Τελευταίες Ειδήσεις

Κριμαία: Ρώσοι δύτες θα επιθεωρήσουν τη ζημιά στη γέφυρα μετά την έκρηξη


Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν την Κυριακή (09/10) τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία, η οποία έπληξε ένα διάσημο σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα και μια βασική οδό ανεφοδιασμού των δυνάμεων που μάχονται στη νότια Ουκρανία.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη του Σαββάτου (08/10) στη γέφυρα πάνω από τον πορθμό του Κερτς, για την οποία η Ρωσία δεν επέρριψε κάπου αμέσως την ευθύνη, προκάλεσε χαρμόσυνα μηνύματα από Ουκρανούς αξιωματούχους.




Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μαράτ Κουσνούλιν, αναφέρουν ότι οι δύτες άρχισαν στις 6 π.μ. (τοπική ώρα), ενώ μια πιο λεπτομερής έρευνα πάνω από την ίσαλο γραμμή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.


«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», δήλωσε ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Φυσικά, έχουν προκληθεί συναισθήματα και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση».


Επισημαίνεται ότι η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η γέφυρα των 19 χιλιομέτρων της Κριμαίας που συνδέει την περιοχή με το ρωσικό δίκτυο μεταφορών, εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.


Από την πλευρά του, το Κίεβο απαιτεί από τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβαν κατά την εισβολή που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο.


Η γέφυρα αποτελεί σημαντική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, καθώς και για το ρωσικό ναυτικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, ο κυβερνήτης του οποίου είπε στους κατοίκους της περιοχής: «Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, μην πανικοβάλλεστε!».


Δεν είναι ακόμη σαφές αν η έκρηξη ήταν σκόπιμη επίθεση, αλλά η ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας ήρθε εν μέσω πολλών ηττών στο πεδίο της μάχης για τη Ρωσία και θα μπορούσε να θολώσει περαιτέρω τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύγκρουση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.