Τελευταίες Ειδήσεις

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: 187 επίσημοι προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους και 50 Έλληνες


Πλήθος εστεμμένων και μελών των βασιλικών οίκων της Ευρώπης αναμένεται να παραβρεθούν τη Δευτέρα στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. 


Οι προετοιμασίες και οι εργασίες αποκατάστασης στο Τατόι είναι εντατικές, με την αστυνομία να καταστρώνει σχέδιο με αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις των καλεσμένων. Η σορός του τέως βασιλιά θα εκτεθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, ενώ αναβαθμισμένη θα είναι η παρουσία της κυβέρνησης στην κηδεία, με παρόντα – εκτός της υπουργού Πολιτισμού- τον αντιπρόεδρο της Παναγιώτη Πικραμμένο.



Στον λόφο των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την τελετή της ταφής το μεσημέρι της Δευτέρας. Ήδη έχει διανοιχτεί ο διάδρομος τον οποίο θα περπατήσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι προκειμένου να φτάσουν στο παρεκκλήσι της Αναστάσεως όπου θα τελεστεί το τρισάγιο του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου.


H εκκλησιά στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο και παράλληλα ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση, και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.


Με επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες των διαδικασίων: Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Από το παρεκκλήσι της Αναστάσεως η σωρός του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία εκεί όπου θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής. Δίπλα στα μνήματα των γονέων του. Θα ταφεί μάλιστα με πολιτική ενδυμασία και όχι με την στρατιωτική, βασιλική ενδυμασία. Αμέσως μετά την τελετή οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακαθίσουν σε γεύμα που οργανώνεται σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας.


Οι γιοι του, Νικόλαος και Παύλος μαζί με άλλα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας επισκέφτηκαν για τις τελευταίες συνεννοήσεις τη Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι για φόρο τιμής.


Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.


“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να αποφασίσει ούτε για μία κηδεία και σύρεται από τον κ. Σαμαρά και την ακροδεξιά. Από την ταφή ως ιδιώτης, σε μία μέρα αναβάθμιση της εκπροσώπησης με τον κ. Πικραμμένο και λαϊκό προσκύνημα. Περιμένουμε να δούμε εάν μέχρι τη Δευτέρα θα έχει προστεθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο και η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η περίφημη «στροφή προς το κέντρο» του κ. Μητσοτάκη” αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.


“Αστακός” η Αθήνα


Αντιτρομοκρατική και αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα βρίσκονται επί ποδός, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλά και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών που αναμένονται θα συνθέσουν το σκηνικό των μέτρων ασφαλείας την ημέρα της κηδείας.


Μέτρα θα ληφθούν επίσης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας πάντως  διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου για αυτό και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν όταν η οικογένεια ενημερώσει ποιοι θα παραστούν.


Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία


Τουλάχιστον 187 είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά. Μεγάλη θα είναι η εκπροσώπηση της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, με την βασιλομήτωρ Σοφία και την αδελφή της Ειρήνη να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Στην κηδεία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς Φιλίπε και η βασίλισσα Λετίθια, οι αδελφές του Φιλίπε που είναι και ανιψιές του τέως, καθώς και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος από το Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται εξόριστος. Το παρών αναμένεται να δώσει και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ξάδελφος του τέως βασιλιά.


Στην κηδεία θα παραστούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ πιθανή είναι επίσης η παρουσία της βασίλισσας της Δανίας, Μαργαρίτας.


Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιός θα εκπροσωπήσει τελικά την βρετανική βασιλική οικογένεια. Πάντως μεγάλη είναι η πιθανότητα να δούμε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να έρθει τελικά η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας.


Επίσης, 50 Έλληνες έχουν προσκληθεί. Μεταξύ αυτών είναι στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ενώ ανάμεσά τους είναι και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πάντως δεν θα παραστεί στην κηδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.