Τελευταίες Ειδήσεις

Βασίλειος Μάντζιος:Να προλάβουμε τις εξελίξεις για βαδίσει ο Δήμος Μετεώρων στο μέλλον με ανάπτυξη και προοπτική



«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οφείλουμε να εργαστούμε μεθοδικά για να αλλάξει ο Δήμος Μετεώρων βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και να αξιοοιηθεί ο φυσικός του πλούτος καθώς και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Μάντζιος,  MSc Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Μελετητής Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Ευθύνης» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Λευτέρη Αβραμόπουλο σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, στο "meteoravoice" βαδίζοντας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του Οκτώβρη.

Ειδικότερα ο κ. Μάντζιος στη συνέντευξή του απαντώντας στα ερωτήματα αναφέρει:

 

1-κ. Μάντζιο τι συνέβαλε στην απόφασή σας να θέσετε υποψηφιότητα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μετεώρων και με τον συνδυασμό του κ. Αβραμόπουλου.

Αρχικά δεν θα κρύψω ότι υπήρχε έντονη επιθυμία ενασχόλησης με τα κοινά από μεριάς μου. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να είμαι ενεργός και να προσφέρω όπου μου ζητηθεί. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχα την τιμή να με προσκαλέσει ο αείμνηστος Χρήστος Σινάνης να τον ακολουθήσω, κάτι όμως που δεν ήταν εφικτό για εμένα εκείνο το χρονικό διάστημα λόγω πολλών υποχρεώσεων.

Η πρόταση του Λευτέρη Αβραμόπουλου περίπου δύο χρόνια πριν ήρθε την κατάλληλη στιγμή για εμένα, ειδικά σε μια περίοδο όπου υπήρχε τεράστια στασιμότητα και αδράνεια στον Δήμο μας. Μοιραζόμενοι κοινούς προβληματισμούς αλλά και το ίδιο όραμα για το τόπο μας, όντας και οι δύο μέρη της γενιάς που γύρισε στην γενέτειρά της με σκοπό να δημιουργήσει και να παράγει, η απόφαση ήταν πολύ εύκολη πλέον.

 

2-Ο Δήμος μπορεί να αλλάξει και με προϋποθέσεις ώστε να βαδίσει το δρόμο της ανάπτυξης που δυστυχώς δεν έχει ακολουθήσει εδώ και χρόνια;

Είναι ολοφάνερο ότι συνολικά ο Δήμος αλλά και η μητρόπολη αυτού, η Καλαμπάκα, έχουν ανάγκη από τεράστιες αλλαγές. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από τους δημότες πλέον. Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται λύσεις που θα βελτιώσουν πρωτίστως το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Δήμου Μετεώρων. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να υπάρξει ολοκληρωτικός σχεδιασμός με στόχευση σε υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αυτό έκανε ο συνδυασμός μας. Εντόπισε τα προβλήματα, απευθύνθηκε στους ειδικούς για το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην λύση τους και τέλος έκανε την έρευνα για τους κατάλληλους οικονομικούς πόρους.

3-Ως επιστήμων και με την γνώση του αντικειμένου ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να αξιοποιηθεί και με ποια πιθανά οφέλη;

Ο Δήμος Μετεώρων ως ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση στην χώρα διαθέτει ένα πλουραλιστικό και ποικίλο σύμπλεγμα δασικών οικοσυστημάτων. Ένα μίγμα φυσικού πλούτου που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, στην ίδια ή σε καλύτερη κατάσταση. Ο Δήμος Μετέωρων ως ένας από τους μεγαλύτερους «δασοκτήμονες» με 22 δημοτικά δάση στην κατοχή του γίνεται αντιληπτό ότι αξιοποιεί σε ελάχιστο βαθμό τα οικοσυστήματα του. Είναι αδήριτη ανάγκη στροφής της διαχείρισης των δασών μας πέρα της τυπικής ξύλευσης για το εμπόριο και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων. Το δάσος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που μπορεί να εκτινάξει το τουριστικό μας προϊόν με σωστές προωθητικές ενέργειες και ανάπτυξη συγκεκριμένων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, κάνοντας τον  δήμο αυτομάτως πολύ ανταγωνιστικό στην εμπειρία που μπορεί να προσφέρει στον εκάστοτε επισκέπτη.

 

4-Η βαριά βιομηχανία της περιοχής είναι ο τουρισμός και με την ευλογία να ζει κανείς στους πρόποδες των Μετεώρων τι θα πρέπει να γίνει ώστε να αναπτυχθεί σωστά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τον τόπο;

Η Καλαμπάκα είναι μια τουριστική πόλη. Αυτό κατ’ εμέ πρέπει να αποτυπωθεί καλά στην συνείδηση όλων ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να προσδιορίσουμε ποια θα είναι η φέρουσα ικανότητα που μπορεί να εξυπηρετήσει η περιοχή μας και τι παρεμβάσεις οφείλουμε να κάνουμε για να επέλθει η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ μόνιμου πληθυσμού και τουριστών. Με την παράδοση του Ε65 είναι δεδομένο πως οι ροές των επισκεπτών και συνεπώς των οχημάτων θα αυξηθούν ραγδαία. Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε τις εξελίξεις διαμορφώνοντας τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορούμε να είμαστε εξυπηρετικοί ως προορισμός, να καθοδηγούμε τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο στα σημεία αναφοράς της περιοχής μας με ασφάλεια, για αυτό και στο πρόγραμμα μας υπάρχουν προτάσεις για την αποφυγή των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Επιπλέον, ο μηχανισμός του δήμου πρέπει να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση για την ορθή λειτουργία των μουσείων, του γραφείου εξυπηρέτησης των επισκεπτών καθώς και για άμεσες επεμβάσεις σε περίπτωση ανάγκης. Πρέπει να μάθουμε ο δήμος να λειτουργεί ως ένας καλός και οργανωμένος οικοδεσπότης.

 

5-Οι νέοι επιθυμούν να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα. Ο Δήμος τι μπορεί και οφείλει να κάνει ώστε να τους διευκολύνει να κάνουν πράξη τα όνειρα και τους στόχους τους;

Ο Δήμος είναι το νομικό πρόσωπο που για εμένα πρέπει να αποτελεί το στήριγμα όλων των δημοτών. Για τους ανθρώπους όπως κι εγώ που επιστρέψαμε και διαλέξαμε την πόλη της Καλαμπάκας ή κάποιο χωριό του Δήμου για να συμμετέχουμε στην παραγωγική διαδικασία θα ήταν ιδανικό να είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από κάποιον ειδικό για τις ανάγκες της περιοχής σε προσωπικό, για τις ελλείψεις συγκεκριμένων κλάδων εργασίας για τις προοπτικές ενασχόλησης με τον τουριστικό τομέα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν και το έχουμε αποδείξει ως «Δύναμη Ευθύνης» με αντίστοιχη δράση στο παρελθόν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης ειδικά της νέας γενιάς για επενδυτικά και  εργασιακά ζητήματα  με στόχο τον εμπλουτισμό του οικονομικού μας προϊόντος.

 

 

6-Το πολιτικό κόστος και οι πελατειακές σχέσεις πιστεύετε ότι πρέπει να παραμεριστούν ώστε να γίνουν βήματα ανάπτυξης για το μέλλον;

Για εμένα δεν υπάρχει και δεν θα έπρεπε να υπάρχει πολιτικό κόστος. Εγώ είμαι ένας δημότης που σε νεαρή ηλικία προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση και τεχνοκρατική κατάρτιση που διαθέτει από τις σπουδές του και την εμπειρία που αποκομίζει από την εργασία του στον ιδιωτικό τομέα για συνεχόμενα έτη, με στόχο την άμεση προσφορά στην κοινωνία. Για εμένα σημασία έχει να πετύχουμε το πρόγραμμα μας. Να μην μείνουν απλές υποσχέσεις. Να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις που μας κρατάνε στάσιμους τόσα χρόνια. Το τρίπτυχο για εμένα αλλά και για τον αρχηγό μας είναι : όραμα – σχεδιασμός – εφαρμογή. Όλες μας οι κινήσεις στοχεύουν στην εκπλήρωση των παραπάνω, για να πετύχουμε καλύτερο  και βιώσιμο μέλλον για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.