Τελευταίες Ειδήσεις

Δημοσκόπηση Alco: Το 33% θέλει να δώσει 2η ευκαιρία στον Μητσοτάκη - Ενισχύεται η τάση για αυτοδυναμία


Οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών και ο Alpha κάνει την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του 2023.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβερνηση αυξάνεται σταθερά από τον Σεπτέμβριο οπότε και τέθηκαν τα εκλογικά διλήμματα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση φτάνει πλέον το 41% από 37% που ήταν τον Σεπτέμβριο ενώ το ποσοστό εκείνων που ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας έπεσε στο 46% από 49% που ήταν πριν από τέσσερις μήνες.


Πιο αναλυτικά:


Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειες από το 2022, το 47% των πολιτών απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά.


Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση λέει το 38%, έναντι του 25% που απαντά η κυβέρνηση και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.


Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες: «Καλύτερη» απάντησε το 12%, «όσο καλή περίμενα» απάντησε το 21%, ενώ «όσο κακή περίμενα» απάντησε το 25% και «χειρότερη» το 31%.


Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 41% απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% αναφέρει τα ίδια. Καλύτερα ψήφισε το 23%. Μάλιστα, το ποσοστό που απάντησε θα ήταν χειρότερα τα πράγματα είναι ανεβασμένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο.


Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει κανένας από τους δύο.


Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.


Στο δίλημμα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.


<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/dimoskopisi-proti-2023-alco">Δημοσκόπηση Alco: Το 33% θέλει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη -Αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 41% - iefimerida.gr</a></p>


Αύριο, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha θα παρουσιαστεί και το β’ μέρος της δημοσκόπησης της Alco που περιλαμβάνει και την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.