Τελευταίες Ειδήσεις

4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο


Έντονα αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου έγινε ο σεισμός με επίκεντρο στην περιοχή του Λεπετύμνου σήμερα Τρίτη στις 10 παρά 20 το πρωί.


Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στη Λέσβο έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης. Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, "δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα".



Επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο,  ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.


Τις δικές του εκτιμήσεις σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο έδωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.



Ο καθηγητής σεισμολογίας απέφυγε να πει αν ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ ήταν ο κύριος, ενώ εκτίμησε ότι η εν λόγω σεισμική δραστηριότητα δεν προήλθε από το ρήγμα του 1867. «Άρα το ρήγμα αυτό, το οποίο πιθανώς έχει ενεργοποιηθεί, δεν έχει την δυναμικότητα εκείνη. Δεν αποκλείεται όμως ένα μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει, δηλαδή 4,9, 4,8 που είναι τα μεγαλύτερα. Αυτή είναι η εικόνα με την οποία πορευόμαστε και αξιολογούμε καθημερινά γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας.


Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση χωρίς όμως προς το παρόν μεγάλα μεγέθη, καθώς πουθενά η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ.



Έντονα αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου έγινε ο σεισμός με επίκεντρο στην περιοχή του Λεπετύμνου σήμερα Τρίτη στις 10 παρά 20 το πρωί.


Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανάλογη των δυο μεγάλων πρώτων σεισμών της περασμένης Παρασκευής 7 Ιανουαρίου.


Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με τις ίδιες πρώτες μετρήσεις του ήταν πέντε χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά του Μολύβου και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.