Τελευταίες Ειδήσεις

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 40ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ Η 14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

 




Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον Πολιτισμό οι Κ. Τσιάρας και   Κ. Αγοραστός

Ο κορυφαίος θεσμός συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής και προσφοράς στην Αισθητική Αγωγή της Πατρίδας μας συνεχίζοντας διαμέσου της Τέχνης με συνέπεια τον αγώνα για την Πολιτιστική και Πνευματική αναβάθμιση του Τόπου. 

     Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel το 40ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας και η 14η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας(B΄ Φάση). 

      Αποθέωση την περασμένη Κυριακή της Χορωδιακής Μουσικής στο Μουζάκι με το κλείσιμο της αυλαίας του ιστορικού 40ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας. Η καρδιά της Χορωδιακής Μουσικής  χτύπησε στο Νομό Καρδίτσας με ένα πολύχρωμο και σπάνιο παζλ ηχοχρωμάτων. 

    Η Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν στο επίκεντρο  της χορωδιακής ζωής της χώρας με καταπληκτικές Χορωδίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.  Κέντρα μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν τόσο στο KIERION, όσο και στο MOUZAKI PALACE για να ακούσουν  καταπληκτικές χορωδίες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ήταν μια μουσική μυσταγωγία κι ένα μουσικό ταξίδι απείρου κάλλους. Επιμορφωτικό, παιδαγωγικό με επίκεντρο το τελειότερο όργανο, τη φωνή του ανθρώπου.

Για σαράντα (40) χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς. 

Πάνω από 150 χορωδίες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες δίνουν το παρόν στην Καρδίτσα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας αναδεικνύοντας την Καρδίτσα ως ένα Διεθνές Κέντρο Χορωδιακής Πράξης και το Φεστιβάλ Καρδίτσας ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

       Στα πλαίσια του 40ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Αλέξης Κωστάλας, αποτέλεσε  το κεντρικό πρόσωπο  με τις όμορφες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις . 

       Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

      Επίσης, το Σάββατο βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας με τη συμπλήρωση 40 χρόνια ύπαρξης του θεσμού τίμησε για την προσφορά τους στον Πολιτισμό τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. 

      Ο Νίκος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού πως πρωτοξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στο κινηματοθέατρο «Αστέρια» της Καρδίτσας με τη συμμετοχή και δύο Ιταλικών Χορωδιών με την αμέριστη υποστήριξη της τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Μελίνας Μερκούρη. Από τη Γκοργκοντζόλα –  Μιλάνο (Λομβαρδία) με διευθυντή τον Giorgio Bredolo και τη Χορωδία του Μολφέτα – Μπάρι – (Πούλια) και φυσικά Ελληνικές Χορωδίες. 

     Αναφέρθηκε στη συμβολή των τότε Δημάρχων Μπάμπη Γιούτσικου και Δημήτρη Αρχοντή καθώς και των τότε Νομαρχών Κουκουλάκη και Χρυσοχοίδη, επί των ημερών των οποίων το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί 25 ξένες χορωδίες ταυτόχρονα και με διαγωνιστικό χαρακτήρα. Ουσιαστική και καθοριστική ήταν και η συμβολή του μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Κλεόπα. Όπως τόνισε από μικροφώνου ο Νίκος Ευθυμιάδης επί νομαρχίας Μιχάλη Χρυσοχοίδη οι καλλιτεχνικοί συντάκτες των μεγάλων Αθηναϊκών Εφημερίδων, κάλυπταν το Φεστιβάλ «σαν να πήγαιναν να καλύψουν το Φεστιβάλ Καννών». Στη πορεία του το Φεστιβάλ το στήριξαν επίσης ουσιαστικά οι Υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος το πρότεινε να το εντάξει στο Εθνικό Δίκτυο Πολιτιστικών Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού.  

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας τιμήθηκε για την διαχρονική συνεισφορά του στην Πολιτιστική Ανάπτυξη του τόπου μας, στην ανάδειξη σημαντικών ιστορικών Μνημείων και στην τεσσαρακονταετή (40ετή) παρουσία και υποστήριξή του στις αισθητικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας από την πρώτη μέρα δημιουργίας του στο κινηματοθέατρο «Αστέρια» της Καρδίτσας. 

    Επίσης τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που την τελευταία περίοδο εκείνος και οι συνεργάτες του είναι κοντά στο θεσμό με κάθε τρόπο(τόσο στις Συνεντεύξεις Τύπου όσο και στις Εκδηλώσεις) και γι' αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας τον τίμησε για την συνεισφορά του στην Πολιτιστική Ανάπτυξη της περιοχής, στην ανάδειξη σημαντικών ιστορικών Μνημείων (Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα, Σπηλιά του Καραισκάκη, Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, Λίμνη Πλαστήρα κ.α.) και στην υποστήριξη των αισθητικών και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων του Διεθνούς Φεσιβάλ Καρδίτσας. 

   Υπήρξε φέτος μία σημαντική και μεγάλη  συμμετοχή  ποιοτικών Επτανησιακών Χορωδιών αλλά  και από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη, Μεσσήνη Καλαμάτας, Αγρίνιο, Πολύκαστρο, Χαλάνδρι, Χαλκιδική κ.α).

    Ήταν η αποθέωση της Χορωδιακής Τέχνης με Χορωδίες οι οποίες ερμήνευσαν  ευρύτατο ρεπερτόριο από Αναγεννησιακή και Μπαρόκ Μουσική μέχρι καντάδες με μαντολινάτες από την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Παραδοσιακά τραγούδια της Κέρκυρας και της Ζακύνθου με λαϊκούς Ζακυνθινούς κανταδόρους, γνωστά τραγούδια των Λαυράγκα και Μάντζαρου μαζί με αστικούς χορούς της Ζακύνθου διάνθισαν το πρόγραμμα το οποίο κατέπληξε το φιλόμουσο κοινό που παραβρέθηκε στην πανέμορφη και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel. 

     Καταπληκτικές σχολικές χορωδίες από την Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, το Χαλάνδρι Αθηνών και την Καρδίτσα έδωσαν το δικό τους χρώμα μαζί με τις πολύ γνωστές και καθιερωμένες Χορωδίες ενηλίκων, την ανδρική Χορωδία ΟΤΕ Κέρκυρας και την Μικτή Χορωδία Ζακύνθου «Το όνειρο του παιδιού».

     Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία  οχτώ (8)χρόνια σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου υλοποιούνται  οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Μουζάκι Παλλάς, έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων  με την ποιοτική μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.

    Tο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Κινήματος του Νομού Καρδίτσας συνεισφέροντας τα μέγιστα στην προβολή του πανελλαδικά και Διεθνώς και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού έχει καθιερώσει και αναδείξει τα σημαντικότερα τουριστικά μέρη του Νομού, διαμέσου των συναυλιών του (Λίμνη Πλαστήρα, Θέατρο Λαμπερού-Θέατρο  Πεζούλας, Μονή Κορώνας, Μονή  Φανερωμένης Καλλιφωνίου, Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, Σπηλιά του Καραισκάκη, Αρχαίο Ναό του Απόλλωνα  στην Μητρόπολη κ.α.). 

    Η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας  χτύπησε από Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έως  Κυριακή  4 Δεκεμβρίου 2022  στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι.

   Για 40 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς. 

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συνεχίζει μακριά από λαϊκισμούς, εμπορικά κυκλώματα και κινήσεις εντυπωσιασμού, να αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα του Νομού Καρδίτσας.

    Ο Πολιτισμός, η Τέχνη, η Μουσική, το   Xορωδιακό Τραγούδι  ήταν πάντα ένας τρόπος διεξόδου για τους Έλληνες τόσο για τις τραγικές προσωπικές τους στιγμές όσο και γενικότερα, σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής και ιστορίας. Από την αρχαία Ελλάδα  και την αρχαία χορωδιακή λυρική  έως  σήμερα το  χορωδιακό τραγούδι εκφράζει  τον Ανθρωπο   και την Ψυχή  του μοναδικά.  

   Το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ήταν αφιερωμένο στον εθνικό μας συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο – Μάντζαρο (1795-1872), για τα 150 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη, στον μεγάλο σύγχρονο συνθέτη Ιάνη Ξενάκη (1922-2001) για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του, στον μεγάλο συνθέτη του Μπαρόκ Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ(1685-1759), στον Καρδιτσιώτη ήρωα και αρχιστράτηγο της Επανάστασης του ’21 Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827) και στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης στο ΑΠΘ Χρήστο Σαμαρά. 

   Ο Αλέξης Κωστάλας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας,   με τις πολύ υψηλού επιπέδου  παρεμβάσεις του  γοήτευσε το  κοινό, παρουσιάζοντας  και φέτος το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

     Για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και την 14η  Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συνέβαλαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το Ε.Β.Ε. Καρδίτσας, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας  και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

     Το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ευχαριστεί για την ευγενική τους χορηγία τους: Hotel Kierion, Hotel Mouzaki Palace, Hotel Arni Domotel, Hotel Avra, Efthimiou Travel, Πιτσαρία «La Fiamma», Ταβέρνα «18 γράδα», Ταβέρνα «Ψeatόπολις», Τεχνικός Πιάνου «Αθηνά Καραγιάννη», Compuland, VIDEO Κολοβός, ACS. 

    Η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 30 Μαρτίου έως Κυριακή 9 Απριλίου 2023. 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.