Τελευταίες Ειδήσεις

Υγειονομική περίθαλψη μόνο για τους πλούσιους

Αν σήμερα στην Ελλάδα έχει κάποιος ένα πρόβλημα υγείας και απευθυνθεί για  ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορέσει να κλείσει ραντεβού με γιατρό ειδικότητας μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό και επείγον, η μεγάλη αναμονή,  που προφανώς οφείλεται στην υποστελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και  τη ζωή του ασθενούς ο οποίος φυσικά, για την περίθαλψή του, θα καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνει σοβαρές οικονομικές θυσίες.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στη Δημόσια Υγεία και είχα προσωπικά την ευκαιρία να το διαπιστώσω κατά την επίσκεψή μου στο Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων.

Όσοι περίμεναν ότι στο πολυδιαφημισμένο «σύγχρονο κράτος» που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ο κ. Μητσοτάκης θα υπήρχε ένα αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, είναι φανερό ότι διαψεύστηκαν. 

Η αδιαφορία της παρούσας Κυβέρνησης για την υγεία του πολίτη φάνηκε περίτρανα στην διαχείριση της πανδημίας. 

·        Αρνήθηκε να ενισχύσει το εθνικό σύστημα  με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. 

·        Αρνήθηκε να δημιουργήσει επαρκείς μονάδες ΜΕΘ.  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή με έπαρση ότι δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι (λες και χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς τη διαφορά). 

·       Αρνήθηκε να επιστρατεύσει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Ως φυσικό επακόλουθο των κυβερνητικών επιλογών ήρθαν οι αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας  (33.000 θάνατοι - θνησιμότητα 31% έναντι 5,8% που ήταν ο μέσος όρος στα Ευρωπαϊκά κράτη τα οποία φρόντισαν να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας). 

Η υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας δεν οφείλεται (μόνο) σε ανικανότητα ούτε σε έλλειψη χρημάτων. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή σύμφωνα με τους κανόνες του νεοφιλελεύθερου δόγματος που πιστεύει μόνο στην ιδιωτική οικονομία. 

Φαίνεται πάντως πολύ καθαρά που το πάει η κυβέρνηση από τις μειωμένες δαπάνες στους κρατικούς  προϋπολογισμούς (πχ. για το 2022 έκοψε 820 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Υγεία και αφαίρεσε 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία). Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.

Ο στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση του ΕΣΥ. Αυτό είναι ξεκάθαρο στο νέο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που κατέθεσε η κυβέρνηση για διαβούλευση στο οποίο προβλέπονται:

  • Κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών. 
  • Μετατροπή των οργανικών θέσεων γιατρών του ΕΣΥ σε θέσεις μερικής απασχόλησης
  • Δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές. 
  • Ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία κ.α.

Είναι φανερό ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία που επιδιώκει η κυβέρνηση (με υπουργό Υγείας έναν ακροδεξιό δικηγόρο!!) δεν έχει ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας (κλινικάρχες) και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. 

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ασθενείς που για να αποκαταστήσουν την υγεία τους θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Αυτό σημαίνει ότι η υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα του Μητσοτάκη θα είναι μόνο για τους πλούσιους. Όσοι μπορούν να πληρώσουν θα ζήσουν. Οι άλλοι ας πεθάνουν.

Στην κυβερνητική του θητεία ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από την παρούσα κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στήριξε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς, εξασφάλισε την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία, η διαδικασία επιλογής μονίμων γιατρών  έγινε πιο αξιοκρατική. Έδωσε καλά δείγματα γραφής με την καταπολέμηση της σπατάλης και με τη συνετή διαχείριση. Παρέλαβε νοσοκομεία με μεγάλα χρέη και τα παρέδωσε με πλεονάσματα παρά τους οικονομικούς περιορισμούς των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η Δημόσια Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι. Είναι επείγον το ΕΣΥ να ενισχυθεί για να γίνει πιο αποτελεσματικό, αλλά για μας αυτό δεν είναι αρκετό. Στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την Υγεία προβλέπεται μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων και θεσμών που  έχουν έναν μεγάλο στόχο: Την δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Περίθαλψης (Νέο  Ε.Σ.Υ.) σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν είναι θέμα κόστους αλλά ορθολογισμού και διαφορετικής πολιτικής φιλοσοφίας. 

            Δεν είναι του παρόντος  να το παρουσιάσω αναλυτικά. Αξίζει μόνο να αναφερθώ στην προσπάθεια που θα γίνει (με τις προβλεπόμενες μαζικές προσλήψεις και την μισθολογική αναβάθμιση των νοσοκομειακών γιατρών) να επιστρέψουν στη χώρα οι περισσότεροι από τους χιλιάδες νέους γιατρούς που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι αδιανόητο αυτοί που φοίτησαν και σπούδασαν με χρήματα της ελληνικής Πολιτείας να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και να προσφέρουν σήμερα πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες σε χώρες που δεν ξόδεψαν για αυτούς τίποτα. Όπως επίσης είναι ντροπή  να είναι σε αναστολή πολύτιμο υγειονομικό προσωπικό με εμπειρία επειδή η κυβέρνηση επιμένει να απαξιώσει τη δημόσια υγεία. Με το Νέο  Ε.Σ.Υ. προβλέπεται ότι η επιστροφή τους θα είναι άμεση. 

            Λόγω της πολύχρονης επαγγελματικής μου ενασχόλησης στο χώρο της υγείας, γνωρίζω καλά την ανησυχία των ασθενών για τη θεραπεία τους. Ας μου επιτραπεί να πω κάτι που θεωρώ σημαντικό: Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, αλλά δεν την φροντίζουμε όσο πρέπει και το καταλαβαίνουμε μόνο όταν τη χάσουμε. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν πολύ σοβαρά ότι την δύσκολη ώρα της ασθένειας που όλοι θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή, θα έχουμε ανάγκη από ένα Σύστημα Υγείας που δεν θα έχει παραδοθεί στους ιδιώτες και δεν θα λειτουργεί με τους απάνθρωπους νόμους της αγοράς. Ας πράξουμε λοιπόν όπως λέει η σοφή παροιμία: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

 

σ.σ. Από τη συνάντηση που είχα με το Διοικητή του Νοσοκομείου, το Σύλλογο Εργαζομένων και ιατρούς.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.