Τελευταίες Ειδήσεις

Βασίλειος Παππάς: Συγκρίσεις αρίστων και «αρίστων»


 Βαδίζουμε τον τελευταίο μήνα πριν τις κάθε είδους εξετάσεις. Προαγωγικές, απολυτήριες, πανελλήνιες. Βέβαια διανύουμε και τον μήνα των εκλογών. Των εκλογών που θα επιλέξουμε τους αρίστους ή τους «αρίστους» στη διακυβέρνηση της χώρας. Και οι δύο μη τεμνόμενες πορείες συνδέονται με την καλλιέργεια της άμιλλας, της συνεχούς προσπάθειας, της φιλομάθειας, της αναζήτησης του ορθού λόγου.


Ας παρουσιάσουμε στην «εκκλησία του Δήμου» παραδείγματα και αντιπαραδείγματα κοινωνικών πρακτικών ατόμων που συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση, παραδειγμάτων προς μίμηση και παραδειγμάτων προς αποφυγήν.


΄Οθωνας Ηλιόπουλος, ένας εκ των αρίστων. Γιατρός καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ ερευνητής. Εργάζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Αν αναζητήσετε το βιογραφικό του θα εκπλαγείτε.


Γυναίκα πρώτη εκ των «αρίστων», στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ. Με εξαιρετικό γραπτό λόγο και πένα κοφτερή, όπως «Αλέξη εσύ λύσσαξες να γνωρίσεις τα καμαράκια του Κορυδαλλού» ή το «ένα μικρό Πολάκι». Ανακάλυψη του τρομερού συμβούλου του π/γου Δοξιάδη του εκ του κολλεγίου ορμώμενο, ο οποίος πότε  ανακάλυπτε σχέδια δολοφονίας του από τη σύζυγό του και πότε, ως σκηνοθέτης, συκοφαντούσε τη σπουδαία Φρίντα Λιάππα, αποδοκιμαζόμενος για «κανιβαλισμό», από τη Μελίνα, τον Θ. Αγγελόπουλο κ.α.


Τζένη Λειβαδάρου. Μία εκ των αρίστων. Άτομο με αναπηρία. Πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων αλλά και στα οικονομικά των υποδομών από το Cambridge. Ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνομιλήτρια του Στίβεν Χόκινγκ (Cambridge), ενός από τους σπουδαιότερους αν όχι ο σπουδαιότερος αστροφυσικός του αιώνα μας. Κοινή τους αγωνία η εξέλιξη της ασθένειάς τους.


Άνδρας τρίτος, εκ των «αρίστων». Πάντοτε με το ένα πόδι να πατά στην ευρύχωρη αυλή του Μητσοτακέϊκου. Πρόεδρος της «Δράσης» επέστρεψε κατά την προσφιλή έκφραση του αειμνήστου Ε. Αβέρωφ στο «μαντρί» ή μάλλον στην αυλή.


Στέφανος Κασσελάκης , που τοποθετήθηκε στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, γεννηθήκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας. Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών. Περίεργο! Δεν τον έστειλε ο μπαμπάς του να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Harvard, ούτε έφυγε από το Κολέγιο για τη Σορβόννη, χωρίς να  σπουδάσει  ούτε μια ώρα σε ένα κλασσικό δημόσιο σχολείο της Ελλάδας, και τώρα να κόπτεται για την αξιολόγηση των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης. Τουλάχιστον τα παιδιά (προς την τιμήν της οικογένειας) του Καραμανλή Β΄ έδωσαν εξετάσεις πανελλήνιες στη χώρα, ακολουθώντας μετά τις ακαδημαϊκές τους σπουδές.


Όμηρος Πουλάκης ηθοποιός με ξεχωριστή δράση στο χώρο του πολιτισμού, ενεργός στο κίνημα Support Art Workers. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι τον «έβαλε» ο μπαμπάς του (γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό μόνον οι άμουσοι και απαίδευτοι θεατροδιώκτες, μπορούν να το ισχυριστούν. Εξάλλου το μένος της ΝΔ για τον πολιτισμό είτε με τις θεατρικές σπουδές, είτε με το τσιμέντωμα της Ακρόπολης είτε με το ξήλωμα των Βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, είτε με τους κολλητούς που διόρισε την Μεγάλη Πέμπτη στα μουσεία, αποδεικνύει τον ισχυρισμό αυτόν.


Η Νατάσα Ρωμανού στη δωδέκατη θέση. Ερευνήτρια και καθηγήτρια στην Αμερική. Αφήνω τον αναγνώστη να ψάξει το που και το τι!!!


Και άλλα κόμματα έχουν να επιδείξουν άτομα με περγαμηνές. ΄Έναν Τσακνή (ΚΚΕ) , μια Μάνια Παπαδημητρίου ή έναν Στάθη Κουβελάκη – Kings College του Λονδίνου (ΜΕΡΑ25) και άλλους πολλούς. Τέτοια ξηρασία στο κυβερνών κόμμα? ‘Ενας Τ. Λαμπρίας, μια Μ. Γιαννάκου, ένας Μαρκουλάκης τέλος πάντων. Διότι και ο του συντηρητικού χώρου μέγιστος Ξαρχάκος, συναυλίες με το ΚΚΕ κάνει!


Τελικά: «Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον (με την ΝΔ) έχει πολλή ξηρασία…»


 


Βασίλειος Παππάς, μέλος των Συνεργαζόμενων  Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.