Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο υπουργικό - «Μεταρρυθμιστική ορμή, σεμνότητα, μετριοπάθεια και προειδοποιήσεις
Μήνυμα «μεταρρυθμιστικής ορμής», συστάσεις για "σεμνότητα και μετριοπάθεια" αλλά όχι ανασχηματισμός και αυστηρές προειδοποιήσεις Μητσοτάκη για ακρίβεια στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Με την πεποίθηση ότι παρά τα προειδοποιητικά "καμπανάκια" του β' γύρου, οι πολίτες έχουν επαναβεβαιώσει με την ψήφο τους στον πρώτο γύρο, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και με βασικό πρόταγμα τον "πολυδύναμο εκσυγχρονισμό", το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αφήσει πίσω του το κατώτερο των προσδοκιών του αυτοδιοικητικό εκλογικό αποτέλεσμα και να εκπέμψει μέσα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του, μήνυμα "μεταρρυθμιστικής ορμής" και επιτάχυνσης μεγάλων αλλαγών που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη (Αντ1) μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αξιοποιήθηκαν για να στείλει ο πρωθυπουργός πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία, στις πολυεθνικές για την ακρίβεια, κυρίως όμως στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης.
"Δεν σκεφτόμαστε τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας με ορίζοντα το 2027", τόνισε, ενώ παράλληλα επικαιροποίησε το μήνυμα "σεμνότητας και μετριοπάθειας" προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Με αυτοκριτική διάθεση μετά το καμπανάκι του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε επί της ουσίας ότι υπήρξαν δηλώσεις που εκλήφθησαν από την ελληνική κοινωνία ως αλαζονικές και απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προειδοποίησε πως "η αλαζονεία είναι μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές”.
Η επίκληση μάλιστα μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο της βγαλμένες από την λαϊκή σοφίας φράσης «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», ήταν πολύ χαρακτηριστική της αξιολόγησης που έχει κάνει και ο ίδιος για ορισμένες δηλώσεις υπουργών μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών, οι οποίες όχι μόνο έβλαψαν, αντί να στηρίξουν, τους γαλάζιους υποψηφίους, αλλά έβαλαν την κυβέρνηση και στο επίκεντρο μίας συζήτησης περί αλαζονείας. Και αυτό ήταν σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης μετά από ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο κατά το οποίο αμφισβητήθηκε λόγω των φυσικών καταστροφών, και η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.
Κράτησε πάντως στο συρτάρι τα σενάρια ανασχηματισμού δίνοντας λίγο χρόνο ακόμη στα μέλη της νέας κυβέρνησης προς τα οποία πάντως κατέστησε εκ νέου σαφές ότι όλοι αξιολογούνται.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται συνολικά στο τέλος θητείας και όχι μόνο στην αρχή της, ενώ ανέφερε στους υπουργούς ότι υποχρέωση της κυβέρνησης από δω και πέρα είναι να προχωρά "μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο", όπως είπε. Πρόβαλε μάλιστα ως ένδειξη κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής δυναμικής και την ίδια την ατζέντα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία περιλάμβανε μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και για την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις στην Υγεία, αλλά και στρατηγικό σχέδιο για την προστασία των δασών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αναγνώρισε ότι βασικότερο πρόβλημα της κοινωνίας και μεγαλύτερο στοίχημα για την ίδια την κυβέρνηση παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξακολουθεί να είναι επίμονη στο πεδίο των τροφίμων, την ώρα που η σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει στην Μέση Ανατολή εντείνει τις ανησυχίες και για δημιουργία συνθηκών νέας ενεργειακής κρίσης σε περίπτωση που επεκταθεί η αναταραχή και οδηγηθούν οι εξελίξεις σε περιφερειακή ανάφλεξη.
Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε μάλιστα χθες να εκπέμψει μηνύματα και για τα δύο αυτά ζητήματα: Αφενός διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που ξεφύγουν πάλι οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", αν και ελπίζει "να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση", όπως είπε.
Όσον αφορά την ακρίβεια στα τρόφιμα, πέραν των μέτρων μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, επέμεινε στους αυστηρούς ελέγχους της αγοράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σε ότι αφορά πολυεθνικές επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα ακριβότερα στην χώρα μας
Διαμήνυσε μάλιστα πως "αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία Μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.