Τελευταίες Ειδήσεις

Χρίστος Λιάπης : «Το ΚΕΘΕΑ έγκαιρα προετοιμασμένο για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 4 νέες μονάδες για τις εξαρτήσεις στην Αττική


Tέσσερις νέες μονάδες του ΚΕΘΕΑ λειτουργούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αττική, για να καλύψουν ευρύ φάσμα αναγκών στον τομέα των εξαρτήσεων στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας.

H εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, το αλκοόλ και το διαδίκτυο/gaming, η διπλή διάγνωση, η μείωση της βλάβης για εξαρτημένα άτομα με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης και η ενίσχυση της κοινωνικής επανένταξης μετά τη θεραπεία, είναι τα πεδία δράσης των νέων μονάδων.

Οι μονάδες είναι ενταγμένες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα στην Αθήνα απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συγχρόνως πρόβλημα ψυχικής υγείας και εξάρτησης από νόμιμες, παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο/gaming. Στόχος είναι η έγκαιρη και ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο διαταραχών, στο πλαίσιο μιας ολιστικής θεραπευτικής παρέμβασης που δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής και εργασιακής ένταξης.

Η Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης και Υποστήριξης με Υπηρεσίες Κινητής Μονάδας στην Αθήνα στοχεύει στην πολύπλευρη φροντίδα των πιο περιθωριοποιημένων εξαρτημένων ατόμων, με στέκι άμεσης πρόσβασης για τους εξαρτημένους και κινητή μονάδα για εξορμήσεις στις πιάτσες. Θα πραγματοποιεί επίσης παρεμβάσεις σε Κέντρα Φιλοξενίας και ξενώνες προσφύγων.

Η Μονάδα Απεξάρτησης από τις «Νόμιμες» Εξαρτήσεις στον Πειραιά, με παράρτημα στην Ελευσίνα, προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο/gaming. Yποστηρίζει, επίσης, το στενό περιβάλλον των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης στον Πειραιά ενισχύει την ενσωμάτωση στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας ατόμων που ολοκληρώνουν πρόγραμμα απεξάρτησης, προσφέροντας νομική υποστήριξη, συμβουλευτική σε θέμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, δράσεις επανασύνδεσης με το εκπαιδευτικό σύστημα, επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική, αρχική κατάρτιση σε μια σειρά σύγχρονoυς τομείς κ.ά.

Με τις μονάδες της Αττικής είναι πλέον σε λειτουργία οι 36 από τις 37 συνολικά νέες δομές σε όλη τη χώρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης και ομάδες-στόχους που προέβλεπε ο σχεδιασμός του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρίστος Λιάπης «Οι 4 αυτές νέες Μονάδες που λειτουργούν ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στην Αττική, αποκτούν ξεχωριστό νόημα, καθώς ολοκληρώνονται και τίθενται στην υπηρεσία των πολιτών, σε μία περίοδο που η διεθνής συγκυρία πολλαπλασιάζει τις πιέσεις που δέχεται η κοινωνία μας, με τη βιολογική και πολεμική απειλή, την αστάθεια, την ακρίβεια, την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και ένταση να κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αφήνοντας ένα διαρκώς ογκούμενο αρνητικό αποτύπωμα ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στη στήριξη, θεραπεία και επανένταξη των οποίων στοχεύουν οι δράσεις μας, θωρακίζοντας επίσης, στο επίπεδο της πρόληψης τον σκληρά δοκιμαζόμενο πολίτη και την κάθε οικογένεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.