Τελευταίες Ειδήσεις

Ρετρό: Οι βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 στα Τρίκαλα


Η σημερινή φωτογραφία της στήλης «Ρετρό», μας μεταφέρει σε ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων, όπου διακρίνεται σε πρώτο πλάνο δεξιά ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του Αγροτικού κόμματος Δημήτριος Δεληλίγκας, να συνομιλεί με αγρότες και κτηνοτρόφους, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Μαΐου (μια μέρα σαν σήμερα) του 1958.

Σε εκείνες τις εκλογές η ΕΡΕ επί Κων/νου Καραμανλή είχε βγάλει 171 έδρες, ενώ η ΕΔΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της εξελέγη δεύτερο κόμμα με αρχηγό τον Ιωάννη Πασαλίδη, εκλέγοντας 79 έδρες. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων των Σοφοκλή Βενιζέλου και Γεωργίου Παπανδρέου με 36 Βουλευτές. Τέλος 10 έδρες είχε εξασφαλίσει το αγροτικό κόμμα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Η επόμενη κυβέρνηση σχηματίστηκε υπό τον Κων/νο Καραμανλή.

Το αγροτικό κόμμα με συνέδριο στη Θεσ/νίκη διαλύθηκε το 1960 κα στις εκλογές του 1961 προσχώρησε στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, την οποία αποτελούσαν το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, το κόμμα των φιλελευθέρων του Σ. Βενιζέλου, το αγροτικό κόμμα και οι ανεξάρτητοι 10 (μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μητσοτάκης).

Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Δημητρίου Δεληλίγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.