Τελευταίες Ειδήσεις

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η πρώτη αντίδρασή του μετά το επεισόδιο


«Εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».


Για απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία έκανε λόγο ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter για το συμβάν.



Όπως διευκρίνησε ο κ.Τζιτζικώστας, ύστερα από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εισόδου.


Η ανάρτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα


«Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».



 «Ο Τζιτζικώστας αρνήθηκε να μπει στην Τουρκία»


Την ίδια ώρα, η Τουρκία προβάλλει πρωτοφανείς δικαιολογίες αναφορικά με την κράτηση για περισσότερες από 6 ώρες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.


Σύμφωνα με το το επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο λόγος αυτής της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας, είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».


Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Τζιτζικώστα ότι -αφού επιλυθεί το πρόβλημα- θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη, «ο ίδιος όμως αρνήθηκε και είπε ότι έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα».



Έντονη αντίδραση της Αθήνας


Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη Σμύρνη. Οι τουρκικές Αρχές δεν έδιναν σαφή απάντηση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για ποιον λόγο δεν του επέτρεπαν την είσοδο στη γειτονική χώρα. 


Ο κ. Τζιτζικώστας, όταν κατέβηκε από το πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης, περικυκλώθηκε από Τούρκους αστυνομικούς, που του ζήτησαν να τους ακολουθήσει σε κάποιο χώρο της λιμενικής Αρχής. Εκεί, αφού κρατήθηκε για κάποιες ώρες, χωρίς να του εξηγήσουν τον λόγο, τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί ξανά στο καράβι και να αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.


Όπως μάλιστα τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «ο Απόστολος Τζιτζικώστας πηγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος».


«Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα» καταλήγουν. 


Οργισμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ


«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.


Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.


Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 


Θεοδωρικάκος: Η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπερνάει κάθε όριο 


Με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα επικοινώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως έκανε γνωστό μέσω των social media. 


Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον περιφερειάρχη την αμέριστη συμπαράστασή του καταδικάζοντας την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.


«Επικοινώνησα με τον @tzitzikostas για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί,από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές οτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε», ανέφερε στην ανάρτησή του. 



Μπακογιάννης: «Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν εξηγήσεις»


Την καταδίκη του εξέφρασε και δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM). Μάλιστα, ακύρωσε και την επίσημη επίσκεψή του στη Σμύρνη.


Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».


Ιμάμογλου: «Θα ενημερώσω την κοινή γνώμη και όλες τις βαλκανικές πόλεις»


Θέση για την κράτηση Τζιτζικώστα πήρε κι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. 


Ο κ. Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, ενώ δεσμεύτηκε να ενημερώσει σχετικά τόσο την κοινή γνώμη όσο και το σύνολο των βαλκανικών πόλεων.  


«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα (σ.σ. Μπακογιάννη). Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», ανέφερε σύμφωνα με το Open. 


Kαταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ


Την απαγόρευση της εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Σμύρνη από τις τουρκικές αρχές, σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει ότι «η απαγόρευση εισόδου στον κ. Τζιτζικώστα, που έφτασε στη Σμύρνη με την ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη, που όλοι στηρίξαμε, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της Ελλάδας και της ΕΕ. Περιμένουμε εξηγήσεις και επανόρθωση».



ΚΚΕ: «Η τουρκική προκλητικότητα επεκτείνεται και στις μετακινήσεις προσώπων»


Από την πλευρά του το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζίτζικώστα, στη Σμύρνη.


«Αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και που απ’ ό,τι φαίνεται, επεκτείνεται ακόμη και στο πεδίο της μετακίνησης προσώπων μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.