Τελευταίες Ειδήσεις

«Υπάρχει απειλή πέραν του Αιγαίου»: Τι σημαίνουν οι νέες πολεμικές ιαχές του Τσαβούσογλου


Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Kωνσταντίνος Φίλης, εξηγεί τι σημαίνουν οι νέες πολεμικές ιαχές του Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας, μετά και την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 


Σαφές μήνυμα έστειλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη.



Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέφερε για άλλη μια φορά το casus belli, δηλαδή την απειλή πολέμου, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική απέναντι στην Αθήνα, βάζοντας στην άκρη κάθε σκέψη για συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.


Η απάντηση της Αθήνας στις νέες απειλές ήταν άμεση και ξεκάθαρη μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, σχολιάζοντας πως «η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά». 


«Η Τουρκία διευρύνει τις απειλές της με το casus belli»


O αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Kωνσταντίνος Φίλης, εξηγώντας το αν τελικά σηματοδοτούν κάτι νέο οι καινούργιες αυτές απειλές, τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει νέα απειλή πέραν του Αιγαίου» αλλά και πως η Τουρκία διευρύνει τις απειλές της με το casus belli.


«Η Άγκυρα εκ του πονηρού και εμμέσως εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε επέκταση σε όλες τις θάλασσες που έχουμε πρόσβαση, θέλοντας να μας εγκλωβίσει στα 6 μίλια. Για την ακρίβεια βρίσκεται σε αναζήτηση άλλοθι χρεώνοντας την απόφασή της αυτή στην Ελλάδα. Μάλιστα προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και την απαξίωση της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' γιατί αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα τότε κλονίζεται και το δόγμα της 'Γαλάζιας Πατρίδας'' καθώς και η δημιουργία πολιτικής που θέλει να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Πλέον η Άγκυρα βλέπει ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναλυτής.



 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σταματήστε τις απειλές»


Ηχηρή ήταν η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. 


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραση τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων, ζητώντας οι δύο χώρες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.


«Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 


«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών». 


Τσαβούσογλου για 12 μίλια: Η Ελλάδα να μην κάνει ψευτομαγκιές, θα έχει κακό τέλος


Yπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική, είπε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε κατά ένα μίλι» και προειδοποίησε την Ελλάδα «να μην μπαίνει σε περιπέτειες γιατί το τέλος θα είναι πολύ κακό». Μάλιστα, όλα αυτά την ώρα που ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «υπό κατοχή» την Ψέριμο. 



 

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει. Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό».


Μέσα στο νέο του παραλήρημα, ανέφερε: «Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα. Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021  για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει  τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας».


Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται


Ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 


«Η δήλωση περί "casus belli" που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς».


Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, με αφορμή τη νέα φραστική επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.


«Η Ελλάδα», υπενθύμισε, «δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.