Τελευταίες Ειδήσεις

Έφτασε η ώρα των δηλώσεων


Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα του taxis και την υποβολή των φετινών δηλώσεων από περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενους.


Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. 



Δύο είναι οι μεγάλες αλλαγές  όπως προκύπει και από τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του βασικού εντύπου Ε1.


Η πρώτη βασική αλλαγή είναι ότι τα ποσά του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που έχει υπολογίσει η ΑΑΔΕ με βάση τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο για 740.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα ειναι προσυμπληρωμένα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν τον νου τους στους νέους κωδικούς καθώς φέτος η διαδικασία μετά τις αλλαγές χρειάζεται προσοχή.


Η άλλη αλλαγή έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ. 


Ελεύθεροι επαγγελματίες 


Σε ειδικό πίνακα στο Ε1 θα αναλύεται ο τρόπος προσδιορισμού του ελάχιστου καθαρού ποσού επιχειρηματικής δραστηριότητας ενώ όσοι διαφωνούν με το τεκμαρτό εισόδημα και ζητήσουν έλεγχο προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμήριο θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 443- 444 του Ε1.


Αλλοι κρίσιμοι κωδικοί είναι:


- Κωδικοί 405-406 όπου είναι προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.   


- Κωδικοί 045-046 για όσοιυς εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης.


- Κωδικοί 047-048 για  όσους επαγγελματίες δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. 


Μισθωτοί - Συνταξιούχοι


Φέτος περίπου ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές θα μπορούν να υποβάλουν αυτομάτως τη δήλωση χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον. Σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε κανείς από τους φορολογούμενους αυτούς να μην επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση.


- Ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, γίνεται με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 9% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 10.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τις 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τις 20.000 και μέχρι τις 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 28%, ενώ πάνω από τις 30.000 και μέχρι τις 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44%.


- Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου, με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.


Ενοίκια


Τα καθαρά εισοδήματα από ακίνητα, δηλαδή τα ποσά που προκύπτουν από την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα ποσά εισοδημάτων από ακίνητα, φορολογούνται αυτοτελώς, με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:


- 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.


- 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ.


- 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.


Επιπλέον, εφόσον ο φορολογούμενος που έχει αποκτήσει εισοδήματα από ακίνητα δηλώσει συνολικό ποσό ετήσιου ατομικού εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ είτε μόνο από ακίνητα είτε κι από άλλες πηγές, το συνολικό αυτό εισόδημα υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.


Παράλληλα, οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια δεν αρκεί να δηλώνουν στα έντυπα Ε1 και Ε2 της φορολογικής δήλωσης τα ποσά που δεν έχουν εισπράξει για να απαλλαγούν από το φόρο. Θα πρέπει πριν το ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία να προχωρήσουν σε δυο κινήσεις για να μην φορολογηθούν για ανύπαρκτα εισοδήματα.


Για να μην φορολογηθεί το ανείσπρακτο έσοδο επιβάλλεται:


1. Να εκδοθεί εις βάρος του μισθωτού διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.


2. Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η Εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.