείδηση ώστε να μην ενισχυθεί η αριστερά, καταδεικνύοντας ότι ένα μέρος των δεξιών ελίτ θεωρεί πλέον την Εθνική Συνείδηση ως μια σοβαρή εναλλακτική απέναντι στην αριστερά.


Οι Ρεπουμπλικάνοι όχι μόνο αρνούνται να αποσύρουν από τον δεύτερο γύρο τους υποψήφιους βουλευτές τους που θα έρθουν τρίτοι αλλά, όπως δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος ευρωβουλευτής Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί, «όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση (…) Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά».


Η γαλλική κοινωνία αναδεικνύεται συνεπώς βαθιά πολωμένη και εν μέσω ανελέητων πολιτισμικών και ταυτοτικών πολέμων, πόλωση η οποία ενισχύει την ακροδεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.