Τελευταίες Ειδήσεις

Επίσκεψη –περιοδεία του Βουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Μεταξά στο Ν. Τρικάλων




 Την Παρασκευή 22 Μάρτη ο βουλευτής Μαγνησίας  του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς στο πλαισιο περιοδείας στο Νομό Τρικάλων

- επισκέφτηκε  το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας και συζήτησε με τους εργαζόμενους  του Κ.Υ.

 -  συναντηθηκε στην πυροσβεστική υπηρεσία Τρικάλων  με το Δ.Σ. του Συλλόγου των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων.

-το απόγευμα  θα μίλησε  σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση , στην Καλαμπάκα, όπου  παρουσίασε  το πόρισμα του ΚΚΕ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη

Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Βασίλη Μεταξά , στο ΚΥ Καλαμπάκας

δεν είναι πρωτόγνωρα , ούτε το συγκεκριμένο ΚΥ αποτελεί μοναδικότητα...Είναι  η γνωστή εικόνα  της εγκατάλειψης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επικρατεί παντού και επιδεινώνεται συνεχώς  Άλλωστε ,  δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην επιφάνεια οι ελλείψεις του ΚΥ Καλάμπάκας . Μια δομή που καλύπτει  τεράστια σε έκταση περιοχή –αποστάσεις εως 50χιλιόμετρα από το ΚΥ- με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται.

Τα ζητήματα του ΚΥ Καλαμπάκας έχουν αναδειχθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από το ΚΚΕ ,με κάθε μορφή , στο λαό και στο κοινοβούλιο, καθώς και από τους φορείς της περιοχής με διαμαρτυρίες , με υπομνήματα στο Δήμο και το κοινοβούλιο. Παρά τις υποσχέσεις υπουργών , περιφερειαρχών δημάρχων  οι λύσεις είναι φτιασιδώματα και σχετικά προσωρινές...Αφού φτάνει το προσωπικό να λέει : « πάλι καλά που μπορούμε να κάνουμε και μια γενική αίματος , γιατί υπήρχαν διαστήματα που δεν γινόταν»

Η χρόνια άρνηση όλων των κυβερνήσεων να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες οδηγεί δεκάδες χιλιάδες ασθενείς σε απόγνωση, ευθύνεται για τις ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας και περίθαλψης- νοσηλείας και άνοιξε τον δρόμο για το «έχει περίθαλψη όποιος πληρώνει»!! Η κυβέρνηση για λύση στα προβλήματα προωθεί τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας με άξονα την παραπάνω λογική.

Η αποδεκατισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) όπως τα Κέντρα Υγείας αποδυναμώνεται περαιτέρω με μετακινήσεις εργαζομένων της στα νοσοκομεία, ενώ προωθείται (μέσω επερχόμενου νομοσχεδίου) η προαναγγελλόμενη λειτουργία της πρωτοβάθμιας  ως «κόφτης» προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «βαφτίζοντας» προσωπικούς γιατρούς ακόμη και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής!

Στα Κέντρα Υγείας  το πάγιο αίτημα της κατάρτισης Οργανισμών και Οργανογραμμάτων, για να δώσει  μια σύγχρονη νομική και ουσιαστική υπόσταση στις πρωτοβάθμιες δομές αλλά και τις απαιτούμενες οργανικές θέσεις, παραμένει εκτός σχεδίων της κυβέρνησης.

 

 

Συνάντηση της Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ με την Ένωση Πυροσβεστών Τρικάλων

 

Αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Τρικάλων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον βουλευτή του Βασίλη Μεταξά, μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο ,πραγματοποίησε συνάντηση και συζήτησε με το Δ.Σ. της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νομού Τρικάλων.

Κατά τη συζήτηση τα μέλη του Δ.Σ. των Πυροσβεστών έθεσαν στον βουλευτή τα διαχρονικά και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Π.Υ. και οι Πυροσβέστες. Προβλήματα τα οποία οι κυβερνήσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και των προκατόχων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λύσει με αποτέλεσμα αυτά να διαιωνίζονται και να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Όπως:

- Η υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να αναζητούν χορηγούς για τη συντήρηση των οχημάτων.

- Την άμεση αντικατάσταση των παλιών πυροσβεστικών οχημάτων με νέα αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σταθμού Τρικάλων σε Β’Τάξης.

- Την αναγκαιότητα κατασκευής νέου κτιρίου της Π.Υ. Τρικάλων ώστε να πληρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

-Τα ζητήματα της έλλειψης και της ανανέωσης του προσωπικού (που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη) με προσλήψεις μονίμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση όλων των Πυροσβεστών πενταετούς και επταετούς θητείας καθώς και όλων των εποχικών πυροσβεστών.

- Τη μη αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρύ – επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Τέλος οι Πυροσβέστες αναφέρθηκαν στα ζητήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν με την ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη διατροφής τα οποία κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ο βουλευτής επισήμανε ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία του για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Τόνισε ότι σήμερα λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής προστασίας όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και εξάπλωση των των καταστροφικών πυρκαγιών είναι μπροστά μας.

Το ΚΚΕ όπως έχει κάνει και στο παρελθόν θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους Πυροσβέστες να προωθεί τα αιτήματά τους μέσα και έξω από τη Βουλή. Τέλος κάλεσε τους Πυροσβέστες μέσα από το σωματείο τους μαζί με άλλους εργαζόμενους και τους φορείς τους να γνωστοποιήσουν τα προβλήματά τους και μαζί τους να διεκδικήσουν λύσεις.

Απόσπασμα ομιλίας Β.Μεταξά στην Καλαμπάκα

 


Στην ομιλία του ο Β. Μεταξάς αναφέρθηκε στη στάση του ΚΚΕ που εξαρχής ονόμασε το δυστύχημα στα Τέμπη ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και κάλεσε όλο το λαό να βγει στους δρόμους, να μην επιτρέψει να περάσει η λογική του “βουβού πένθους”, το σιωπητήριο που όλες οι αστικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλλουν κάτω από υποκριτικές δικαιολογίες.

 

                Το ΚΚΕ, ανέφερε, τηρεί την υπόσχεσή του να μην ξεχαστεί το έγκλημα, να δικαιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί. Πρωτοστάτησε για την επιτυχία της πρόσφατης πανελλαδικής απεργίας που εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας βγήκαν στο δρόμο του αγώνα. Αλλά και μέσα στη βουλή, με την πρωτοβουλία για την Εξεταστική Επιτροπή και με το πόρισμα που κατέθεσε στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου με βάση το οποίο προκύπτουν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε υπουργούς την τελευταία δεκαπενταετία, ενώ ζητά να διερευνηθούν άλλα πιθανά εγκλήματα και να αποδοθούν οι κατηγορίες στους υπαίτιους.

 

                Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε βασικούς σταθμούς της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ στη χώρα, στη βάση συγκεκριμένων κατευθύνσεων και στρατηγικών της Ε.Ε. τις οποίες ανέπτυξε εκτενώς, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν ήταν μονόπρακτο έργο. Έγινε τμηματικά σε διάστημα  ετών, από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις, κάθε «χρώματος». Αυτές τις κατευθύνσεις ενσωμάτωσαν στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Και τόνισε:

 

                “Η τραγωδία του 2023 είναι  το ουσιαστικό αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ - ελληνικής αστικής τάξης για σιδηροδρομικές μεταφορές - εμπόρευμα, που υλοποιούν, με θαυμαστή ακρίβεια, όλες οι αστικές κυβερνήσεις όλη την προηγούμενη περίοδο.

 

                Το αποτέλεσμα, σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα ήταν και είναι αρνητικό για τον λαό. Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, περιορισμός των δρομολογίων, αύξηση της συχνότητας των ατυχημάτων, καταστροφική αξιοποίηση των υποδομών του δικτύου, «μάχη» κατασκευαστικών ομίλων για τις εργολαβίες, μεγάλη επιτάχυνση της συγκέντρωσης της «σιδηροδρομικής πίτας» σε μια χούφτα μονοπώλια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

                Η ΝΔ, αλλά ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για “ελληνικές παθογένειες” σε σχέση με τους σιδηρόδρομους, κάνουν συστηματική προσπάθεια να καθαγιάσουν την Ε.Ε..

 

                Την Ε.Ε. των απανωτών οδηγιών για την προώθηση της «απελευθέρωσης», της στρατηγικής του «κόστους-οφέλους»,  των κατευθύνσεων της ΕΕ που προβλέπουν ότι τρένα σαν αυτά που συγκρούστηκαν στα Τέμπη μπορούν να κυκλοφορούν με συστήματα ασφαλείας που εγκαταστάθηκαν και πιστοποιήθηκαν πριν 30 χρόνια. Την Ε.Ε. των λόμπι, που μέσω της Κομισιόν, τοποθετούνταν στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ για να λειτουργούν ως ντίλερ συγκεκριμένων εταιρειών, για λογαριασμό των οποίων έσπαγαν οι εργολαβίες, ώστε να μένουν όλοι ευχαριστημένοι. Την Ε.Ε. που μόνο σε ένα χρόνο μέσα, το 2021, είχε 1.339 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα με 683 νεκρούς, που 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Την Ε.Ε. που όπως δήλωσε στην Εξεταστική εμπειρογνώμονας της Επιτροπής Γεραπετρίτη μπούσουλάς της είναι: «Να μπορεί να φτάνει γρήγορα και φτηνά – επαναλαμβάνω: γρήγορα και φτηνά - ένα τρένο από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη»

Που ακόμα και για αυτήν τη σύμβαση 717, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε! Αυτό ενδιαφέρει την Εισαγγελία της Ε.Ε.!”

               

                Τέλος, ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις μεταφορές λέγοντας ότι :

 

                “Καθολικές, ασφαλείς, ποιοτικές και φθηνές μεταφορές και συγκοινωνίες για τον λαό μπορεί να διασφαλίσει μόνο το νέο κοινωνικό σύστημα, ο σοσιαλισμός.

               

                Πάνω στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, οι μεταφορές παύουν να αποτελούν εμπόρευμα και κατοχυρώνονται ως κοινωνικό δικαίωμα. Γιατί σ' αυτή την ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, αλλάζει και ο σκοπός της παραγωγής και ο ρόλος των εργαζόμενων. Σκοπός δεν είναι πια το κέρδος, αλλά η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών που διευρύνονται. Και οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά ενεργό ρόλο στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων. Γι' αυτό και μπορεί να υλοποιηθεί έτσι ο ενιαίος επιστημονικός Κεντρικός Σχεδιασμός της παραγωγής και της οικονομίας γενικότερα.”

 

                Και καταλήγοντας είπε:

 

                “Η συζήτηση αυτή, χρειάζεται να ενταχθεί στην κουβέντα για την ανάπτυξη των σημερινών αγώνων ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας. Να γίνει στην πορεία και ο οδηγός για την πάλη του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

 

                Γιατί αποτυπώνει στην ολότητά του το σύνθημα: ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.”


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.