Τελευταίες Ειδήσεις

Ανησυχία για το πετρέλαιο: Μεγάλη άνοδος στις τιμές μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας


Ανησυχία στις αγορές, με τις τιμές στο πετρέλαιο Brent να ανεβαίνουν μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα και την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Αράβων ηγετών. Ακύρωση που εγκυμονεί τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπως εκτιμούν στις Αγορές.


Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη (18/10) μετά το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας που άφησε πίσω του εκατοντάδες Παλαιστίνιους νεκρούς και προκάλεσε ανησυχία για διακοπή στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημείωσαν άνοδο 3 δολάρια ή περισσότερο από 2%, στα 92,90 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 3 δολάρια (2,1%) στα 89,66 δολάρια το βαρέλι, με τους δύο δείκτες αναφοράς να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.


Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη (17/10), με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.


Την ίδια ώρα, η Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συναντηθεί με Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους ηγέτες, ακυρώθηκε από τον οικοδεσπότη της, την Ιορδανία.


Η ανησυχία των Αγορών για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

«Η ακύρωση μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και των Αράβων ηγετών μειώνει την πιθανότητα διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς», δήλωσε ο Βιβέκ Νταρ, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia, σημειώνει ο Guardian.


«Μια μακροχρόνια κατοχή διαφαίνεται ως το σενάριο που ωθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς και ενδεχομένως να προσελκύσει άμεσα το Ιράν», προσθέτει ο ίδιος.


Ο Βιβέκ Νταρ επισημαίνει ακόμη τις αυξανόμενες ανησυχίες των αγορών για μια επαπειλούμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα.


Άνοδος στον χρυσό

Η σύγκρουση οδήγησε τους επενδυτές να μετακινηθούν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, με τον χρυσό να σημειώνει άνοδο 0,8% στο υψηλό ενός μηνός στα 1.938 δολάρια η ουγγιά το πρωί της Τετάρτης.


Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Αυτή ήταν πολύ πιο απότομη μείωση, από την άντληση 300.000 βαρελιών που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναμένεται να ανακοινωθούν.


Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς την Τετάρτη έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9% καλύτερα από το αναμενόμενο το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αυξηθεί.


Ο οικονομολόγος του Moody's Analytics, Χάρι Μέρφι Κρουζ, δήλωσε: «Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου πιθανότατα εγγυώνται ότι η Κίνα θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» φέτος. Τούτου λεχθέντος, θα αγωνιστεί για να το βελτιώσει. Η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.