Σύμφωνα με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, το σκάφος με τους λιμενικούς δέχθηκε επίθεση από την τουρκική ακταιωρό, που επιχείρησε να το εμβολίσει, όταν οι Έλληνες πήγαν να ελέγξουν Τούρκους αλιείς που ψάρευαν στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου.

Οι Έλληνες λιμενικοί έριξαν προειδοποιητικές βολές και το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια.


 

«Η Ελλάδα παρενόχλησε τους ψαράδες μας» λένε οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα, με fake news η Άγκυρα προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για το περιστατικό που έλαβε χώρα το πρωί στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου, κάνοντας λόγο για παρενόχληση της τουρκικής ακταιωρού από το Λιμενικό Σώμα, μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: 

«Στις 05 Ιανουαρίου 2023, στις 12:02, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στάλθηκε αμέσως σε  σημείο συμβάντος, μετά από αναφορά ότι αλιευτικά με τουρκική σημαία που ασχολούνταν με αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Tekagac στο Didim της επαρχίας Ayd?n, παρενοχλήθηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία πήγε στην περιοχή.

Το στοιχείο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος απομακρύνθηκε από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που του είχε ανατεθεί το περιστατικό και τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είχαν έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες. Όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο».