Τελευταίες Ειδήσεις

Qatargate-Εύα Καϊλή: Σήμερα κρίνεται αν θα αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι»


Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των Αρχών για το εάν θα αποφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή. 


Ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες  οδηγείται σήμερα (10:00 το πρωί, ώρα Ελλάδος) η Εύα Καϊλή, η οποία θα δηλώσει αθώα για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate και θα περιμένει την απόφαση της βελγικής εισαγγελίας για το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της αποφυλάκισής της, με περιοριστικό όρο να φορέσει «βραχιολάκι».



Οι δικηγόροι της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Ρενέ Αντρέ Ριζόπουλος, θα συνοδεύουν στην ακρόαση την πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία σε αντίθεση με τον Αντόνιο Παντσέρι ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του και έκανε συμφωνία με τις βελγικές Αρχές, θα δηλώσει αθώα και θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν γνώριζε τίποτα για το εγκληματικό δίκτυο με τη συμμετοχή του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.


Ο σύνηγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε στο Mega πως η Εύα Καϊλή θα υποστηρίξει ότι είναι αθώα και ότι θα παλέψει μέχρι το τέλος για να το αποδείξει, ενώ παράλληλα θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι».


Η Εύα Καϊλή παραμένει κρατούμενη στις φυλακές των Βρυξελλών, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες είχε αιτηθεί προσωρινή αποφυλάκιση με «βραχιολάκι», ωστόσο η εκδίκαση είχε πάρει αναβολή, καθώς δεν είχε εμφανιστεί η ίδια στο δικαστήριο.


Ποιους «δίνει» ο Παντσέρι


Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα Le Soir «ο Παντσέρι, μετανοημένος, κατηγορεί τον Ταραμπέλα». Με τη συμφωνία μετανοημένου υπόπτου που υπέγραψε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatargate και όσα τελικά αποκάλυψε εμπλέκει ανοιχτά τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ την ίδια στιγμή ο πρώην ευρωβουλευτής της Ιταλίας βγάζει εκτός των εμπλεκομένων τη Μαρί Αρενά. 


Οπως παραδέχθηκε στους ανακριτές ο Αντόνιο Παντσέρι μαζί με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έψαχναν βουλευτές που θα μπορούσαν να στηρίξουν συγκεκριμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ έτσι ήρθαν σε συμφωνία με τον Μαρκ Ταραμπέλα. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει αν με την εν λόγω συμφωνία ο Παντσέρι «καίει» την Εύα Καϊλή αλλά και ποιους ακόμα ευρωβουλευτές θα «δώσει». Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα κάνει αποκαλύψεις. 



 

Πώς επηρεάζει την Καϊλή η συμφωνία Παντσέρι


Μετά την παραδοχή του Αντόνιο Παντσέρι σχετικά με τα χρήματα που ισχυρίζεται ότι «μοίραζε» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλοι περιμένουν να μάθουν αν ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης του Qatargate θα «δώσει» όσους εμπλέκονται στο πολύκροτο σκάνδαλο.



 

Σύμφωνα με το Mega, όταν ξέσπασε η υπόθεση Qatargate, πραγματοποιήθηκε μία συγκέντρωση μόνο με μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ, μίλησε για ατομικές και όχι συνολικές ευθύνες και συμβούλεψε τους δεξιούς να μην επιτεθούν σε σοσιαλιστές, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κατηγορούνται είναι μόνο σοσιαλιστές.


Kατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό δείχνει «φόβο» μήπως εκτεθούν άτομα της δεξιάς, ενώ παράλληλα παραμένουν οι φόβοι μήπως εμπλακούν άτομα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τον Παντσέρι. Μάλιστα, το ενδεχόμενο ο Παντσέρι να «δώσει» στελέχη της Κομισιόν, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το σκάνδαλο.



 

Τα στοιχεία που θα κρίνουν την εξέλιξη της δίκης


Την ίδια ώρα, ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος Βρυξελλών, μιλώντας στο Star για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, ανέφερε σχετικά με το αν η συμφωνία Παντσέρι με τις βελγικές αρχές μπορεί να επηρεάσει και τη δική της θέση και με ποιο τρόπο, «τα αποδεικτικά στοιχεία που θα παρουσιάσει ο κ. Παντσέρι θα επηρεάσουν όλη την εξέλιξη της δίκης».


Ο δικηγόρος των Βρυξελλών διευκρίνισε ότι η κατάθεση Παντσέρι παίζει ρόλο όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο στοιχείο για την Εύα Καϊλή που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό. Όπως πρόσθεσε ωστόσο, «όποιος είναι αθώος δεν έχει να φοβάται τίποτα, όποιος είναι ένοχος από χθες δεν θα πρέπει να κοιμάται καλά».  


Στο ερώτημα αν «κατά τη συζήτηση για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή  ή μη, παίζει ρόλο η αλλαγή στάσης του Αντόνιο Παντσέρι», ο κ. Κορογιαννάκης απάντησε: «Η αλλαγή στάσης του Παντσέρι μάλλον είναι κάτι που ετοιμαζόταν από καιρό. Ήδη συνεργάζεται με τις αρχές, αν και δεν έχει ολοκληρώσει τις καταθέσεις του για όλα τα θέματα. Εφόσον ο ανακριτής θεωρεί ότι η κυρία Καϊλή είναι ένοχη για κάποια αδικήματα... Φυσικά είναι καλύτερα ο ίδιος να περιμένει τις αποκαλύψεις Παντσέρι πριν προχωρήσει σε αποφυλακίσεις οποιουδήποτε από τους κατηγορουμένους».



 

«Θα πει τα πάντα»


Η συμφωνία που υπέγραψε ο Αντόνιο Παντσέρι προϋποθέτει ότι θα πει όλα όσα γνωρίζει, τόνισε ένας εκ των συνηγόρων του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Marc Uyttendaele, μιλώντας στην ΕΡΤ.


«Όλα αυτά είναι περίπλοκα. Αυτός ο νόμος εννοεί ότι αυτός που ωφελείται δεσμεύεται να πει όλη την αλήθεια, να μην κρύψει τίποτα από τους ανακριτές, να βάλει στο «πιάτο» όλα όσα γνωρίζει. Για να το πούμε αλλιώς, ποιοι είναι οι διαφθορείς, ποια είναι τα οικονομικά κυκλώματα, ποιοι είναι αυτοί που επωφελούνται, πώς λειτουργούσε όλο το σύστημα. Αυτή είναι η δέσμευση την οποία ανέλαβε ο κ. Παντσέρι», απάντησε σε ερώτηση για το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία.


Όσο για το ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας, για τους υπόλοιπους που βρίσκονται στη φυλακή, ο Marc Uyttendaele σχολίασε: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να πει η υπεράσπιση του κ. Παντσέρι. Είναι ξεκάθαρο, προφανώς, ότι η δέσμευση που έδωσε είναι ότι προϋποθέτει τη συμφωνία. Δεν μπορεί να καταπατήσει αυτή τη δέσμευση. Θα πει όλα όσα ξέρει. Τα υπόλοιπα πρόσωπα θα αντιμετωπίσουν τις δηλώσεις του κ. Παντσέρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.