Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι μάχες στο Σουδάν - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες


Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως θάνατοι είχαν καταγραφεί στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά.



Υπογράμμιζε μάλιστα πως νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).


Αγωνία για τους Ελληνες εγκλωβισμένους


Σε νεότερη επικοινωνία του με την ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββας που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ, είπε ότι ανάμεσα στα 15 άτομα είναι, εκτός από Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.


Σε ερώτηση για το πώς είναι εντός της Μητρόπολης η κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.


Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει». Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο, είπε.


Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή.


Εκτός της Μητρόπολης είπε ότι δεν μπορούν να δουν τι γίνεται καθώς είναι πολύ επικίνδυνο κι ότι είναι κλεισμένοι μέσα.


Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης ανέφερε ότι είναι ασφαλείς


Ανάμεσα στις εχροπραξίες, που μένονται στο Χαρτούμ, δύο Ελληνες ομογενείς τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα μέλη της ομογένειας δηλώνουν τις τελευταίες ώρες ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα στα σπίτια τους.


Μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ περιγράφουν τις στιγμές αγωνίας που περνούν και πως κατάφεραν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.


Ένας από τους Έλληνες στην περιοχή είναι ο κύριος Νικόλας, που ψώνιζε στο σούπερ μάρκετ την ώρα που ξέσπασαν οι σφοδρές εχθροπραξίες στο Σουδάν. Αυτή τη στιγμή, είναι αποκλεισμένος σε σπίτι φίλου του στο Χαρτούμ.


Ο κ. Νικόλας αναφέρει χαρακτηριστικά στην κάμερα του ΑΝΤ1: "Γινόταν ο χαλασμός...όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκα, το σπίτι σειόταν, μπαίναμε σούπερ μάρκετ εκείνη τη στιγμή πέφτανε οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας, δεν το περιμέναμε".


"Τα αφήσαμε όλα βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Είμαι εγκλωβισμένος βασικά στο σπίτι του φίλου μου το οποίο είναι δίπλα εκεί που γίνεται η ιστορία" συμπληρώνει και συνεχίζει σχετικά με τον οπλισμό που υπήρχε, "Πολύ βαριά όπλα χρησιμοποιούσαν και ελικόπτερα που χτυπούσαν σημεία".


Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ένας από τους Έλληνες που συνέδραμαν στην διακομιδή των δύο τραυματιών περιγράφει καρέ καρέ τη σκηνή.


"Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο... Με τη βοηθεια των φίλων των Σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο", αναφέρει.


Κρατώντας την ψυχραιμία τους, αποφεύγουν παράθυρα και ελπίζουν στην παύση των εχθροπραξιών. "Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση", περιγράφει στη συνέχεια για τις συνθήκες που επικρατούν.


Ο Γεράσιμος Παγουλάτος, Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν αναφέρει: "Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν".


Η ελληνική κοινότητα στο Χαρτούμ πάντως εκφράζει μέσω του ΑΝΤ1 ένα μήνυμα ψυχραιμίας και ομόνοιας, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.






Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων.


Το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας, να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.