Τελευταίες Ειδήσεις

Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων


 Σήμερα άγω τα ονομαστήρια μου και σας ευχαριστώ όλους που με θυμηθήκατε. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας φίλοι μου μερικές σκέψεις και προβληματισμούς. 

Το όνομα που φέρουμε λοιπόν, αποτελεί μέρος όχι μόνο της πολιτικής μας ταυτότητα, αλλά κυρίως, της Χριστιανικής Ορθόδοξης ταυτότητας μας. Η ονομαστική μας εορτή δεν συνδέεται μόνο με τον Άγιο του οποίου το όνομα φέρουμε, αλλά με τον ίδιο το Άγιο Πνεύμα, με την ίδια την Βάπτιση μας όπου «ενδυθήκαμε» τον Χριστό, λάβαμε Πνεύμα Άγιο, φωτιστήκαμε, μυρωθήκαμε και αγιαστήκαμε”.
Την  ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος μας, τελούμε την μνήμη της ημέρας της κοιμήσεως, του θανάτου δηλαδή αυτού του Αγίου, όχι των γενεθλίων του. Τα γενέθλιά μας, τα οποία είναι καθαρά ειδωλολατρική γιορτή και κατά την διάρκεια  μιας τέτοιας εορτής (τα γενέθλια του Ηρώδη)λέει η Εκκλησία  αποκεφαλίστηκε ο ίδιος ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Για τον λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν επιτρέπει να πανηγυρίζουμε εν ονόματι των γενεθλίων μας, χωρίς όμως να αποτελεί αμαρτία μία κάποια απόδοση  ευχής η να προσευχόμαστε εκείνη την ημέρα, για τα αγαπητά μας πρόσωπα.
Ο Ορθόδοξος τρόπος που θα γιορτάσουμε τον Άγιο μας, θα πρέπει να είναι ο εφ’ όρου ζωής και αδιάλειπτος αγώνας να τον μιμηθούμε. “Εορτή Αγίου, μίμησης Αγίου”  ομολογούν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Θα ξεκινήσουμε πρώτα από  τον Θεό. Θα πάμε λοιπόν πρωτίστως να δοξάσουμε τον Θεό στην Εκκλησία Του και να Τον δοξολογήσουμε “δι ευχών των Αγίων Του”. Θα τον ευχαριστήσουμε που μας χάρισε Αγίους και θα τον παρακαλέσουμε να συνεχίζει να μας χαρίζει Αγίους, μέχρι της Δευτέρας Του Παρουσίας, διότι τους έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, διότι αυτοί θα προδρομίσουν τον Χριστό, θα τον δείξουν, θα Τον αποκαλύψουν σε μας και θα μας προειδοποιήσουν για τα αναπόφευκτα σημεία των καιρών.
Πηγαίνουμε  στην Εκκλησία, από τον Εσπερινό, διότι ο Εσπερινός αποτελεί σημαντικότατο μέρος της Θείας Λειτουργίας  που τελείται προς ιδιαίτερη τιμή του Αγίου. Για την Εκκλησία μας, η κάθε καινούργια ημέρα ξεκινά από το προηγούμενο απόγευμα της απερχόμενης ημέρας. Δεν θα κολλάμε σε ένα στείρο, σκέτο, άχαρο και συνηθισμένο “Χρόνια πολλά”, η ουσία δεν είναι εκεί. Καλύτερα να είναι λίγα και καλά, με μετάνοια αληθινή, παρά να είναι πολλά στην αμαρτία βουτηγμένα και απ’ το Θεό μακριά.
Ο Αγιος Γέροντας Παϊσιος, μας λέει, “να εύχεστε να  δίνει ο Θεός στους ανθρώπους χρόνια πολλά για μετάνοια και να λέτε ‘να παίρνει ο Θεός χρόνια από μένα και να δίνει σε αυτόν η σε κείνον. Όχι πως ο Θεός θα το κάνει και θα μας σμικραίνει την ζωή, αλλά εάν το λέμε με πίστη, τότε θα προσθέτει και άλλα ακόμη έτη και σ’ αυτόν που το λέει, και σε αυτόν που το δέχεται…”
Λοιπόν, να με συγχωράτε, και να παραλαλάτε, να μου δίνει ο Θεός χρόνια πολλά ακόμη, για την μετάνοια μου. Σας εύχομαι εκ βάθους, Χρόνια άγια, πνευματικά, χρόνια πολλά με Χριστό, χρόνια Εκκλησιαστικά, χρόνια μετανιωμένα, χρόνια πραγματικά αξέχαστα, χρόνια αγιασμένα.
Ευγενώς προσκληθείς από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μεγαλοχωρίου Τρικάλων κ. Αθανάσιο Τζέλη έψαλα μαζί με τον Πρωτοψάλτη του Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Στεφάνου και καθηγητή κ. Δημήτριο Μπίλα. Τον ευχαριστώ εκ καρδίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.