Τελευταίες Ειδήσεις

Τα κέντρα διασκέδασης της συνοικίας Καραμαλή

Η συνοικία Καραμαλή υπήρξε μια ιστορική και ζωντανή συνοικία των Τρικάλων. Προπολεμικά δε, ήταν μια καθαρά αγροτική περιοχή. Οι κάτοικοι της συνοικίας ήταν άνθρωποι γλεντζέδες και τους άρεσε να διασκεδάζουν στα κέντρα της εποχής που αφθονούσαν στην περιοχή και στα οποία συγκεντρωνόταν κόσμος από κάθε γωνιά της πόλης.

Στο κάτω Καραμαλή (στη δεξιά πλευρά της οδού Λαρίσης), υπήρχαν προπολεμικά και μέχρι τη δεκαετία του ΄80, τρία μεγάλα εξοχικά κέντρα. Το πρώτο ήταν σε 4 στρέμματα, κοντά στην οδό Λαρίσης και πρωτολειτούργησε το 1949 μέχρι το 1957. Ονομαζόταν «Αηδόνια» και ήταν ιδιοκτησίας της Σταυρούλας Δεληλίγκα-Δημητρακοπούλου (κόρης του Δημάρχου Βασίλη Δεληλίγκα) και λειτουργούσε ως εξοχικό οικογενειακό κέντρο. Το 1957 η οικογένεια αναχώρησε για την Αθήνα και το κέντρο πέρασε στην ιδιοκτησία του Κων/νου Λεμονή, ο οποίος το υπενοικίασε στον Θωμά Ρίζο ως «Κομπαρσίτα» από το 1960 ως το 1966 ( Στην ταράτσα του μαγαζιού αυτού επετεύχθη η ιστορική συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ ΑΕΤ και Αχιλλέα το 1963).

Το δεύτερο μαγαζί ήταν επί της οδού Λαρίσης, με την ονομασία «Παράδεισος». Ξεκίνησε το 1954 υπό την διεύθυνση Ειρήνης Κων/νου Μπαρούτα (κόρης του Ηλία Θεοχάρη, πρώτου Προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων και γαμπρού του Δημάρχου Βασίλη Δεληλίγκα).

Το τρίτο μαγαζί ήταν το «Γκιούλ Μπαξέ» του Βασιλείου Μήνια. Ήταν δίπλα από την κασαρία των αδελφών Σίμου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936, σταμάτησε στην κατοχή και τον εμφύλιο και συνέχισε μέχρι το 1952. Εδώ σύχναζαν όλοι οι αρχοντόμαγκες των Τρικάλων εκείνης της εποχής. Λίγο μετά από εκεί, στη συνέχεια του δρόμου, ήταν το μπουζουξίδικο «Αστέρια».

Τέλος Α΄μέρους (Στο Β’ μέρος θα αναφερθώ στα μαγαζιά της συνοικίας Άνω Καραμαλή)

 

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

 






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.