Τελευταίες Ειδήσεις

Νέα δημοσκόπηση: Πώς κρίνουν οι πολίτες τα προγράμματα ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ


Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναποφάσιστοι.


Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Open, οι πολίτες απάντησαν μεταξύ άλλων για το τι είδους κυβέρνηση θέλουν μετά τις εκλογές αλλά και για το πώς κρίνουν τα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε προβάδισμα 4,8 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.


Το προφίλ των αναποφάσιστων


Το 40% των αναποφάσιστων απαντά πως δεν θέλει να κερδίσει έστω με μια ψήφο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ. Το 14,1% θέλει επικράτηση ΝΔ και το 12% επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 7,6%.


Παράλληλα, το 63,9% των αναποφάσιστων απαντά πως δεν είναι πιθανό να ψηφίσει στις εκλογές, ενώ το 25,1% απαντά πως θα ψηφίσει. Το 11% απαντά πως προς ώρας δεν γνωρίζει τι θα κάνει.


Ως προς τα προγράμματα των δύο κομμάτων, το 54% αξιολογεί αρνητικά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,4% αρνητικά τις εξαγγελίες της ΝΔ. Στον αντίποδα, το 25,5% αξιολογεί θετικά το πρόγραμμα της ΝΔ και το 17,9% θετικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


Τι θέλουν μετά τις εκλογές οι αναποφάσιστοι


Το 47,5% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ το 32,3% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.


Αντίστοιχα, το 16,6% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της δεξιάς. Το 10,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της Αριστεράς. Το 18,2% θέλει οικουμενική κυβέρνηση και το 3,8% θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.


Ως προς τα συναισθήματα των αναποφάσιστων: Το 50,8% αισθάνεται απογοήτευση, το 44,4% οργή, το 22,6% ελπίδα, το 20,1% φόβο, το 10,1% περηφάνια και το 6,5% σιγουριά.


Οι αναποφάσιστοι ιεραρχούν τα προβλήματα ως εξής: 37,9% ακρίβεια, 33,3% δημόσια υγεία, 18,9% έλλειψη διαφάνειας, 16,1% ανεργία, 15,7% ανάπτυξη, 8,8% εισόδημα και 4,6% λειτουργία του κράτους.


Τι κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμούν


Το 22,4% του συνόλου των ερωτηθέντων, θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 4,8% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων της δεξιάς.


Από την άλλη, το 12,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 13,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς.


Το 11,5% θέλει οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ένα 3,9% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.


Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για το τι θέλουν να γίνει εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές. Ειδικότερα, το 45,3% θέλει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 45,1% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.


Ποιο κόμμα θέλουν να επικρατήσει στις εκλογές 2023


Το 34,5% απαντά πως θέλει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μια ψήφο, έναντι 29% που θέλει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 20% απαντά κανένα κόμμα και το 9,1% απαντά άλλο κόμμα.


Το 34,9% απαντά πως θα το ενοχλούσε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 34,8% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.