Τελευταίες Ειδήσεις

Ημέρα κρίσης για την Εύα Καϊλή


Κρίσιμη ημέρα σήμερα για την Εύα Καϊλή, η οποία τίθεται ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών.


ΗΕύα Καϊλή, ευρωβουλευτής, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προφυλακισμένη εδώ και ημέρες και εκδιωγμένη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές καλείται να απολογηθεί ενώπιον του βελγικού Δικαστικού Συμβουλίου στις 10 π.μ. της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).



Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρές, για τη φερόμενη εμπλοκή της στις προσπάθειες του Κατάρ να επηρεάσει υπέρ του αποφάσεις και ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω δωροδοκιών και άλλων παράνομων ενεργειών.


Στο δικαστήριο θα βρίσκονται δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και οι συνήγοροί της θα προσπαθήσουν να  αναπτύξουν τα νομικά τους επιχειρήματα. Η υπόθεσή της θα είναι η πρώτη με την οποία θα ασχοληθεί το αρμόδιο τμήμα. Εφόσον ακολουθηθεί το πρόγραμμα μέχρι το μεσημέρι, πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπάρξουν ανακοινώσεις, τόσο από τους δικηγόρους όσο και από την Εισαγγελία.


Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει εάν η Εύα Καϊλή αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς όρους ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας έχει την απόφαση να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών.


Ποια η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της


Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μαζί με τον Βέλγο δικηγόρο, ελληνικής καταγωγής Αντρέ Ριζόπουλος θα χαράξουν την υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτού.


Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα: αφενός, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και, αφετέρου, ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία είτε μιλώντας με πρόσωπα-«κλειδιά».


Παράλληλα, η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.


Σύμφωνα με νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, που επικαλείται το Mega, «oι ελπίδες αποφυλάκισής της αφενός στηρίζονται στο αν θα πείσει τις βελγικές αρχές ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Σε μεγάλο βαθμό θέλει να στηριχτεί και στο γεγονός ότι κάποιος θα πρέπει να μεγαλώσει την μικρή κόρη που έχουν με τον Φρανσέσκο Τζόρτζι».


Στο τελευταίο αυτό επιχείρημα, πάντως, οι βέλγικες αρχές φαίνεται πως έχουν απάντηση. Κι αυτό καθώς οι νέες φυλακές Χάρεμ, έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν μητέρες μαζί με τα παιδιά τους. Υπάρχουν αρκετές κρατούμενες στις συγκεκριμένες φυλακές που έχουν μαζί τα παιδιά τους. Οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο.



 

«Έχουμε πολλά νομικά επιχείρηματα για να αφεθεί ελεύθερη»


Όπως δήλωσε αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε μαζί της την Τετάρτη στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες. ένας εκ των δικηγόρων της, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ευρωβουλευτής νιώθει προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.


Ο δικηγόρος ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες ενόψει της κρίσιμης ημέρας είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και πως είναι δύσκολα τα πράγματα. Ωστόσο, τόνισε πως «έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής. Το παιδάκι της επί της ουσίας είναι ορφανό αφού και ο σύντροφός της είναι στην φυλακή και έτσι είναι περισσότερο δυστυχισμένη. Η κα Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει την δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», πρόσθεσε. 


Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι «το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά το μόνο που θα κριθεί από τη δικαστή είναι εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον έτερο συνήγορο της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ο οποίος εκτίμησε πως «καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής».


Πρώην ευρωβουλευτής: «Η Καϊλή δεν ήταν στο επίκεντρο»


«Ήξερα ότι υπήρχε δίκτυο» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτεργάτη τον Παντσέρι είπε στην ΕΡΤ, η πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και υποψήφια για την προεδρία της Πορτογαλίας, Άνα Γκόμες, τονίζοντας ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν το δεξί χέρι του Παντσέρι και εκτιμώντας ότι η Καϊλή δεν είναι το επίκεντρο της επιχείρησης.


«Είμαι σοκαρισμένη (από το σκάνδαλο) όπως όλοι, ανήσυχη, αλλά όχι τόσο έκπληκτη» είπε η Άνα Γκόμες, πρώην ευρωβουλευτής S&D και υποψήφια για την προεδρία της Πορτογαλίας. «Διότι στις τρεις θητείες μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες συνέπεσαν με τον κ. Παντσέρι, μπορούσα να τον δω να ενεργεί ως πράκτορας του Μαρόκου».


«Δεν με εξέπληξε όταν ο Τζόρτζι είπε στους δικαστές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον τύπο, ότι η Εύα Καϊλή δεν ήταν το κέντρο της επιχείρησης. Μπορώ να το φανταστώ, διότι έχω συναντήσει την Εύα Καϊλή στην τελευταία μου θητεία, την έβρισκα πολύ όμορφη και κομψή. Δεν έβρισκα ποτέ ότι κάτι από όσα λέει είναι σημαντικό, είναι βαθύ ή γνήσιο. Δεν τη βλέπω ως το κέντρο του δικτύου, αλλά βλέπω τον Παντσέρι όπως και τον Τζόρτζι», ανέφερε. 


Το σενάριο να αφεθεί ελεύθερη και οι κωδικές ονομασίες των χρημάτων


Χθες, η ιταλική La Repubblica μετέδωσε πως η κα Καϊλή ομολόγησε πως γνώρισε για τη δράση του κυκλώματος διαφθοράς, ενώ μετέφερε να πληροφορίες για μερικά τηλεφωνήματα που φέρεται να έκανε μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι. Κατά το ιταλικό μέσο, επιχείρησε να ενημερώσει τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται «εγκέφαλος», αλλά και δύο ευρωβουλευτές, που δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά τους.


Παράλληλα, η βελγική Le Soir σημείωσε πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε πως ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της. Τα τηλεφωνήματα και το αίτημα στον πατέρα της ήταν αυτά που οδήγησαν στη σύλληψή της, καθώς - κατά τη Repubblica - οι Αρχές δεν είχαν σκοπό να την προσαγάγουν, αρχικά. 


Ο δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος, ωστόσο, διέψευσε τις πληροφορίες σημειώνοντας, χαρακτηριστικά: «Η κα Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Η κα Καϊλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα», σημειώνοντας ότι τα έγγραφα που δείχνουν δωροδοκία προς την ίδια και τους συγγενείς της είναι πλαστά.


«Τα έγγραφα που εμφανίζουν το κράτος του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ να δωροδοκούν την Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της σε τραπεζικούς λογαριασμούς ονομαστικούς στον Παναμά είναι προδήλως και εμφανέστατα πλαστά» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.


«Θα ζητήσουμε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει ποιος είναι ο πλαστογράφος και ποιες οι σκοπιμότητές του» προσέθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.



 

Το μυστικό ραντεβού Τζόρτζι - Παντσέρι με Καταριανούς


Η τελευταία αποκάλυψη έρχεται από την ιστοσελίδα il Fatto Quoditiano η οποία κάνει λόγο για μια κινηματογραφικού τύπου συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου ανάμεσα στον Παντσέρι, τον Τζόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ.


Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους εύπορους πελάτες του καθώς αρκετές φορές έξω από αυτό σταθμεύουν Rolls Royce, Jaguar και Ferrari.


Μία ημέρα πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο αυτό είχε καταλύσει η αποστολή από τη Ντόχα με επικεφαλής τον Καταριανό υπουργό Εργασίας, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι. Η ομάδα των Καταριανών, η οποία είχε κλείσει τη σουίτα του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου, είχε αφιχθεί στις Βρυξέλλες με στόχο μια κρίσιμη ακρόαση του υπουργού Εργασίας από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.


Χρήματα που έφταναν με τη μορφή μετρητών από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών, συναντήσεις στο Παρίσι κατά τις οποίες οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, στενές επαφές με το Μαρόκο και το Κατάρ, αλλά και ένα «συμβόλαιο» με τη Μαυριτανία. Αυτές είναι μερικές από τις αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας.


Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο (που είναι σε διαθεσιμότητα πλέον), ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. «Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», φέρεται να δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», φέρεται να αποκάλυψε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.