Τελευταίες Ειδήσεις

Ικανοποίηση της Διαπαραταξιακής Δήμου Πύλης μετά την εξέλιξη της απόρριψης αδειοδότησης για τα επτά (7) Αιολικά


 Με τεράστια ανακούφιση υποδεχτήκαμε την Απόφαση του ΥΠΕΝ

(Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/24378/1644/07-03-2023, ΑΔΑ: 66ΙΖ4653Π8-23Ψ)   – δια του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου, κ. Δημόπουλου – για οριστική απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας ENERCOPLAN που αφορούσε αδειοδότηση για εγκατάσταση και λειτουργία, συγκροτήματος επτά (7) Αιολικών Πάρκων με 58 ανεμογεννήτριες, στον Ορεινό Όγκο των Δ.Ε. Πινδέων και Αργιθέας.

Όλοι οι Κάτοικοι των ορεινών τουλάχιστον αυτών περιοχών, οι κτηνοτρόφοι μας, οι δασεργάτες,  οι διαχρονικοί επισκέπτες της περιοχής αυτής, οι Ξενοδόχοι της περιοχής, οι ορειβατικοί – περιηγητικοί Σύλλογοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Μελισσοκόμοι, Κυνηγοί κ.λ.π. αισθάνονται δικαιωμένοι που εναντιώθηκαν με κάθε νόμιμο τρόπο στην τεράστια αυτή εγκατάσταση που επιχειρούνταν.

‘Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ αρχικά σ’ όλους τους Προέδρους των ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου (λίγοι είναι αυτοί που εξαπατήθηκαν από την εταιρεία) καθότι αυτοί πρώτοι με ηχηρό Υπόμνημα προς όλους τους φορείς και Υπηρεσίες αντιτάχθηκαν και δικαίως με πλείστα επιχειρήματα, αυτά ακριβώς που αιτιολογούν και την απόφαση του ΥΠΕΝ. 

ΜΠΡΑΒΟ επίσης σ΄ όλους εκείνους (εκατοντάδες) τους επώνυμους και ανώνυμους που έδωσαν τη μάχη τους μέσα από τη διαδικασία της Διαβούλευσης στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), όπου εξέφρασαν με τον καλύτερο τρόπο την αγωνία τους για την διαφαινόμενη υποβάθμιση και το οριστικό ξεκλήρισμα μιας πανέμορφης περιοχής.

    Εννοείται ότι τεράστια ήταν η συμμετοχή σ’ αυτή την εξέλιξη, του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, σύσσωμου του Δήμου Πύλης με τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του, της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου που από τη σύστασή της (Οκτώβριος 2022) δεν έπαψε να αλληλογραφεί, να αναρτά τις απόψεις της, να κάνει παραστάσεις σε επιτελικούς φορείς και να ενημερώνει την κοινή γνώμη, όπως επίσης  και η συμβολή του ιδιώτη Δασολόγου κ. Στ. Πελεκάνη που αποδεχόμενος πρόταση της Διαπαραταξιακής, απέκρουσε με επιστημονικά δεδομένα αντιμελέτης, την αντίστοιχη μελέτη των επενδυτών.

ΕΥΣΗΜΑ επίσης σ’ όλους τους φορείς που με σοβαρότητα μελέτησαν όλα τα δεδομένα, αφουγκράστηκαν την αγωνία των πολιτών και αποφάνθηκαν  τελικά με πληθώρα επιχειρημάτων και απόλυτη αιτιολόγηση της αρνητικής γνωμοδότησης τους στην Δημόσια Διαβούλευση.
Οι Υπηρεσίες αυτές είναι :

α) Τμήματα Περιβάλλοντος Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας

β) Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

γ) Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ

δ) Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΕΝ

ε) Δ/νση Δασών Τρικάλων

στ) Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

ζ) Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και Φύση  - ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Για Υπηρεσίες ή φορείς που γνωμοδότησαν θετικά (δηλαδή υπέρ του έργου), ή θετικά υπό όρους, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μάλλον δεν αντιμετώπισαν τόσο σοβαρά όσο θα ΄πρεπε  μια τέτοιας έκτασης μελέτη επένδυσης.  Σαν Διαπαραταξιακή που απευθύνθηκε στους πάντες, οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ, την αψυχολόγητη και ανεξήγητη αντιμετώπισή μας και βέβαια την τελική γνωμοδότηση (θετική με όρους) του κ. Δασάρχη Τρικάλων.  Θα ‘πρεπε να είχε αντιληφθεί ως εκ της θέσης του, την όλη κατάσταση με περισσότερη σοβαρότητα και σκεπτικισμό, πριν μας αγνοήσει ουσιαστικά τόσο εμάς όσο και αξιόλογους συνεργάτες του, Δασολόγους και Δασοπόνους οι οποίοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη, συμβατή με τη δική μας.

Τέλος οφείλουμε να αποδώσουμε τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ, όπως τους αξίζει, στη Δ/νση Προστασίας Δασών και δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για την οριστική (22-02-2023) αρνητική Απόφαση της και φυσικά στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, τόσο για την καταδεκτικότητα του σ’όλες τις οχλήσεις από μέρους μας, και τις συναντήσεις που ποτέ δεν απέφυγε, όσο όμως και για τον τρόπο με τον οποίο αφουγκράστηκε όλη αυτή τη διαδικασία και με ορθολογισμό και ευαισθησία, έκανε τελικά το καθήκον του, όπως του το επιβάλουν οι αρχές του και η θέση του.  Σαν γνήσιος Υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος .

Από την πλευρά της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Πύλης, ένα μεγάλο Ευχαριστώ προς όλες τις υπηρεσίες, φορείς και φυσικά προς τους απλούς ανθρώπους που μας ενθάρρυναν και μας στήριξαν, σ’ όλη αυτή τη Διαβούλευση.

Και αν ξαναχρειαστεί  θα είμαστε πάντα στην Πρώτη Γραμμή ευελπιστώντας και στη Διαφαινόμενη Συνεργασία και συμπόρευση με την αντίστοιχη Διαπαραταξιακή του Δήμου Μετεώρων.

ΠΥΛΗ, 10 Μαρτίου 2023

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ  ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ   

1.       ΜΑΡΑΒΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Δήμαρχος Δ. Πύλης

2.       ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΘ. – Πρόεδρος Δ.Σ. Πύλης

3.       ΟΥΤΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Αντιδήμαρχος

4.       ΧΗΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Επικεφαλής Αξιωματικής Αντ/σης

5.       ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΧΡΥΣ.  – Επικεφαλής Ελασ. Αντ/σης

6.       ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γ. – Εκπρόσωπος Προέδρων Κοινοτήτων & Συλλόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.