Τελευταίες Ειδήσεις

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας -Έρχονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος;


Έκτακτο σχέδιο SOS εκπονεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα.

Από αρχές Αυγούστου, η Ελλάδα δρομολογεί το δικό της πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ξεκινώντας από τους δημόσιους χώρους.


Οι δήμοι θα κατεβάσουν διακόπτες σε σιντριβάνια, φώτα στους δρόμους, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.


Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να σβήνει η μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού καθώς και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 03.00 τα ξημερώματα.


Μνημεία όπως η Ακρόπολη, το Ηρώδειο, ο Ναός του Ποσειδώνα, μετά τις 03.00 τα ξημερώματα θα φωτίζονται μόνο από το φως του φεγγαριού.


Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κατά 30%.


Έρχονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος;

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά είναι η έσχατη λύση.


«Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας».


Επιχείρηση «συσκότιση»

Τον δρόμο των υποχρεωτικών μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος άνοιξε πρώτη η Γερμανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.


Σύσταση της κυβέρνησής προς όλους είναι να περιορίσουν κατά τον δυνατόν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.


Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Το έκτακτο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες


Το σχέδιο για την εξοικονόμηση της ενέργειας, εκτός από τον περιορισμό του φωτισμού, περιλαμβάνει και μείωση της κατανάλωσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.


Ανάμεσα σε αυτές υπάγονται νοσοκομεία, σχολεία, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και η Βουλή. Προβλέπεται «κόφτης» στα κλιματιστικά (26 βαθμούς καλοκαίρι/ 19 βαθμούς τον χειμώνα, ενώ θα πρέπει να γίνεται και τακτική συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος ο οποίος θα παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.


Στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%, ενώ θα δίνεται και bonus για τους συνεπείς αλλά και πέναλτι σε όσους δεν πετύχουν τους στόχους.


Επίσης προβλέπονται:


• 10λεπτα διαλείμματα με ανοιχτά παράθυρα, χωρίς κλιματισμό, ανά 2-3 ώρες


•Απενεργοποίηση ψύξης/ θέρμανσης σε χώρους χωρίς εργαζόμενους


•Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας


ΕΕ: Ποιες χώρες «σβήνουν» τα φώτα για να εξοικονομήσουν ενέργεια


 Το έκτακτο σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ φέρνει ραγδαίες αλλαγές.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι ναι μεν έρχεται δύσκολος χειμώνας και ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει οριστικά η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά διαβεβαιώνουν πως εάν ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τώρα, τότε θα επιβιώσουμε από το χείριστο σενάριο.


Οι χώρες έχουν λάβει διάφορα μέτρα. Στη Γερμανία τα κρατίδια παίρνουν τα δικά τους μέτρα. Το Βερολίνο σταματάει να φωτίζει μνημεία και ιστορικά κτίρια το βράδυ.


Επίσης, τα δημόσια κτίρια δε θα έχουν θέρμανση που θα ξεπερνά τους 20°C ενώ θα εξαιρούνται από αυτό νοσοκομεία και σχολεία.


Στο Ανόβερο, οι Αρχές κλείνουν το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια, πισίνες και αθλητικές εγκαταστάσεις.


Γαλλία

Στη Γαλλία, τα σουπερμάρκετ θα σβήνουν όλες τις φωτεινές ενδείξεις από την στιγμή που κλείσει το κατάστημα ενώ θα χαμηλώνει και η ένταση του φωτισμού τόσο στα ψυγεία όσο και στον χώρο γενικά κατά 30%.


Μειώνει επίσης και στους 17 βαθμούς τη θερμοκρασία στα σημεία πώλησης.


Ιταλία

Μειώνει κατά 1°C τον θερμοστάτη σε δημόσια κτίρια και νοικοκυριά, ενώ παράλληλα σβήνει τα φώτα όλων των μνημείων.


Στο τραπέζι είναι και η ακραία πρόταση να κλείνουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες στις 19.00 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.