Τελευταίες Ειδήσεις

Έναρξη εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Σπουδών Μετεώρων

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το διεθνές επιστημονικό Συμπόσιο, «Μοναχικόν Τριβώνιον αντί Πορφύρας: 600 Χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Ιωάσαφ Ούρεση Παλαιολόγου, 1423-2023», το οποίο διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Σπουδών Αγίων Μετεώρων  που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Hotel Divani Meteora.

Το διεπιστημονικό αυτό συμπόσιο φιλοδοξεί να φωτίσει λιγότερο γνωστές πτυχές της προσωπικότητας του οσίου Ιωάσαφ, κτίτορος της μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μεγάλου Μετεώρου, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε και έδρασε.


Ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων (Αγιολογία, Ιστορία, Ιστορία της τέχνης κ.α.) πραγαμαμτεύονται σειρά επιμέρους θεμάτων, από τα πνευματικά πρότυπα της Σκήτης των Σταγών και τον Ησυχασμό στα Μετέωρα, ως την καταγωγή του Οσίου και τα υλικά τεκμήρια, τα οποία έχουν συνδεθεί η μπορούν να συνδεθούν με τη ζωή και το έργο του.

Τις εργασίες του Συμποσίου χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης, η Έφορος αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά και ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Αλέκος.


Το πρόγραμμα του συμποσίου περιελάμβανε:

10:00 Antonio Rigo: «Σταγών Σκήτη: Πνευµατικά και ιστορικά πρότυπα για την ίδρυσή της».

10:20 Brendan Osswald: «Ο Ιωάννης ∆ούκας Παλαιολόγος πριν γίνει Ιωάσαφ»

10:40 Srđan Pirivatrić: «Βασιλεύς Συµεών Ούρεσης Παλαιολόγος: Ζητήµατα γενεαλογίας και αυτοκρατορικού προγράµµατος»

11:00 ∆ιάλειµµα (Καφές-τσάϊ)

11:20 Mihail Mitrea: «Αποκρυπτογραφώντας τα µυστήρια της Ησυχίας: Πνευµατική Καθοδήγηση στην υστεροβυζαντινή ησυχαστική αγιογραφία» (Με απόδοση στην ελληνική

11:40 Aleksandar Fotić: «Η ελευθερία έκφρασης µιάς «ψευδούς» θρησκείας: Λατρεία και δηµόσια έκθεση χριστιανικών συµβόλων στα Βαλκάνια κατά την οθωµανική εποχή (15ος-18ος αι.)» (Με απόδοση στην ελληνική.

12:00 Πλούταρχος Θεοχαρίδης: «Το παλαιό καθολικό της µονής της Μεταµορφώσεως του Μεγάλου Μετεώρου (1387)»

12:20 Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Νικόλαος Βρυζίδης: «Τέχνη και υλικός πολιτισµός την εποχή του οσίου Ιωάσαφ»

12:40 Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος: Πορίσµατα και συµπεράσµατα .Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.