Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Στάνισλαβ Ανιολκόφσκι νικητής στο πρώτο ετάπ του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας στο Ηράκλειο




Ο Άαρον Γκέιτ κράτησε τη γαλάζια φανέλα

Συναρπαστικό ήταν το φινάλε στο 1ο ετάπ του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Στο μαζικό σπριντ που έγινε στο λιμάνι του Ηρακλείου, ο Στάνσιλαβ Ανιολκόφσκι της Human Powered Health, πέρασε οριακά πρώτος τη γραμμή του τερματισμού μπροστά από τον Πορτογάλο Γιούρι Λεϊτάο της Caja Rural και πανηγύρισε την τέταρτη νίκη της καριέρας του. Στην τρίτη θέση του ετάπ τερμάτισε ο Τάιλερ Στάιτς της ομάδας Κ23 των ΗΠΑ.


Στο πρώτο γκρουπ των αθλητών που κάλυψαν τα 187.7 χλμ του πρώτου ετάπ σε 4 ώρες και 35 λεπτά, βρέθηκε και ο κάτοχος της γαλάζιας φανέλας, Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Black Spoke, και έτσι κατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης.


Στη δεύτερη θέση, εννέα δευτερόλεπτα πίσω, διατηρήθηκε και ο συναθλητής του, Ρόρι Τάουνσεντ, ενώ τρίτος ανέβηκε ο Ανιολκόφσκι, καθώς με τα δέκα δευτερόλεπτα μπόνους που πήρε για τη νίκη του στο ετάπ, μείωσε τη διαφορά του από τον Γκέιτ από τα 22 στα 12 δευτερόλεπτα.


Τη λευκή φανέλα διατήρησε και ο Λόγκαν Κάρι, επίσης της Bolton Equities Black Spoke, ενώ την κόκκινη των πόντων φορά πλέον ο Ρεμί Λελαντέ της Team Legendre και την πορτοκαλί, για τη βαθμολογία των βουνών, ο Πολωνός Τόμας Μπουτζίνσκι της Mazowsze Serce Polski.


Στην 6η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Κύπριος πρωταθλητής Ανδρέας Μιλτιάδης και στην 35η ο Γιώργος Μπούγλας, πρώτος μεταξύ των μελών της ελληνικής εθνικής ομάδας.


Η εξέλιξη του αγώνα


Η προεκκίνηση του αγώνα έγινε στο Karteros Beach Sports Center. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για τους ποδηλάτες, με ψιλόβροχο κατά τόπους, δυνατούς ανέμους που έφταναν και τα έξι μποφόρ, οι οποίοι ήταν πότε ευνοϊκοί, άλλοτε κόντρα και κάποιες φορές πλάγιοι.


Όταν το τερέν άρχισε να ανηφορίζει, δημιουργήθηκε το «ξεκόλλημα» της ημέρας, με τους Ρεμί Λελαντέ (Team Legendre), Νιλς Σίνσχεκ (Abloc CT), Βίντσεντ Ντορν (Bike Aid), Γερούν Μάιγερς (Polygon Cycling Team) και τον Μιλτιάδη Γιαννούτσο της Εθνικής Ελλάδας, τους οποίους έπιασε λίγο αργότερα και ο Πολωνός Τόμας Μπουτζίνσκι (Mazowsze Serce Polski). Η εξάδα αυτή δεν κατάφερε να αποσπαστεί περισσότερο από 3’:40’’ από το πελοτόν.


Όταν ήρθε η ώρα για το πρώτο σπριντ ανάβασης (κατηγορίας 2), ο Γερμανός Ντορν πήρε τους πρώτους έξι πόντους και τον ακολούθησαν ο Μάιγερς (4 π.), ο Μπουτζίνσκι (2) και ο Γιαννούτσος (1).


Στο πρώτο ενδιάμεσο σπριντ σε ευθεία, ήταν η σειρά του Λελαντέ να περάσει πρώτος τη γραμμή για να κερδίσει τους πρώτους τρεις πόντους και τον ακολούθησαν οι Μπουτζίνσκι (2) και Σίνσχεκ (1). Στο δεύτερο σπριντ η τριάδα ήταν Ντορν-Μπουτζίνσκι- Λελαντέ.


Λίγο αργότερα το αποσπασμένο γκρουπ έσπασε στα δύο, με τον Μπουτζίνσκι και τον Ντορν να φεύγουν μπροστά και τους Γιαννούτσο και Σίνσχεκ να ακολουθούν.


Οι δύο της κορυφής έγιναν… ένας, με τον Μπουτζίνσκι να δίνει τον μοναχικό του αγώνα κι ενώ απέμεναν πια λιγότερο από 33 χιλιόμετρα. Ο Πολωνός πήρε το μάξιμουμ των πόντων από το δεύτερο σπριντ ανάβασης κι έκανε δική του την πορτοκαλί φανέλα, που ήταν ξεκάθαρα ο στόχος του σε αυτό το πρώτο ετάπ. Τον ακολούθησαν στο δεύτερο σπριντ ανάβασης, επίσης κατηγορίας 2, ο Κύπριος Ανδρέας Μιλτιάδης, ο Γιόχαν Μέινς της Bingoal και ο Ντάβιντε Μπαλτατσίνι της Team Cottatec.


Στα 14 χιλιόμετρα πριν από τη γραμμή του τερματισμού, το πελοτόν «κατάπιε» και τον Μπουτζίνσκι και όλες οι ομάδες άρχισαν να ετοιμάζονται για το τελικό σπριντ, που ανέδειξε ως μεγάλο νικητή τον Στάνσιλαβ Ανιολκόφσκι.


Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών


Στάνσιλαβ Ανιολκόφσκι: «Έγινε καταπληκτική δουλειά από τους συναθλητές μου κι εγώ χρειάστηκε μόνο να ολοκληρώσω αυτήν την προσπάθεια. Η Bolton Equities Black Spoke έλεγξε το ετάπ από την αρχή, αλλά είχαμε στόχο να «χτυπήσουμε» το τελικό σπριντ.


Περίμενα αυτή τη σεζόν δύο χρόνια, οπότε αυτή είναι μια υπέροχη μέρα για μένα. Ήρθαμε για να κερδίσουμε το ετάπ, αλλά και τη γενική, καθώς πλέον η διαφορά είναι μικρή και θα κυνηγήσουμε τα μπόνους δευτερόλεπτα στη συνέχεια».


Άαρον Γκέιτ: «Έγινε καλή προσπάθεια από το γκρουπ που έφυγε μπροστά, αλλά η ομάδα μου δούλεψε σωστά για να υπερασπιστούμε τη γαλάζια φανέλα.


Ήταν πιο δύσκολο από όσο περιμέναμε και «θυσιάσαμε» κάποια από τα μέλη της ομάδας μας.


Ο Ρόρι Τάουνσεντ έπαθε λάστιχο στο τέλος και έχασε το τελικό σπριντ, αλλά ευτυχώς αυτό συνέβη στα τρία τελευταία χιλιόμετρα και δεν επηρεάστηκε η θέση του στη γενική κατάταξη».


Λόγκαν Κάρι: «Ήταν μια καλή μέρα για εμάς. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Στις ανηφόρες ίσως μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τον Ανιολκόφσκι.


Ο αγώνας είναι πολύ καλός και η Ελλάδα πανέμορφη. Σίγουρα θα έρθω με τη σύντροφό μου για διακοπές».


Τόμας Μπουτζίνσκι: «Όταν είδα τη διαφορά του πελοτόν με τους ποδηλάτες που «ξεκόλλησαν», κυνήγησα την πορτοκαλί φανέλα. Ο στόχος μου είναι να τη διατηρήσω»


Ρεμί Λελαντέ: «Είναι η πρώτη φορά που μετέχω σε ξεκόλλημα σε αγώνα αυτής της κατηγορίας και είναι υπέροχο που κατάφερα να κάνω δική μου την κόκκινη φανέλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.