Τελευταίες Ειδήσεις

Διευθυντής φυλακών Κασσαβέτειας: Ουδέποτε ανέφερε βιασμούς ο 17χρονος


Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο 17χρονος που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ ο διευθυντής των φυλακών Κασσαβέτειας αναφέρει ότι έμαθαν για τις καταγγελίες του πρώην κρατουμένου από τα ΜΜΕ.


Διαψεύδει μέσω ανακοίνωσης, τις καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς που υπέστη ο 17χρονος, ο διευθυντής των φυλακών ανηλίκων Κασσαβέτειας.Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τις απογευματινές ώρες της 27-9-2022 βρέθηκε από τον Υπαρχιφύλακα του Καταστήματος χτυπημένος και αμέσως διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Βόλου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ το ίδιο βράδυ επέστρεψε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα. Για το συμβάν διενεργήθηκε άμεσα Πειθαρχική διαδικασία στις 4-10-2022 και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν.


Επισημαίνεται δε ότι "πολλές φορές ο συγκεκριμένος κρατούμενος ερχόταν στο γραφείο μου και έκανε συζητήσεις, τόσο με εμένα όσο και με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, αλλά και τον Αρχιφύλακα και σε καμία περίπτωση δεν μας είχε αναφέρει οποιαδήποτε σεξουαλική η σωματική κακοποίησή του".


Τέλος ο διευθυντής των φυλακών αναφέρει ότι έμαθαν για τις καταγγελίες του πρώην κρατουμένου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:


"Επειδή πολλά λέγονται τις τελευταίες δύο ημέρες, σχετικά με τις καταγγελίες πρώην κρατουμένου του Σωφρονιστικού Καταστήματος, πού έχω την τιμή να διευθύνω και προς αποκατάσταση της αλήθειας, πρέπει να δηλώσω τα παρακάτω:


Ο δεκαεπτάχρονος πρώην κρατούμενος εισήχθη στο Κατάστημά μας στις 26-09-2022 και αποφυλακίσθηκε στις 17-03-2023. Αφού ρωτήθηκε τοποθετήθηκε σε θάλαμο της επιθυμίας του. Τις απογευματινές ώρες της 27-9-2022 βρέθηκε από τον Υπαρχιφύλακα του Καταστήματος χτυπημένος και αμέσως διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Βόλου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ το ίδιο βράδυ επέστρεψε στο Κατάστημα. Για το συμβάν διενεργήθηκε άμεσα Πειθαρχική διαδικασία στις 4-10-2022 και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν. Αμέσως μετά το συμβάν επικοινώνησα με την μητέρα του κρατούμενου, με την οποία έκτοτε είχα συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες, μέχρι και την αποφυλάκιση του. Πολλές φορές ο συγκεκριμένος κρατούμενος ερχόταν στο γραφείο μου και έκανε συζητήσεις, τόσο με εμένα όσο και με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, αλλά και τον Αρχιφύλακα και σε καμία περίπτωση δεν μας είχε αναφέρει οποιαδήποτε σεξουαλική η σωματική κακοποίησή του. Τοποθετήθηκε κατόπιν δικής του επιθυμίας μόνος του σε θάλαμο (και όχι σε απομόνωση όπως είπε ο συνήγορός του, γιατί δεν υπάρχει χώρος απομόνωσης στο ΣΚ), ενώ προαυλιζόταν μόνος του επίσης.


Σε λίγο διάστημα ζήτησε να μείνει με άλλα άτομα για να μην είναι μόνος και προαυλιζόταν και με άλλους κρατούμενους, πού δεν είχαν καμία σχέση με εκείνους πού είχαν εμπλακεί στο περιστατικό της 27ης Σεπτεμβρίου 2022. Εδώ να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι οι συγκρατούμενοί του, πού τιμωρήθηκαν για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του, δεν έμειναν ποτέ στον ίδιο θάλαμο με τον καταγγέλλοντα, ενώ οι 3 εξ αυτών φυλακίστηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από τις 27/9/22. Επομένως δεν ευσταθεί η δήθεν πληροφορία ότι όσοι τον χτύπησαν αρχικά είναι οι ίδιοι με τους φερόμενους βιαστές του.


Ο συγκεκριμένος κρατούμενος παρακολουθούσε, ως μαθητής της Γ’ γυμνασίου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου του Καταστήματος και, όπως προκύπτει από τις σχετικές καταστάσεις, συμμετείχε δύο φορές το μήνα στην Ομάδα Αυτοβοήθειας της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής Εφήβων και Νεαρών Ανηλίκων Παραβατών του ΚΕΘΕΑ, αποτελούμενη από δύο ψυχολόγους, στους οποίους ουδέποτε είχε αναφέρει κάτι το ανησυχητικό. Επίσης, να σημειωθεί ότι ο εν λόγω πρώην κρατούμενος στο διάστημα πού διαβιούσε στο ΣΚ δεν δέχθηκε επίσκεψη από τους γονείς του. Η μητέρα του ήρθε πρώτη και τελευταία φορά να τον παραλάβει κατά την αποφυλάκισή του. Έκανε χρήση μόνο ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου, πού θα μπορούσε να αναφέρει όσα καταγγέλλει εκ των υστέρων, αφού εκεί μιλάει μόνος του χωρίς την παρουσία φυλακτικού προσωπικού.


Μάθαμε έκπληκτοι και εμείς οι εργαζόμενοι στο ΣΚ Κασσαβέτειας τις καταγγελίες του εν λόγω πρώην κρατουμένου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οφείλω εκ μέρους όλων των εργαζομένων στο εν λόγω Σωφρονιστικό Κατάστημα να δηλώσω κατηγορηματικά ότι καμία καταγγελία, αναφορά ή έστω νύξη δεν έγινε από τον συγκεκριμένο πρώην κρατούμενο για σωματική ή ψυχική κακοποίησή του από άλλους συγκρατούμενους και πολύ περισσότερο δεν δήλωσε ποτέ αυτά πού τώρα αναφέρει στην καταγγελία του περί ομαδικού βιασμού σε κανένα εντεταλμένο όργανο του ΣΚ, κοινωνικό λειτουργό ή ψυχοθεραπευτή.


Τέλος, να σημειωθεί ότι χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία άμεσα διέταξε προς την αρμόδια Εισαγγελία Βόλου πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα και εμείς ως Σωφρονιστικό Κατάστημα θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου το συντομότερο να λάμψει η αλήθεια, να διαλευκανθεί αυτή η τόσο σοβαρή καταγγελία και να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη όλοι οι υπαίτιοι, καθώς ουδέποτε έχουμε ανεχτεί τέτοια σοβαρά περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στο Κατάστημά μας".


Σε κατάσταση σοκ ο 17χρονος 


Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο 17χρονος. «Από την πρώτη στιγμή με έβαλαν στο μάτι. Μου έδωσαν απίστευτο ξύλο τη δεύτερη μέρα που ήμουν μέσα στις φυλακές. Ήμουν κι εγώ άγριο παιδί, όμως οι γονείς μου ζήτησαν βοήθεια από το κράτος για να σωφρονιστώ και τελικά έπαθα αυτό που έπαθα. Μου έκλεβαν τα χρήματά μου, τα τσιγάρα μου, δεν με άφηναν να μιλάω στο τηλέφωνο και μετά με βίαζαν επί 15 μέρες πέντε συγκρατούμενοί μου», είπε ο 17χρονος, μιλώντας στο Star.


«Θέλω να τιμωρηθούν»


«Φοβόμουν και συνεχίζω να φοβάμαι. Δεν είμαι καλά. Οι δικοί μου κάνουν ό,τι μπορούν για να είμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ και πολλές φορές κλείνομαι στον εαυτό μου», συνέχισε. Όπως είπε, γνώριζε πως η κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι δύσκολη, αλλά δεν περίμενε ποτέ ότι θα έπεφτε θύμα βιασμού. 


«Θέλω να τιμωρηθούν. Θέλω να τους επιβληθεί η μεγαλύτερη ποινή που υπάρχει, να μην το ξανακάνουν σε κανέναν», είπε.  

«Το αυτί του ήταν σκισμένο, το μάτι του πρησμένο»


Παράλληλα, ο πατέρας του ανήλικου ανέφερε: «Είχαμε δύο μέρες να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με το παιδί και ανησύχησα. Τηλεφώνησα στις φυλακές και μου είπε ένας φύλακας “καλά δεν έμαθες τι έχει γίνει;”. Του απάντησα όχι και μου είπε ότι το παιδί μου είναι στο νοσοκομείο. Μετά μου τηλεφώνησε ο διευθυντής και προσπαθούσε να δικαιολογηθεί».


Την επόμενη επικοινώνησε μέσω Skype με τον 17χρονο και η εικόνα που αντίκρισε τον τρόμαξε. «Το αυτί του ήταν σκισμένο, το μάτι του πρησμένο, η μύτη του σπασμένη, το παιδί ήταν σε άθλια κατάσταση. Μου είπε “βλέπεις τι μου έκαναν;”. Εξοργίστηκα. Πήρα τηλέφωνο τον διευθυντή και μου υποσχέθηκε ότι θα τον προσέχει ο ίδιος. Του είπα ότι του κλέβουν τα λεφτά και του ζήτησα να τα βάζω σε έναν λογαριασμό του και να του τα δίνει εκείνος», τόνισε. 


«Τι θα έκαναν αν ήταν το παιδί τους. Εμπιστευτήκαμε το κράτος για να βοηθήσει το παιδί μας και το άφησε αβοήθητο. Πώς θα μαλακώσει η ψυχούλα του; Τα βράδια δεν κοιμάται, κλαίει συνέχεια, μου ζήτησε να πάει σε ψυχολόγο. Τι θα κάνω με το παιδί μου;», αναρωτήθηκε. 


«Τους προκαλώ να μιλήσουν»


Από την πλευρά της, η μητέρα του ανήλικου θύματος μιλώντας με τον γιο της ξέσπασε και προκάλεσε τους υπεύθυνους του σωφρονιστικού καταστήματος να βγουν και να μιλήσουν.


«Προκαλώ όχι μόνο τον διευθυντή αλλά και την κοινωνική λειτουργό και τους πολιτικούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχουμε κράτος» ανέφερε μιλώντας στο Mega. «Τους καλούσε κάθε μέρα ο σύζυγός μου και του έλεγαν ότι το παιδί είναι καλά» πρόσθεσε. 


Η μητέρα του 17χρονου αποκάλυψε πως ο λόγος που ο γιος της εισήλθε στο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα νέων είναι η ενδοοικογενειακή βία και επρόκειτο για μία απόφαση της εισαγγελέως. Ακόμη, έκανε έκκληση σε όλους τους γονείς αλλά και τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα αντίστοιχων συμβάντων να μιλήσουν δημόσια.


«Είναι μια ανεπανάληπτα τραγική υπόθεση, μια πολύ σκληρή υπόθεση, ειλικρινά, όπως μου την περιέγραψε ο νεαρός κι όπως την έχει καταγγείλει και χωρίς αντιφάσεις, χωρίς λογικά κενά, χωρίς περιστροφές, ένα παιδί πολύ τρομαγμένο, ένα παιδί το οποίο μπήκε μέσα για να σωφρονιστεί και τελικά καταλαβαίνετε ότι κάθε άλλο παρά αυτό, έζησε έξι μήνες φρίκης μέσα σ’ αυτό το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, περιέγραψε ανεπανάληπτα συγκλονιστικές στιγμές…» ανέφερε ο δικηγόρος του θύματος, Γιώργος Κοκοσάλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.