Τελευταίες Ειδήσεις

Οχι στην έγκριση του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Βόλο


Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας 9/4/24, στο Βόλο, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, σχετικά με το αίτημα της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, για έγκριση ανάπτυξης  Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας στις εγκαταστάσεις της στο Βόλο, ανέφερε τα εξής:

«Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ (LAFARGE) με το αίτημά της για έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας στις εγκαταστάσεις της στο Βόλο, αναφέρει ότι στους βασικούς σκοπούς της είναι «….η διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, όσο και η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων» και «…η υπαγωγή των εγκαταστάσεων και του παραγωγικού της εξοπλισμού σε χωρικά και περιβαλλοντικά πλαίσια σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας…»

Στην πραγματικότητα επιδιώκει να προσαρμόσει και να αναπτύξει παραπέρα τις δραστηριότητές της, να επενδύσει  σε μέτρα ενταγμένα στη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (π.χ τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων).

Με το πρόσχημα της μείωσης των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιχειρεί να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας από τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», εκμεταλλευόμενη τους αναπτυξιακούς νόμους όλων των κυβερνήσεων και παχυλές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Ήδη στο εργοστάσιο στο Μηλάκι Ευβοίας προχωρά το έργο «OLYMPUS» που αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας χρηματοδοτεί με 124,5 εκ. ευρώ.

Παράληλα τρέχει project για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για εγκατάσταση έργου 10 MW και προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφοράς προϊόντων με ηλεκτρικά οχήματα, με βάση την πράσινη συμφωνία της Ε.Ε.

Με βάση τα παραπάνω η ΑΓΕΤ στον Βόλο, αξιοποιώντας τη νομοθεσία της Ε.Ε και της χώρας μας, θέλει να επεκτείνει και την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών και άλλων «πράσινων» καυσίμων και μάλιστα χωρίς να υπόκειται σε κανένα έλεγχο, αφού πλέον θα λειτουργεί το Επιχειρηματικό Πάρκο και να ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα με πρόσχημα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις της στο Βόλο, αποσκοπεί στην διευκόλυνση των κερδοφόρων παραγωγικών σχεδιασμών σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού του Βόλου. Με βάση και τα κίνητρα που δίνει η σχετική νομοθεσία για τη δημιουργία, την αδειοδότηση και σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου, προβλέπονται φοροαπαλλαγές (απαλλαγή απ’ το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου).

Το ίδιο το Επιχειρηματικό Πάρκο, δεν χρειάζεται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), καθώς τέτοια υπάρχει για την ΑΓΕΤ στο Βόλο (τελευταία απο το 2014).

Το ίδιο ισχύει και για όποιες νέες δραστηριότητες και επενδύσεις γίνουν στο Ε Π απ’ την ΑΓΕΤ, αφού δεν απαιτούνται γνωμοδοτήσεις των «αρμόδιων υπηρεσιών», καθώς καλύπτονται ήδη απ’ την απόφαση του 2014. Που σημαίνει συμφωνία με τις ΑΕΠΟ του εργοστασίου και την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας τάσεται ΚΑΤΑ της ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας που ζητά η ΑΓΕΤ, για τους λόγους που η ίδια επικαλείται: προσαρμογή στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» της Ε.Ε. Δηλαδή στο δικαίωμα να αγοράζει ρύπους αξιοποιώντας τα όρια εκπομπών άνθρακα που ανεβοκατεβάζει η ΕΕ, να καίει σκουπίδια και άλλα δήθεν «πράσινα» καύσιμα, σκορπώντας καρκίνο στον Βόλο και στους ανθρώπους της για να συσσωρεύει κέρδη.

Όσοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην προοπτική να φύγει η ΑΓΕΤ, στην πράξη αθωώνουν την Ε.Ε και τις κατευθύνσεις της, τελικά το ίδιο το μονοπώλιο που φιλοδοξεί να αυξήσει τα κέρδη εγκαθιστώντας επιχειρηματικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της, υποστηρίζοντας ότι το ΓΠΣ Βόλου προβλέπει να φύγει η ΑΓΕΤ, κάτι που δεν ισχύει.

Το ΓΠΣ Βόλου (4/11/2016 ΤΕΥΧΟΣ A.A.Π. Αρ. Φύλλου 237) προβλέπει τη «Διερεύνηση δυνατότητας μετεγκατάστασης της ΑΓΕΤ και αξιοποίησης της έκτασης, όπου σήμερα λειτουργεί, για ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού – αναψυχής». Δεν τοποθετείται υπέρ της απομάκρυνσης του εργοστασίου, ενώ από τον προγραμματισμό των επενδύσεων της επιχείρησης, προβλέπονται νέες επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία.  Επίσης το ΓΠΣ Βόλου στο άρθρο 2 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΣ ΒΟΛΟΥ εντάσσει την επιχείρηση στη Ζώνη ΠΕΠΔ3 - ΖΟΕ 2 (Υπάρχουσες Βιομηχανίες), όπου στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται οι εκτάσεις της υπάρχουσας ΑΓΕΤ. Όπως αναφέρεται η σκοπιμότητα χωροθέτησης της ζώνης είναι η οργανωμένη ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Εξάλλου η ΑΓΕΤ ήδη πήρε προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού για τη δημιουργία του Ε.Π.

Το αν θα μείνει ή θα φύγει η ΑΓΕΤ, όπως και κάθε βιομηχανία, καθορίζεται απ’ το κέρδος των καπιταλιστών. Αν ο όμιλος προσδοκά κέρδη η επιχείρηση συνεχίζει τη λειτουργία της. Αν όχι, αν θεωρεί ότι η επένδυση σε άλλους τομείς μπορεί να είναι πιο κερδοφόρα τότε μπορεί να φύγει. Αυτά όμως τα ξεχνάνε κάποιοι. Μέχρι τότε όμως, αν ποτέ φύγει η ΑΓΕΤ, πως θα λειτουργεί και τι θα καίει;

Συνεπώς η συζήτηση της δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου για απεξάρτηση της ΑΓΕΤ από την πρόβλεψη για τη «διερεύνηση δυνατότητας απομάκρυνσης», αποπροσανατολίζει σε σχέση με τους πραγματικούς σκοπούς της ΑΓΕΤ, που είναι η ανάπτυξη των κερδοφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της σε βάρος της υγείας του βολιώτικου λαού και μάλιστα εκμεταλλευόμενη τις παχυλές επιδοτήσεις της Ε.Ε., που τις χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός με τη φορομπηχτική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.