Τελευταίες Ειδήσεις

Χαλκίδα: Η δράση των εφοριακών και οι διώξεις


Στα δικαστήρια Χαλκίδας μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (22/5) οι συλληφθέντες εφοριακοί που είχαν ως έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας και φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά προχώρησαν τα στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.


Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους εφοριακούς που συνελήφθησαν περιλαμβάνεται η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας. Πέρα από τη Διευθύντρια, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ, τρεις ακόμα υπάλληλοι καθώς και δύο ιδιώτες (ένας λογιστής και μια διαχειρίστρια οικονομικών).


Οι επτά συλληφθέντες θα απολογηθούν την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί. Σύμφωνα με το evima.gr, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί έχει έκταση 5.000 σελίδων.


Οι ρόλοι των μελών της οργάνωσης 


Ουσιαστικά, σύμφωνα με το ertnews.gr, η φερόμενη «εγκέφαλος» του κυκλώματος και διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρία ακόμα στελέχη της τοπικής εφορίας και δύο ιδιώτες, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής που ουσιαστικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα, ειδικά όσους είχαν φορολογικές εκκρεμότητες, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να απαιτήσουν χρήματα, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της ίδιας εφορίας και λογιστές. Στην υπόθεση αυτή δεν συνελήφθησαν όλα τα άτομα, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.


Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας που λειτουργούσε κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονταν με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση με στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού.


Τα ποσά που κατέληγαν στη φερόμενη επικεφαλής του κυκλώματος μοιράζονταν μεταξύ των υπολοίπων συνεργατών της, ενώ λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός απομάκρυνσης μέλους της ομάδας και για λόγους προστασίας των «στεγανών» της.


Η φερόμενη ως επικεφαλής φέρεται να δήλωσε ότι πριν αναλάβει τη διευθυντική θέση προϋπήρχε το κύκλωμα εντός της ΔΟΥ και όταν ανέλαβε τη θέση την πλησίασαν και την έπεισαν να συνεργαστεί, ώστε να έχει και αυτή έξτρα εισόδημα.Πως έγινε η εξιχνίαση 


Μετά από καταγγελία θύματός στο Εσωτερικών Υποθέσεων στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ξεκίνησε η στενή  παρακολούθηση τους τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο. Μάλιστα κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων καθώς και η παρακολούθηση τους και ταυτοποιήθηκε η δράση της οργάνωσης. Την Τρίτη (21/5) εντοπίστηκε ένας εκβιαζόμενος επιχειρηματίας και θύμα τους που πήγε να καταβάλει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ στην προϊσταμένη της ΔΟΥ και όταν τον σταμάτησαν τους είπε τι είχε συμβεί και ότι θα έβρισκαν τα χρήματα στο γραφείο της όπως και έγινε. Όπως ανέφερε δεν ήταν η πρώτη φορά, αφού είχε ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό στις 17-05-2024 και υποστήριξε ότι κινήθηκε βάσει υποδείξεων της προϊσταμένης και μίας υπαλλήλου.


Στο σπίτι της βρέθηκαν ακόμη 40.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με σημειώσεις από το 2020 με όλα τα ονόματα των μελών του κυκλώματος και τα ποσά που μοιράζονταν το οποίο οδήγησε στην πλήρη αποδόμησή τους.


Υπολογίζεται ότι σε βάρος μόνο των 17 θυμάτων τους έχουν αποσπάσει πάνω από 95.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις ενός τριμήνου.


Πιτσιλής: «Μηδενική η ανοχή μας στη διαφθορά» 


Με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  


«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε - όπως πάντα - σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.


Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. 


Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. 


Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες.»


Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μάλιστα διέταξε πειθαρχική έρευνα με τους συλληφθέντες υπαλλήλους της ΑΑΔΕ να τίθενται σε προσωρινή αργία.


Η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη


Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας.


Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια τη Δημόσια Διοίκηση. Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της Κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.