Τελευταίες Ειδήσεις

Π .Δριτσέλη : Απέναντι στον κυβερνητικό οδοστρωτήρα προτάσσουμε μια νέα αρχιτεκτονική για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.


Με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 οι καλλιτεχνικές σπουδές, στο σύνολο τους, εξισώνονται με εκείνες της λυκειακής βαθμίδας. Οι απόφοιτοι των σχολών παραστατικών τεχνών, οι διπλωματούχοι μουσικοί, οι πτυχιούχοι των ορχηστρικών τεχνών βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται και ταυτόχρονα ο ελληνικός πολιτισμός στο σύνολο του δέχεται ένα καίριο πλήγμα. Αιτία είναι η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού που αρνείται να διαβαθμίσει ως ανώτερα τα καλλιτεχνικά διπλώματα και πτυχία. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευτεί σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο για άμεση κατάργηση του Προεδρικού διατάγματος 85/2022 και για άμεση, οριζόντια και ουσιαστική επεξεργασία μιας βαθιάς μεταρρύθμισης στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ανώτατες σπουδές στις παραστατικές τέχνες, στις ορχηστρικές τέχνες και στις μουσικές σπουδές με έμφαση στην εκτέλεση (performance). Πρότυπα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρες, όπως η Γαλλία με την ανώτατη σχολή ορχηστρικής τέχνης, η Γερμανία με την μουσική της ακαδημία, αλλά κι η λειτουργία των ανωτάτων σχολών εφαρμοσμένων τεχνών που λειτουργούν εδώ και χρόνια στη χώρα μας. 


Το βασικό ζήτημα είναι η πολιτική βούληση για την στήριξη του πολιτισμού, των ανθρώπων της τέχνης, των καλλιτεχνικών σπουδών και της δημόσιας παιδείας. Και τέτοια πολιτική βούληση από αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.