Τελευταίες Ειδήσεις

Ένα νέο επικοινωνιακό σόου από τη ΝΔ στο πολύπαθο φράγμα της Μεσοχώρας


Σε μία περίοδο ενεργειακής κρίσης με τεράστια ακρίβεια που μαστίζει τους πολίτες με παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και κερδοσκοπία στα είδη πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του υπουργού της κ. Σκρέκα, με ένα νέο επικοινωνιακό σόου ξανα-ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας, για το οποίο η νέα ΑΕΠΟ υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Είναι προφανές ότι μία επίσκεψη χωρίς δεσμεύσεις 9 μήνες μετά την έγκριση της ΑΕΠΟ είχε σαν στόχο μόνο τις επικοινωνιακές εντυπώσεις και την αλλαγή ατζέντας μπροστά στην ενεργειακή φτώχεια που μεγεθύνεται.

Στο τοπικό σόου που στήθηκε δεν έγινε όμως καμιά αναφορά στο τι έκανε μέχρι σήμερα ο Υπουργός και η ΔΕΗ αλλά και στο τι δεσμεύονται να κάνουν μέχρι την πλήρωση του φράγματος. Πρέπει δε να διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία εφόσον στα δημοσιεύματα που ακολούθησαν της επίσκεψης η ημερομηνία πλήρωσης του φράγματος ακολουθεί δύο εκδοχές, το τέλος του 2026 αλλά και το τέλος του 2024 για να κρύψουν την απραξία 3 ετών από τη μεριά της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζουμε από τη μεριά μας  στον κ. Σκρέκα αλλά και στη ΔΕΗ, ότι στην ΑΕΠΟ του 2021 περιλαμβάνονται αυτούσιοι οι περιβαλλοντικοί όροι της ΑΕΠΟ του 2017 για τη δίκαιη αποκατάσταση και την αντιμετώπιση των απωλειών των θιγόμενων κατοίκων έγκαιρα και έγκυρα. Με λεπτομέρεια ορίζονται η ανάγκη ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στην περιοχή, η πολεοδομική μελέτη, η ρυμοτόμηση, η κατασκευή  οικοδομικών τετραγώνων για τις περιπτώσεις μετεγκατάστασης, η κατασκευή  έργων υποδομής και η πλήρης αποζημίωση των θιγόμενων από τις απαλλοτριώσεις  καθώς και η τεχνική υποστήριξη προς τους κατοίκους για την ανέγερση νέας κατοικίας.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι δεν ακούσαμε τη δέσμευση του Υπουργού, των τοπικών φορέων και της ΔΕΗ ότι τα παραπάνω θα ολοκληρωθούν τάχιστα. Ακούσαμε μόνο αοριστίες ότι θα δοθεί «κάτι παραπάνω» από αυτό που ορίζει ο νόμος για τις αποζημιώσεις των κατοίκων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει σαφής δέσμευση από τον κ. Υπουργό για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που και ο ίδιος υπέγραψε και δημοσιοποιημένο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Ζητούμε επίσης να υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ, στο Δήμο Πύλης, και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που θα περιγράφει με σαφήνεια τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κάθε μέρος για τις δίκαιες αποζημιώσεις των κατοίκων και για την δημιουργία του νέου οικισμού, με ορισμένο χρονοδιάγραμμα και ορόσημα.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.