Τελευταίες Ειδήσεις

Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες


Αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την 15μελή επιτροπή των αγροτών από τα μπλόκα στις 12 στο Μαξίμου, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών.  


Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, να ακούσει τα αιτήματά τους και να τους παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.



Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.


Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Για σήμερα έχουν προαναγγείλει το κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία, στο τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα.


Τo πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους αγρότες έθεσε με αποκλειστικές δηλώσεις του στη Realnews ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης και όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα», ενώ ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τα κονδύλια ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή: «Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους που δημιουργεί η ελληνική οικονομία, για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να μη νιώθουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν διαδηλώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ ότι αδικούνται», τόνισε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδωσε και το στίγμα των προθέσεών του απέναντι στους αγρότες ενόψει και της επερχόμενης συνάντησης, λέγοντας: «Τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Μπορούμε να συζητήσουμε μεσομακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο, μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ».


«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την σημερινή συνάντηση.


Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα».


Οπως αναφέρει η ΕΡΤ,  στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα.


Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στη στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Στο τραπέζι και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.


Παράλληλα από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Οι αγρότες γνωστοποίησαν τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που αποτελούν την επιτροπή και είναι τα εξής:


Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)


Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)


Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)


Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)


Νίκος Κούτρας


Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)


Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)


Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)


Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)


Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)


Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)


Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)


Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)


Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)


Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.