Τελευταίες Ειδήσεις

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Σταθοπούλου στο Μουσείο Τσιτσάνη «Οι εντολείς»



Το νέο βιβλίο της φιλολόγου, νομικού, ποιήτριας και συγγραφέως Ελένης Σταθοπούλου, με τίτλο « οι εντολείς », που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις anima, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη (Κτήριο Παλιών Φυλακών), Καρδίτσης 1, στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με εντυπωσιακή πλοκή και πολυεπίπεδη δράση, όπου η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Αφορμή για τη συγγραφή του υπήρξε ένα πραγματικό γεγονός, ένα έγκλημα τιμής, που έγινε στις αρχές τού 20ου αιώνα σε κάποια ελληνική κωμόπολη.

Η υπόθεση ξεκινά στα τέλη τού 18ου αιώνα, στη Γαλλοκρατούμενη Πρέβεζα, όταν ένας πλούσιος έμπορος, με το δικό του σπαθί περασμένο στα σωθικά του, προλαβαίνει να καταραστεί τη γυναίκα του και τον εραστή της, ψελλίζοντας ότι, σαν περάσουν εκατό χρόνια, θα τους ξανανταμώσει και θα τους εκδικηθεί.

Όμως, η γιαγιά του αποφασίζει να τον λυτρώσει από την κατάρα, που ξεστόμισε και που βαραίνει τούς άντρες τής οικογένειας για πολλές γενιές, επαναλαμβάνοντας την εγκληματική συμπεριφορά τους, τη στερημένη παντελώς συναισθημάτων, απέναντι στις γυναίκες τους.

Έτσι, το 1904, ένας ανήλικος που σκοτώνει την πρώτη του ξαδέλφη, τέσσερις φόνοι που γίνονται το 1936, οι εμπλεκόμενοι εντολείς κι εντολοδόχοι κι όλα όσα συμβαίνουν στο πρώτο μισό τού 20ου αιώνα είναι μέσα στη δίνη τής κατάρας τού εμπόρου και στο σχέδιο σωτηρίας, που είχε καταστρώσει στα τέλη τού προπερασμένου αιώνα η γιαγιά του Αυγή.

Τελικά, το 1950, ο εγγονός της θα φύγει από τη ζωή εξαγνισμένος στη βάσανο τού πόνου του, κλείνοντας και τον αρνητικό κύκλο τής κατάρας, που είχε ασελγήσει στον έρωτα και στη ζωή!

Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Ναυσικά Μουλά, πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Λίνα Μαργώνη, ενώ πιάνο θα παίξει η μουσικός Αλεξάνδρα Ευσταθιάδη. Τον συντονισμό τής παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος – ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εφημερίδα διάλογος και περιοδικό ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και το βιβλιοπωλείο «ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ». Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον διευθυντή τού Μουσείου Τσιτσάνη, Στέλιο Καραγιώργο για την παραχώρηση του χώρου και την εξαιρετική συνεργασία.

 

Ποια είναι η συγγραφέας

 

Η Ελένη Ι. Σταθοπούλου γεννήθηκε στη Θουρία Μεσσηνίας το 1954 από πατέρα Ναυπλιέα και μητέρα Θουριώτισσα. Αποφοίτησε από το Λύκειο Θηλέων Πύργου και στη συνέχεια από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα τής Φιλοσοφικής Αθηνών και το Νομικό Τμήμα τής Νομικής Αθηνών. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε Δημόσια Λύκεια για τριάντα έτη. Από τον Οκτώβριο τού 2004 συνέλαβε την ιδέα και υλοποιεί έκτοτε την έκδοση μιας τριμηνιαίας εφημερίδας για την ιδιαίτερη πατρίδα της με τίτλο «Θουρία».

Με το ψευδώνυμο Αιθερία, στις αρχές τού 2015, εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «αλήτης φλοίσβος», από τις εκδόσεις «Η Φωνή των Πειραιωτών», που περιλαμβάνει τρείς ποιητικές συλλογές με σαρανταπέντε ποιήματα. Στα τέλη τού ίδιου χρόνου, με την anima εκδοτική, εξέδωσε το μυθιστόρημα με τίτλο «γεύση από νεράντζι» και το 2017 το αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «ουδέν αξιοσημείωτον», τα οποία επανεκδόθηκαν τον Απρίλιο τού 2022, ενώ τον Ιούνιο του 2019 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «στην ανάσα τού φόβου» και τον Μάιο του 2022 το αστυνομικό μυθιστόρημα «οι εντολείς». Τα βιβλία της υπάρχουν και ηλεκτρονικά, σε μορφή e-book.

Έργα της δημοσιεύονται στις περιοδικές εκδόσεις «Μεσσηνιακές Δημιουργίες»

και «Νόημα». Για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, δημοσίευσε στον επετειακό τόμο τής Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων το διήγημα «Από την Πολιανή στο Μεσολόγγι», για το οποίο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για μεταφορά του στον κινηματογράφο. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.