Τελευταίες Ειδήσεις

Ιράν: 36 νεκροί στις διαδηλώσεις για τη μαντίλα


Με αιματοχυσία απειλεί το καθεστώς όσους διαδηλώνουν στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες και ζητούν περισσότερη ελευθερία, με αφορμή τη δολοφονία από την θρησκευτική αστυνομία, της 22χρονης Μάχσα Αμινί, επειδή κάποιες μπούκλες από τα μαλλιά της εξείχαν από την μαντίλα της.

Είναι από τις πιο εμβληματικές εικόνες της εξέγερσης των γυναικών στο Ιράν. Η νέα γυναίκα κόβει τα μαλλιά της, ενώ το πλήθος φωνάζει συνθήματα εναντίον της μαντίλας και της καταπίεσης από το θεοκρατικό καθεστώς.


36 νεκροί είναι ο τελευταίος ανεπίσημος απολογισμός των θυμάτων μετά από 7 ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έχουν ομοιότητες με τις εξεγέρσεις του 2019 και του 2011.


Παρά το μπλόκο στις επικοινωνίες που επιβάλει το καθεστώς, στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν βίντεο, με την ένδειξη ότι είναι από την κηδεία ενός 16χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.


Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.


Από τις διαδηλώσεις δεν λείπουν οι αγριότητες. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο διακρίνονται διαδηλωτές που λούζουν με βενζίνη και πυρπολούν έναν αστυνομικό. Σε άλλο σημείο διαδηλωτές επιχειρούν να λιντσάρουν αστυνομικό…


Τελεσίγραφο από τον στρατό

Με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να φουντώνουν και να έχουν επεκταθεί σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, παρενέβη η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων- χαρακτήρισε τις γυναίκες και τους άνδρες που βγαίνουν στους δρόμους ως όργανα του διαβόλου και προειδοποίησε:


«Θα αντιταχθούμε στον εχθρό και θα διασφαλίσουμε την ειρήνη. Οι απεγνωσμένες ενέργειες αποτελούν τμήμα της διαβολικής στρατηγικής του εχθρού για να εξασθενήσει το ισλαμικό καθεστώς».


Μετά τη προσευχή της Παρασκευής έγιναν αντιδιαδηλώσεις από οπαδούς του καθεστώτος. Ζητούσαν να εκτελεστούν εκείνοι που προσβάλουν το Κοράνι και τους αποκαλούσαν «στρατιώτες της Αμερικής και του Ισραήλ».


Το κατηγορώ της οικογένειας

Τις διαδηλώσεις πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στα χέρια της θρησκευτικής αστυνομίας. Η 22χρονη κοπέλα είχε συλληφθεί γιατί εξείχαν μπούκλες από τη μαντήλα της. Ο πατέρας της κατήγγειλε για συστηματικά ψεύδη τις αρχές που λένε ότι η κόρη του υπέστη καρδιακό επεισόδιο.


«Τους ζήτησα να μου δείξουν το υλικό από τις κάμερες της αστυνομίας και μου είπαν ότι είχε είχαν πέσει το ρεύμα. Τους ρώτησα γιατί δεν την μετέφεραν στο νοσοκομείο νωρίτερα, όταν κατέρρευσε στο αστυνομικό τμήμα, και μου είπαν ότι είχε χαθεί το κλειδί του ασθενοφόρου για 20 λεπτά. Μπορείτε να το πιστέψετε;», δήλωσε ο πατέρας της 22χρονης.


Η κοπέλα έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Μαχσά, όμως το κουρδικό όνομά της είναι Ζίνα, λέει ο εξάδελφός της που ζει στη Νορβηγία.


42 χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη, τρίζουν τα θεμέλια του καθεστώτος που ίδρυσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.