Τελευταίες Ειδήσεις

Ταλαιπωρία και κίνδυνοι από τις ελλείψεις φαρμάκων


Τελευταία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ράφια των φαρμακείων (περίπου 400).

Θέλω να κάνω μια διευκρίνηση:  Μόνο το 10% περίπου των ελλείψεων σχετίζεται με προβλήματα στην παραγωγή ή στη διακίνησή τους. Το συντριπτικό όμως ποσοστό των ελλείψεων σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων οφείλεται στις εξαγωγές, εξαιτίας των χαμηλών τιμών τους στην Ελλάδα. Εταιρείες και χονδρέμποροι εκμεταλλεύονται τους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και κάνουν εξαγωγές προς ακριβότερες χώρες. Το κερδοσκοπικό αυτό φαινόμενο δεν σταμάτησε ούτε και για περιπτώσεις πολύτιμων και μοναδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Φαρμακοποιοί και γιατροί γνωρίζουν ότι αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μετά από πιέσεις των υγειονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημιούργησε λίστα μοναδικών σκευασμάτων, για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Ωστόσο η κυβέρνηση «αγρόν ηγόρασε». Αν και ανακοίνωσε την  απαγόρευση των εξαγωγών για αυτά τα σκευάσματα, έμεινε ως συνήθως στα λόγια. Το  πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά οξύνεται διαρκώς και οδηγεί φαρμακοποιούς, γιατρούς και ασθενείς σε απόγνωση. Αν συνυπολογίσουμε και την στάση της που οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι προφανές ότι οι ευθύνες και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Είναι επείγον να γίνει κάτι για το ευαίσθητο θέμα της ομαλής λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

 

 Η επ’ αόριστον απαγόρευση από τον ΕΟΦ των εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη θα διασφαλίσει τη δημόσια  υγεία και το κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών  στα αναγκαία φάρμακα που χρειάζονται.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.