Τελευταίες Ειδήσεις

Να μείνει στη θέση του το άγαλμα του Σαράφη σύμβολο της αντίστασης του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ

 


Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Τρικάλων καταγγέλλει κάθε προσπάθεια αλλοίωσης των ιστορικών δεσμών της πόλης με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης όταν ο ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με πρωτοπόρους τον Σαράφη και τον Άρη πολέμησε τους πάνοπλους Γερμανούς και Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα, ή ακόμα και συνεργάστηκε με τους φασίστες κατακτητές.

    Ο Δήμος των Τρικάλων το 1990 τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία σε περίοπτη θέση το άγαλμα του Τρικαλινού στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη που έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην οργάνωση και την πάλη του ελληνικού λαού που κατέληξε με την νικηφόρα πορεία στα βουνά και τις πόλεις μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.

     Η παρουσία του αγάλματος στο κέντρο της πλατείας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγοντας σε μια περίοδο που το φασιστικό τέρας απειλεί να ξανασηκώσει κεφάλι με τη στήριξη πολιτικών επιλογών της Ε.Ε. Πόσο μάλλον όταν στην Ευρώπη που απειλείται με το φάσμα της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης διαδραματίζονται επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια όπου αναμετρώνται ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – Ε.Ε. από τη μια πλευρά και Ρωσία – Κίνα από την άλλη με λεία τις πλουτοπαραγωγικές πηγές γεγονός που εμπλέκει και την ελληνική κυβέρνηση με την αποστολή πολεμικού υλικού.

    Έχουμε χρέος επομένως μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται η παρουσία του αγάλματος του στρατηγού Σαράφη να διατηρηθεί στην ίδια δεσπόζουσα θέση για να συμβολίζει το μεγαλείο της εθνικής αντίστασης  και μαζί με το άγαλμα των πέντε ΕΠΟΝΙΤΩΝ στη Ρήγα Φεραίου να αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες “άπαρτα βουνά” που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα υψώνοντας τις γροθιές για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.