Τελευταίες Ειδήσεις

Διήμερο εκδηλώσεων στην Καλαμπάκα για τον γύπα Ασπροπάρη 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2022

Με την έλευση του φθινοπώρου ήρθε και η ώρα να αποχαιρετήσουμε τον τελευταίο Ασπροπάρη των Μετεώρων, που έχει ήδη αναχωρήσει προς τους τόπους διαχείμασής του στην υποσαχάρια Αφρική, μέχρι να επιστρέψει και πάλι κοντά μας την ερχόμενη άνοιξη.

Μετά από πάνω από μία δεκαετία συνεχούς δράσης για τον κρισίμως απειλούμενο με εξαφάνιση γύπα Ασπροπάρη και με αφορμή την ολοκλήρωση, στο τέλος της χρονιάς, του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» που ξεκίνησε το 2017, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία θα υλοποιήσει στην περιοχή της Καλαμπάκας ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον γύπα-σύμβολο της φύσης των Μετεώρων και σε όλους τους φίλους και φίλες του κάθε ηλικίας.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Μετεώρων διοργανώνει μια ανοιχτή εκδήλωση στο Μουσείο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, αφιερωμένη στα μέλη του Δικτύου Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα (κτηνοτρόφοι, δασικοί υπάλληλοι, γεωργοί, μέλη της Μαθητικής Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη κ.ά.) που έχουν ενώσει όλα αυτά τα χρόνια μαζί μας τις δυνάμεις τους για τη διάσωση του Ασπροπάρη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημερωτικές παρουσιάσεις και πρώτη προβολή του νέου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Νομάδες», με θέμα τη μετακινούμενη κτηνοτροφία.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ προσκαλεί τους φίλους και φίλες του Ασπροπάρη κάθε ηλικίας να περπατήσουμε μαζί την τελευταία περιπολία του «Κούκι» και να γιορτάσουμε τα 10α γενέθλια του εκπληκτικού αυτού σκύλου ανιχνευτή δηλητηριασμένων δολωμάτων!

Όσοι επιθυμούν να συνοδέψουν τον Κούκι στην τελευταία του περιπολία για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και να περπατήσουν στη σκιά των βράχων των Μετεώρων, ελάτε να μας βρείτε στις 11:30 στον χώρο στάθμευσης στη θέση «Πλατανάκια», πριν τη Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Οι υπόλοιποι μπορείτε να περιμένετε τον «Κούκι» στον «τερματισμό» στα Λιβάδια των Δυτικών Μετεώρων (μετά το Καστράκι, στρίβετε αριστερά μετά τον βράχο της Ντούπιανης προς το μοναστήρι της Υπαπαντής). Εκεί, θα γιορτάσουμε τα γενέθλια και τη συνταξιοδότηση του «Κούκι» με ένα πικ νικ με τοπικά προϊόντα.

Φέρτε μαζί σας τα σύνεργα του πικ νικ σας και, αν θέλετε, ένα δωράκι για τον ακούραστο τετράποδο προστάτη του Ασπροπάρη  (ζωγραφιές, λιχουδιές κατάλληλες για σκυλιά και ότι άλλο επιθυμείτε).

 

Σας περιμένουμε!

 

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και τη διασφάλιση ασφαλούς μεταναστευτικής διαδρομής γι’ αυτ­­­ά. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Πράσινου Ταμείου και του Ιδρύματος MAVA.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λίλια Μπαντίκου – Τοπική Υπ. Επικοινωνίας Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας: Κιν. 6979 621376| ebantikou@ornithologiki.gr  

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.